Σημαντικές ψηφοφορίες στο ουκρανικό κοινοβούλιο

Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με 355 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 26 αποχές τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ε.Ε. Υπενθυμίζουμε ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε από την προσωρινή άρνηση του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς οι όροι της είχαν θεωρηθεί ιδιαιτέρως επαχθείς για την ουκρανική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι «διορθώθηκε ένα λάθος που έγινε 350 χρόνια πριν. Η Ουκρανία είναι πλέον Ευρώπη»… αναφερόμενος προφανώς στη Συνθήκη του Περεγιασλάβ το 1654, αποτέλεσμα της αντι-πολωνικής εξέγερσης των ντόπιων Κοζάκων, με την οποία μεγάλο ποσοστό των σημερινών εδαφών της Ουκρανίας πέρασαν από την Πολωνία στη Ρωσία.

Bxp4NZnIMAAQZsN

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα ψηφοφορία, το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο με τον οποίο αναγνωρίζεται ειδικό καθεστώς στις επαρχίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, σε συγκεκριμένες περιοχές θα είναι δυνατή η εκμάθηση κι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην κοινωνική και διοικητική ζωή.

Ταυτόχρονα, υπερψηφίστηκε και διάταξη που δίνει αμνηστία σε όσους συμμετείχαν στα πολεμικά γεγονότα της Ανατολικής Ουκρανίας υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε ένα μήνα μετά την επικύρωση του νόμου θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα όπλα τους και να έχουν εγκαταλείψει τα κατειλημμένα διοικητικά κτήρια. Ο νόμος αυτός αναμένεται να έχει ισχύ για τρία χρόνια ενώ δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει μετά…

Στις δύο τελευταίες ψηφοφορίες το ουκρανικό κοινοβούλιο διχάστηκε ενώ δεν μεταδόθηκαν ζωντανά από τον φωτεινό πίνακα που βρίσκεται εντός της αίθουσας συνεδριάσεων.

Ο πρωθυπουργός της ΛΔ Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτίνσκυ, χαρακτήρισε θετικό βήμα την υπερψήφιση ειδικού καθεστώτος για Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ ενώ ο πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός καθώς δήλωσε ότι περιμένει πρώτα να επικυρωθεί από τον ίδιο τον Ποροσένκο, να δημοσιευτεί, να εφαρμοστεί, να μεταφραστεί στα ρώσικα και κατόπιν θα αξιολογηθεί κι από τους ίδιους.

Είναι γεγονός ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Μινσκ, οι ηγεσίες των ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ δέχτηκαν σφοδρή κριτική από αρκετούς διοικητές και απλά μέλη των πολιτοφυλακών καθώς θεωρήθηκε κίνηση ανακοπής της επέλασής τους. Έκτοτε, ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Ζαχαρτσένκο είναι εμφανής μια υποβάθμιση των συμφωνηθέντων όπως και αναφορές στο αναπόφευκτο της ανεξαρτησίας της Νοβορόσια.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια αλλαγή στάσης σε μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ, τα οποία εμφανίζουν τον Ποροσένκο ως σχετικά μετριοπαθή που πολιορκείται από γεράκια του πολέμου και χρήζει υποστήριξης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και γράφημα το οποίο απεικονίζει τη χρήση του όρου «χούντα» για την ουκρανική κυβέρνηση απ’ τα ρωσικά κυρίαρχα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το γράφημα αυτό, ο όρος «χούντα» παύει να χρησιμοποιείται στις αρχές του Σεπτέμβρη.

BxeAHV4IQAA4j7b

Σίγουρα αυτά που φαίνεται σε πρώτη φάση να δίνει το Κίεβο είναι πίσω από τα αιτήματα των εξεγερμένων της Αν. Ουκρανίας που ζητούν ομοσπονδιοποίηση της χώρας ή απόσχιση. Αυτά συμβαίνουν στο φόντο της φημολογίας για πιθανό συμβιβασμό Μόσχας-Κιέβου που αφήνει ανικανοποίητες τις πλευρές των Λαϊκών Δημοκρατιών αλλά και της ουκρανικής ακροδεξιάς (για ξεχωριστούς λόγους την καθεμία) κι ενώ οι σποραδικές συγκρούσεις στο Ντονμπάς συνεχίζονται με βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού εναντίον σπιτιών και μαγαζιών και γύρω στα 30 αθώα θύματα τις τελευταίες ημέρες.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Νέα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s