Ρώσικες μπίζνες και ουκρανική «αντιστάθμιση»

Αναρτούμε μεταφρασμένο αναλυτικό κείμενο από αριστερό ρωσόφωνο blog που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο κείμενο προσφέρει μια ανάλυση των οικονομικών σχέσεων ρώσων και ουκρανών κεφαλαιοκρατών στο φόντο του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία. Όπως συμβαίνει και με κάθε κείμενο που μεταφράζεται ή αναδημοσιεύεται από την Καμπάνια, δεν είναι απαραίτητο ότι η τελευταία ενστερνίζεται πλήρως τις απόψεις που εμπεριέχονται σ’ αυτό. 

Μετά την ανάρτηση1 για τις δηλώσεις του Boris-θα τους κρεμάσουμε μετά-Filatov2, βοηθού του ολιγάρχη Ihor Kolomoyskyi, όπως είναι φυσικό, προέκυψαν ερωτήματα ως προς τα επιχειρηματικά προβλήματα στην περιοχή: ως προς τι θα μπορέσουν (οι ολιγάρχες)3 – και καλά – να κάνουν ως απάντηση για την κατασχεμένη περιουσία τους στη Ρωσία, εκτός από χαμηλού επιπέδου απόπειρες αρπαγών (με τη μορφή π.χ. τοποθέτησης αυτοκόλλητων «ο χώρος φυλάσσεται από το Δεξιό Τομέα» σε επιχειρήσεις) – Γι’ αυτό σήμερα θα μιλήσουμε για το κουβάρι των συμφερόντων Ρώσων και Ουκρανών ολιγαρχών στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Εδώ αξίζει να ανακαλέσουμε την ιστορία που ανέκυψε την άνοιξη με τη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία Lukoil, την οποία θυμόμαστε από το γνωστό βίντεο4 στο οποίο οι εκπρόσωποι του Euromaidan απαιτούσαν (on camera) υλικό μερίδιο από την επιχείρηση για τη συντήρηση του «Δεξιού Τομέα» και τον εφοδιασμό του Automaidan 5. Στη συνέχεια η Lukoil πούλησε6 το δίκτυο των πρατηρίων της σε αυστριακή εταιρία, μετά την πίεση που της ασκήθηκε από το «Δεξιό Τομέα» ο οποίος εν μέρει χρηματοδοτείται από τον Kolomoyskyi. Ο τελευταίος ζητούσε ανοιχτά7 από τη Lukoil να εφοδιάσει με βενζίνη τις «αντιτρομοκρατικές» του επιχειρήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο οι φασίστες, αρκετά εύκολα – με την πρωτόγονη πίεση της βίας – εξανάγκασαν μια μεγάλη ρωσική επιχείρηση να βγει από την ουκρανική αγορά. Η εν λόγω εταιρία λοιπόν, ανήκει στο Vagit Alekperov, έναν από τους ισχυρότερους ρώσους ολιγάρχες, ο οποίος, αν κρίνει κανείς από το αυξανόμενο κύμα δημοσιευμάτων στον τύπο8 κινδυνεύει τώρα να έχει τη μοίρα του Vladimir Yevtushenkov, καθώς άρχισαν «ξαφνικά» να του λένε διάφορα για κάποιο «μεγάλο ταξίδι»…9 Γενικά, στον Alekperov φάνηκε προτιμότερο να εγκαταλείψει την ουκρανική αγορά, παρά να αγκιστρωθεί πάνω της και να τα βάλει με το «Δεξιό Τομέα».

