Τελικά υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία; Πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις ως τις 03/09.

Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε στην υποτιθέμενη συμφωνία Ποροσένκο-Πούτιν για εκεχειρία και ξεπέρασμα της κρίσης. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στη δημοσιότητα εφτά σημεία πάνω στα οποία πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς (σταμάτημα της προέλασης των πολιτοφυλακών, απόσυρση όλων των ουκρανικών δυνάμεων απ’ το Ντονμπάς και σε απόσταση που αποκλείει βομβαρδισμό της περιοχής, αποκλεισμό αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον κατοικημένων περιοχών και πολιτών, εφαρμογή καθεστώτος διεθνούς επιτήρησης της εκεχειρίας, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την επιστροφή προσφύγων και την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήρης ανταλλαγή αιχμαλώτων χωρίς προϋποθέσεις και άφιξη τεχνικών και προσωπικού για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των περιοχών που επλήγησαν).

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε αρχικά για συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας μεταξύ του ιδίου και του Πούτιν όμως μετά από αντίδραση της Μόσχας -καθώς ο όρος εκεχειρία υπονοεί άμεση ανάμιξη της Ρωσίας στον πόλεμο- ανασκεύασε τις δηλώσεις του μιλώντας για συμφωνία πάνω σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της κρίσης. Απ’ την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα αφορά την κυβέρνηση της Ουκρανίας και την ηγεσία των ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο «Δεξιός Τομέας» αντέδρασε στην προοπτική κατάπαυσης του πυρός ενώ η ηγεσία των ΛΔ του Ντονμπάς έθεσε ως προϋπόθεση το σταμάτημα των βομβαρδισμών και την αποχώρηση του ουκρανικού στρατού.

 Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία συμφωνία. Είναι πιθανότερο αμφότερες οι πλευρές να προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ απόψε. 

Ανθρωπιστική καταστροφή στην ανατολική Ουκρανία με κύρια ευθύνη του Κιέβου λέει ακόμα κι ο ΟΗΕ

Σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιρρίπτει βαριές ευθύνες στην ουκρανική κυβέρνηση για την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην Ανατολική Ουκρανία. Στην έκθεση των παρατηρητών του ΟΗΕ, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορείται για αδιάκριτους βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες από αμάχους περιοχές όπως και για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές γεγονός που αυτόματα σημαίνει την ύπαρξη πολλών αθώων θυμάτων. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων απ’ την Ανατολική Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ενώ κάποιες πηγές ανεβάζουν το νούμερο στο 1 εκατομμύριο. Ενδεικτικά, η πόλη του Λουχάνσκ (2η μεγαλύτερη πόλη του Ντονμπάς) είδε στους μήνες όπου μαίνεται ο πόλεμος τον μισό πληθυσμό της να την εγκαταλείπει. Σήμερα υπολογίζεται ότι το πολύ 200 από τις 400 χιλιάδες των κατοίκων του Λουχάνσκ συνεχίζουν να ζουν στην πόλη ενώ οι υποδομές της πόλης (νερό, ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνίες) είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένες από τους βομβαρδισμούς. Παρακάτω παραθέτουμε βίντεο που παρουσιάζει την καταστροφή του χωριού Stepanovka της περιοχής του Ντονιέτσκ στο οποίο πριν τον πόλεμο κατοικούσαν 1.500 κάτοικοι ενώ σήμερα μόνο 2. Το 99% των οικιών έχει καταστραφεί. 

Επίσης, την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η δολοφονία του φωτορεπόρτερ, Andrey Stenin, του πρακτορείου Russia Today, με τα βλέμματα να στρέφονται στις ευθύνες της ουκρανικής κυβέρνησης.

Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των πολιτοφυλακών σε Λουχάνσκ-Ντονιέτσκ

Στο στρατιωτικό επίπεδο, οι πολιτοφυλακές των ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ επιχειρούν ώστε να εκκαθαρίσουν πλήρως τις περιοχές τους από τα υπολείμματα των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν απομείνει. Μάχες διεξάγονται σε θύλακες μιας ζώνης 10 έως 40 χλμ από τις δύο πόλεις. Τις προηγούμενες δυο μέρες, ο ουκρανικός στρατός εγκατέλειψε το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ ενώ ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο και στο Ντονιέτσκ. Οι πολιτοφυλακές ανακατέλαβαν κωμοπόλεις και χωριά όπως το Lutugino και το Kharszyizk ενώ επιχειρούν την ανακατάληψη των Debalcevo και Svetlodarsk που όταν συμβεί θα αποκαταστήσει πλήρως την εσωτερική συνοχή κι επικοινωνία μεταξύ των ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ. Στο νότιο Ντονμπάς, η υπεροχή των πολιτοφυλακών έχει σταθεροποιηθεί γύρω από τη Μαριούπολη μες στην οποία παραμένουν κυκλωμένες ισχυρές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού. 

Για τέλος, παραθέτουμε βίντεο από την «τελετή» εορτασμού για την ανακατάληψη του σημαντικού υψώματος Saur Mogila από τις δυνάμεις των πολιτοφυλακών. 

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Νέα. Bookmark the permalink.

One Response to Τελικά υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία; Πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις ως τις 03/09.

  1. Παράθεμα: Ουκρανία: εμφύλιος πόλεμος και σοσιαλιστική προοπτική | Avantgarde

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s