Σημαντική συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού της ΛΔ Ντονιέτσκ, Zakharchenko!

Μια από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο νέος πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο. Ο Ζαχαρτσένκο, ουκρανός πολίτης, ανέλαβε καθήκοντα στις 9 Αυγούστου αντικαθιστώντας τον Αλεξάντρ Μποροντάι ο οποίος ήταν ρωσικής υπηκοότητας. Προηγουμένως διοικούσε το τάγμα Oplot της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς. 

Στη συνέντευξη τύπου, η οποία είναι υποτιτλισμένη στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, ο Ζαχαρτσένκο τοποθετείται σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη συνέντευξη με τους υπότιτλους, τα σημαντικότερα σημεία της έχουν να κάνουν με την άρνηση της προοπτικής της ομοσπονδιοποίησης που κατά τον Ζαχαρτσένκο είναι πλέον ξεπερασμένη με βασικό αίτημα του αγώνα να προβάλλεται η ανεξαρτησία του Ντονμπάς. Η θέση του νέου πρωθυπουργού της ΛΔ Ντονιέτσκ είναι ότι ο λαός του Ντονμπάς μπορεί να ζήσει μόνος του εκμεταλλευόμενος τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, τη βιομηχανία της και τα καλλιεργήσιμα εδάφη.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, ο Ζαχαρτσένκο αναγγέλει την ενιαιοποίηση του στρατού της ΛΔ Ντονιέτσκ και το τέλος της εποχής των αυτόνομων πολιτοφυλακών. Επίσης, δίνει έμφαση στις στρατιωτικές νίκες των τελευταίων ημερών αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ξένων εθελοντών στις γραμμές των πολιτοφυλακών και τονίζοντας πως δεν είμαι μόνο απ’ τον πρώην σοβιετικό χώρο αλλά κι από τη Δύση.

Ο Ζαχαρτσένκο θεωρεί την Ουκρανία «τεχνητά συγκολλημένο» κράτος και υποστηρίζει ότι οι νοτιοανατολικές περιοχές λόγω άλλων αξιών, άλλης θρησκείας κι άλλης κουλτούρας δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την πρόσδεση της υπόλοιπης Ουκρανίας στη Δύση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ιστορικά η Δύση κάθε 40-50 χρόνια προσπαθεί να επέμβει στρατιωτικά στη Ρωσία και να επιβάλλει τις αξίες της και τον τρόπο ζωής της καθώς και να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Κάνοντας συχνές αναφορές στο σοβιετικό παρελθόν και τον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο, ο Ζαχαρτσένκο υποστηρίζει ότι όλες οι αξίες που υποτίθεται ότι πρέσβευε το Μαϊντάν όπως «πόλεμος ενάντια στους ολιγάρχες», «ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία» είναι ακριβώς αυτό για το οποίο παλεύει ο λαός της περιοχής του Ντονμπάς. 

Για την «παρέλαση των αιχμαλώτων» και το αν αυτή συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πρωθουπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ δηλώνει ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου ενώ παραλληλίζει την κίνηση αυτή με τη μεταχείριση των ναζί αιχμαλώτων που παρέλασαν στη Μόσχα το ’44. Κάνει, δε, σαφές ότι αυτή η κίνηση ήταν η απάντησή τους στην προπαγάνδα του Κιέβου ότι ο ουκρανικός στρατός θα παρέλαυνε στο Κίεβο την 24η Αυγούστου, ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης ο Ζαχαρτσένκο αναγγέλει την επαναφορά της θανατικής ποινής στη ΛΔ Ντονιέτσκ ως μέτρο καταπολέμησης των εγκληματικών ομάδων που επωφελούνται από τον πόλεμο και αναπτύσσουν εγκληματική δράση στην περιοχή του Ντονμπάς.

 

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Συνεντεύξεις. Bookmark the permalink.

10 Responses to Σημαντική συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού της ΛΔ Ντονιέτσκ, Zakharchenko!

  1. Παράθεμα: Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky (30/08/1987 – 2/05/2014) | ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

  2. Παράθεμα: Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky. Όλα στην Οδησσό έγιναν. | Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

  3. Παράθεμα: Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky (1987 – 2014) Όλα στην Οδησσό έγιναν… « απέραντο γαλάζιο

  4. Παράθεμα: vforvolos | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ : Όλα στην Οδησσό έγιναν. Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky (30/08/1987 – 2/05/2014)

  5. Παράθεμα: Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση – Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky – Όλα στην Οδησσό έγιναν.

  6. Παράθεμα: Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky (30/08/1987 – 2/05/2014) | Φ.Α.Σ.Μ.Α

  7. Παράθεμα: Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση – Σημαντική συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού της ΛΔ Ντονιέτσκ, Zakharchenko!

  8. Παράθεμα: Ουκρανία: εμφύλιος πόλεμος και σοσιαλιστική προοπτική | Avantgarde

  9. Παράθεμα: Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky (30/08/1987 – 2/05/2014) Όλα στην Οδησσό έγιναν. - ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ | ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Τ

  10. Παράθεμα: Φόρος τιμής στον Andrey Brazhevsky (30/08/1987 – 2/05/2014) Όλα στην Οδησσό έγιναν. – ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s