Είναι αξιοσημείωτο πως ορισμένες επιχειρήσεις που στρουθοκαμήλιζαν σχετικά με την Κριμαϊκή άνοιξη (Sberbank, VTB 24 10 κ.ά.) υπέστησαν κατά πολύ λιγότερο επιθέσεις από τη χούντα, καθώς στην ουσία παραιτήθηκαν από την υποστήριξη της γραμμής Πούτιν για προσάρτηση της Κριμαίας. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, ίδρυσαν θυγατρικές στην Κριμαία και στη χειρότερη απλά άφησαν εκτός του πεδίου των ενδιαφερόντων τους αυτή τη νέα περιοχή της Ομοσπονδίας, διατηρώντας ως αντάλλαγμα τις θέσεις τους στην Ουκρανία. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επικεφαλής των Sberbank και VTB (German Gref και Andrey Kostin αντίστοιχα), οι οποίες τελικά δε «μπήκαν» στην Κριμαία, εκπροσώπησαν τη Ρωσία στη γνωστή συνάντηση στη Γενεύη11, όπου διαμορφώθηκε το περίγραμμα της μετέπειτα συμφωνίας του Μινσκ, με συμμετοχή του ολιγάρχη Serhi Taruta, γκαουλάιτερ της πρώην επαρχίας του Ντανιέτσκ.

donbas-miners-antifascist-strikeφωτό: εργάτες ορυχείων του Ντονμπάς σε αντιφασιστική απεργία

Άλλο παράδειγμα: ο Igor Sechin, ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα12, που τον συσχετίζουν με ενεργό κόντρα-παιχνίδι της Ρωσίας στην υπόθεση της Κριμαίας και που στους κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πρωτεργάτες της Κριμαϊκής Άνοιξης13. Ο Sechin από καιρό έχει μπει για τα καλά σε όλες τις δυνατές και μη μαύρες λίστες – τόσο ο ίδιος, όσο και οι εταιρείες που συνδέονται μαζί του και πρώτα και κύρια η Rosneft που υπέστη τομεακές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.14

Στο Sechin για παράδειγμα ανήκει μια ομολογουμένως μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, το διυλιστήριο πετρελαίου του Λισιτσάνσκ15, το οποίο μετά την έναρξη της Κριμαϊκής άνοιξης και την εξέγερση στο Ντονμπάς, που ακολούθησε, βρέθηκε σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες. Κατά την διάρκεια της επίθεσης του Ιουλίου και των μαχών για την εξέχουσα16 του Λισιτσάνσκ, η επιχείρηση δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα από τα στρατεύματα της χούντας, που της επέφεραν σημαντικές απώλειες17 (και δεν υπήρχε στρατιωτικός λόγος για αυτό – λαμβάνοντας υπόψιν τη διαμόρφωση του μετώπου εκείνη τη στιγμή, η πολιτοφυλακή ήταν ούτως ή άλλως αναγκασμένη κατά τη γενική υποχώρηση από την εξέχουσα, σύμφωνα με διαταγή του Igor Strelkov, να εγκαταλείψει το διυλιστήριο,18).

Σε απάντηση των απαιτήσεων της Rosneft να λάβει αποζημίωση για καταστροφή της περιουσίας της19, η χούντα διεμήνυσε ανοιχτά20 δια στόματος του υπουργού δικαιοσύνης Pavlo Petrenko, ότι η Rosneft τίποτε δεν έχει λαμβάνειν, ενώ σε αδρές γραμμές (ειπώθηκε)21 ότι ο Sechin μπορεί να πάρει αποζημίωση ύψους 140 εκ. δολλάρια από τον Πούτιν. Στη συνέχεια η Rosneft κατηγόρησε ανοιχτά για τα όσα συνέβησαν τον Kolomoyskiy22 και τα τάγματα εφόδου που συνδέονται μαζί του, καθώς και συνολικά τις ουκρανικές ολιγαρχικές δομές:23 «Έχουμε βάσιμα επιχειρήματα να επικαλεστούμε τα εμπορικά συμφέροντα μας που επλήγησαν υπό την εξουσία των ουκρανών ολιγαρχών, με την καταστροφή μιας ανταγωνιστικής παραγωγής και την άνοδο των τιμών των προϊόντων μας στην πόλη Κρεμεντσούγκ».

Πράγματι, τέτοιες πρακτικές από πλευράς των ταγμάτων του Kolomoyskiy δεν είναι σπάνιες. Είχαν πράξει ανάλογα και με την ιδιοκτησία του Rinat Akhmetov, η οποία «ξαφνικά» δέχτηκε επίθεση από πυροβολικό και άρματα στη περιοχή του Ντανιέτσκ, παρόλο που – όπως συνέβη και με το διυλιστήριο – δεν συνιστούσε πολεμικό στόχο.

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό αποτέλεσε εκδίκηση εις βάρος του Sechin από μέρους του Kolomoyskiy για την Κριμαία – όπου και κατασχέθηκε μέρος της περιουσίας του (επ’ αφορμή αυτού του γεγονότος, επιχειρεί να εμπλέξει σε δικαστικό αγώνα τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ παράλληλα απέφυγε να χαρακτηριστεί ως καταζητούμενος από την Ιντερπόλ, όπως επιδιώκει η Ρωσία)24 ή αν πρόκειται για άλλης φύσεως συμφέροντα. Ωστόσο, είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τις μάχες για την εξέχουσα του Λισιτσάνσκ, εκπρόσωπος του Sergei Kurginyan25, πολιτικού πελάτη του Vladislav Surkov26, συναντήθηκε στο Χάρκοβο με εκπρόσωπο του Kolomoyskiy27, το γνωστό Gennadiy –Raider-Korban28 (ο οποίος αναζητούσε πρόσβαση σε λόμπι στη Ρωσία), και που τώρα μαζί με τον Filatov εξαπολύει καμπάνια προσανατολιζόμενη στην εξώθηση των ρωσικών επιχειρήσεων από την Ουκρανία και στην υφαρπαγή μέρους των περιουσιακών τους στοιχείων ως «αντιστάθμισμα» για την Κριμαία.

Ο Sechin – τον οποίο (όπως ειπώθηκε)29 συσχετίζουν με την Κριμαϊκή Άνοιξη – εξυπηρετείται από το να γίνεται στόχος παρόμοιων επιθέσεων καθώς έτσι μπορεί να ασκεί τις συνήθεις του δραστηριότητες, γαρνίροντάς τις με πατριωτική σάλτσα. Ήδη από το Μάρτη, στην κορύφωση της Κριμαϊκής Άνοιξης, η χούντα έριξε ανοιχτά την ιδέα της κατάσχεσης της περιουσίας ρωσικών επιχειρήσεων, ως «ανταπόδοση» για την Κριμαία Η Rosneft και τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ουκρανία ήταν ανάμεσα στους πρώτους υποψήφιους για «εθνικοποίηση». Όλα αυτά φυσικά μετέτρεψαν όλο και περισσότερο τη ρωσική γραμμή περί ελέγχου της Ουκρανίας μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγκεφαλικό κατασκεύασμα – ουσιαστικά είχε ήδη αρχίσει η εκδίωξη των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων από την Ουκρανία – εννοείται, με τη συνδρομή των ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο, όταν ο ολιγάρχης30 Mikhail Khodorkovsky (στον οποίο ο ίδιος ο Surkov ήταν κάποτε φρουρός31) και που προβάλλεται ως εναλλακτική στον Πούτιν, βρισκόμενος υπό δυσμένεια κι έχοντας «πάρει το μάθημά του»32, λέει ανοιχτά ότι θα ήταν επιθυμητό να δημιουργήθουν προβλήματα στο Sechin:

«Έχω συνηθίσει να δέχομαι τους ανθρώπους όπως είναι. Ο Πούτιν επηρεάζεται εύκολα συναισθηματικά. Αν δεν ήταν ο Sechin, είναι πιθανό η σύγκρουσή μου με τον πρόεδρο να γινόταν στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά αυτός επηρέασε τις διαθέσεις του προέδρου και μετέφερε την αντιπαράθεσή μας στη σφαίρα του ποινικού αδικήματος. Ο Sechin είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που δε μου είναι ευχάριστοι και χωρίς άλλο δε θα στενοχωρηθώ αν του προκύψουν προβλήματα, αλλά εγώ δεν είμαι τόσο συναισθηματικός, όσο ο Πούτιν. Η γυναίκα μου με κριτικάρει αποκαλώντας με άνθρωπο-κομπιούτερ» (Khodorkovsky)

Γενικά, είναι οφθαλμοφανέστατο ότι δε θα συγχωρήσουν τη συμμετοχή της Rosneft33 στην προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Khodorkovsky εκφράζει εδώ όχι μόνο την προσωπική του άποψη, αλλά και την ενιαία γνώμη εκείνων των κύκλων που τον πλασάρουν ως «δημοκρατικό διάδοχο του Πούτιν». Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίπτωση της σύλληψης του Yevtushenkov, ο Khodorkovsky κατηγόρησε ευθέως τον Sechin για αυτό.34

Οι Rotenberg35, καθώς συνδέονται ευθέως με τον Πούτιν και αποτελούν ασφαλώς στόχο των αμερικανικών κυρώσεων, προσφέρονται επίσης για εκδικητικές «εθνικοποίησεις», καθώς τους κατηγορούν, όπως και τον Sechin, για οργανωτική και οικονομική συμμετοχή στη μεθόδευση της Κριμαϊκής Άνοιξης και των γεγονότων στο Ντονμπάς:

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξήγγειλαν κυρώσεις ενάντια στους Rotenberg για την υποστήριξή τους στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. Δεν ξέρω πως «εξαγοράστηκαν» οι Rotenberg στην εισαγγελία της Ουκρανίας, θεωρώ όμως κατηγορηματικά απαράδεκτο, κάποιος που είναι ένοχος για επιθετική συμπεριφορά ενάντια στην πατρίδα μας να εξακολουθεί να εισπράττει τεράστια κέρδη από επιχειρήσεις που διατηρεί στην Ουκρανία. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε τις κυρώσεις μας στον Πούτιν και τους συνεργούς του σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές νόρμες. Όλη η περιουσία των ενόχων για την ανάφλεξη του πολέμου και το χαμό χιλιάδων ανθρώπων πρέπει να περάσει στα έσοδα του κράτους. Πιο συγκεκριμένα, η περιουσία εκείνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ – και αν δε το κάνει αυτό το κράτος, τότε την εθνικοποίηση θα τη διεξαγάγουν οι πατριώτες». (Kolomoyskiy)

0_86c0b_d7a7a077_L                               φωτο: ο Ουκρανός ολιγάρχης Κολομόισκυ με μπλουζάκι
του Στεπάν Μπαντέρα, συνεργάτη των ναζί στον Β’ΠΠ

Ήδη στη Δύση έχουν κόψει τις πολλές παρτίδες με τους Rotenberg:

Η ιταλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος36 έχει ήδη σφραγίσει ακίνητα που ανήκουν στον Arkadiy Rotenberg, ο οποίος μπήκε στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ. Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται κάμποσες βίλλες, ένα διαμέρισμα, ένα οίκημα και ένα τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Ρώμης, όπως γράφει η Corriere della Serra. Δεσμεύτηκαν επίσης μετοχές της εταιρίας Aurora 3137, η οποία ανήκει στον επιχειρηματία. «Στη Σαρδηνία η ιταλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος σφράγισε τρεις βίλλες, στο Βιλασίμιους και την Αρτσακένα, καθώς και ένα διαμέρισμα στο Κάλιαρι. Επίσης σφράγισε το τετράστερο ξενοδοχείο Berg Luxury στο κέντρο της Ρώμης, κοντά στη διάσημη Ισπανική Σκάλα και την οδό Βενέτο, κέντρο της μόδας. Το ξενοδοχείο ανήκε στην εταιρεία Aurora 31. Επίσης, στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται οίκημα στην επαρχία Βιτέρμπο. Η αξία των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του ολιγάρχη εκτιμάται στα 30 εκ. ευρώ». Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας συνδέει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Rotenberg με «την πρόληψη, τη συγκράτηση και την ανακοπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και των κρατικών ενεργειών, η οποίες απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».38

Οι επαφές του Surkov με την ουκρανική ολιγαρχία στο πλαίσιο της εσωτερικής τους διαμάχης εμφανίστηκαν με εμφατικό τρόπο την περίοδο της αυγουστιάτικης επίθεσης του στρατού της Νοβορωσίας – με την υποστήριξη της Voentorg.39 Μετά την πτώση του Νοβοαζόφσκ άρχισε ο πανικός, καθώς η χούντα πήρε τις δικές της φάλαγγες που υποχωρούσαν για ρωσικά τανκς και μέρος της φρουράς την κοπάνησε από την πόλη προς το Μπερντιάνσκ. Το τάγμα εφόδου του Kolomoyskiy, Dnipro I, έφυγε για τα καλά από το μέτωπο στα μετόπισθεν,40 αφήνοντας την πόλη «στο πιάτο» για την πολιτοφυλακή…

Igor-Kolomoisky-Israel-Mafia-MH17-GreatGameIndia-Putin-Assassination-Gazprom-BRICS                               φωτο: ο Κολομόισκυ ως χρηματοδότης των ναζιστικών
ταγμάτων που πολεμούν ενάντια στο λαό του Ντονμπάς

Ωστόσο στη Μαριούπολη βρίσκεται ο πυρήνας της εναπομείνασας αυτοκρατορίας του Akhmetov. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές άρνησης κατάληψης της Μαριούπολης, υπήρξε τηλεφώνημα του Akhmetov απ’ ευθείας στο Surkov με το αίτημα – απαίτηση να μην πάρουν τη Μαριούπολη (την οποία ο ίδιος είχε ήδη προλάβει να παραδώσει στη χούντα τον Ιούνιο, κάνοντας παράλληλα διαπραγματεύσεις με τον Surkov ώστε να ενταχθεί στις δομές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ). Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Kolomoyskiy με πλάγιο τρόπο επιβεβαιώνει την πληροφορία41 «Δεν εύχομαι σε αυτόν τίποτε κακό, αλλά η κατάστασή του χειροτέρεψε. Δε νομίζω ότι οι κάτοικοι του Ντονμπάς θέλουν να βλέπουν εκεί το Rinat Leonidovych. Αν οι τρομοκράτες έπαιρναν και τη Μαριούπολη, τότε ο Akhmetov θα εκμηδενιζόταν» (Kolomoyskiy).

Δηλαδή η άρνηση κατάληψης της Μαριούπολης τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου εκ των πραγμάτων έσωσε τον Akhmetov, ο οποίος μετά από το άνοιγμα της «Voentorg» (σημ: εννοεί των οδών παροχής πολεμικού υλικού απ’ τη Ρωσία προς τις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς) κρεμόταν από μια κλωστή.

Επίσης, πρόσφατα από τη Δύση ειπώθηκε ανοιχτά42 ότι αν ο στρατός της Νοβορωσίας καταλάβει το αεροδρόμιο του Ντανιέτσκ και τη Μαριούπολη, θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Τέτοια συνεργασία για τη σωτηρία των υπολειμμάτων της αυτοκρατορίας του Akhmetov δείχνει πολύ «συγκινητική»…

ukraine-steelworkers-mariupol            φωτο: μεταλλεργάτες σε επιχείρηση του Αχμέτοφ στη Μαριούπολη

Συμπερασματικά, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως εξυφαίνονται από τον ενορχηστρωτή των ουκρανικών κινήσεων Surkov, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είναι παλιός εχθρός 43 του ίδιου του Sechin, εκ των πραγμάτων δεν ενισχύει τις θέσεις του μεγάλου ρωσικού κεφαλαίου στην Ουκρανία. Αντίθετα, οδηγεί σε περεταίρω οικονομικές απώλειες, γενική αποδυνάμωση του ρωσικού κεφαλαίου (το οποίο προηγουμένως θεωρούνταν ως μέσον πρόσδεσης της Ουκρανίας στο άρμα της Ρωσίας και είχε όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική σημασία) και πλήττει συγκεκριμένα πρόσωπα του περιβάλλοντος του Πούτιν, οι οποίοι αρχίζουν να υφίστανται απώλειες, τόσο λόγω εξωτερικής πίεσης από μέρους των ΗΠΑ, όσο και ως αποτέλεσμα των πληγμάτων που δέχονται στην Ουκρανία.

Επί πλέον, η διακοπή της προέλασης (των ανταρτών)44 εκ των πραγμάτων επέτρεψε τη διατήρηση της μίνι-αυτοκρατορίας του Kolomoyskiy (που τώρα απειλεί ανοιχτά να απορροφήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις) και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη σωτηρία του Akhmetov. Δημιουργείται μια ευτράπελη κατάσταση, αφού τον υπεύθυνο της ρωσικής πολιτικής στην Ουκρανία τον απασχολεί περισσότερο η επιβίωση των ουκρανών ολιγαρχών, παρά η προστασία των ρωσικών επιχειρήσεων. Εδώ η απαξίωση των γνωστών και κυρίαρχων θεωριών περί «εθνικού προσανατολισμού του κεφαλαίου», συνυπάρχει ασφαλώς με μια ελαφρά δόση σουρρεαλισμού. Στην πράξη ωστόσο, από την οπτική γωνία των κύκλων που εκπροσωπεί ο Surkov, οι απώλειες των ρωσικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της προσπάθειας που επιχειρείται ώστε να αποτραπεί ο ψυχρός πόλεμος με τη Δύση δεν είναι ουσιαστικές, ενώ οι απώλειες του εχθρού είναι ούτως ή άλλως επιθυμητές.

Γι’ αυτό το άνοιγμα από τον Kolomoyskiy του θέματος «ανάκτηση των ρωσικών επιχειρήσεων με τη μορφή της αντιστάθμισης», που δημιουργεί τα προβλήματα του Sechin ή εκείνα των Rotenberg, θα βρει κατανόηση τόσο στην Ουάσιγκτων, η οποία με ενέργειες αυτού του τύπου ασκεί πίεση στον Πούτιν και το περιβάλλον του, όσο και σε ένα μέρος του ρωσικού οικονομικοπολιτικού κατεστημένου, που ενδιαφέρεται για την αποδυνάμωση του Sechin και των ατόμων που συνδέονται μαζί του. Αυτό είναι ενδιαφέρον, τόσο από την άποψη της αναδιαμόρφωσης της επιρροής, όσο και από την πλευρά της «προώθησης της γραμμής», εν όψει μελλοντικών υποχωρήσεων, ώστε να διατηρηθούν γνωριμίες και περιουσιακά στοιχεία στη Δύση. Αν χρειαστεί και βολέψει μπορούν να προτείνουν στη Δύση το κεφάλι του Sechin, αντί του Πούτιν, ως ελάχιστο δείγμα συγγνώμης για την άκαμπτη στάση τους στο ζήτημα της Ουκρανίας. Η πέμπτη φάλαγγα φωνάζει για αυτό ανοιχτά από το πεζοδρόμιο, ενώ αυτοί που κάθονται στην ησυχία των γυάλινων πύργων τους, δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση με πιο λεπτεπίλεπτο τρόπο.

Πρόκειται για μέρος μιας ιδιόμορφης μάχης μηχανισμών για την πρόσβαση σε πόρους45, όπου οι πολιτικές απώλειες του Sechin ή των Rotenberg στην Ουκρανία και στη Δύση σε κάποιο βαθμό προωθούν εσωτερικές πολιτικές διεργασίες στην ίδια τη Ρωσία: την αποδυνάμωση της επιρροής ορισμένων εκπροσώπων του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου και αντίστοιχα την ενίσχυση της επιρροής του ίδιου του Surkov και των ολιγαρχών που συνδέονται με αυτόν. Οι ηλίθιοι από το περιβάλλον του Kolomoyskiy, οι οποίοι ανοιχτά αναπαράγουν απειλές ενάντια στις ρωσικές επιχειρήσεις, εδώ γίνονται πλάγιο μέσο επιλεκτικής επιρροής στους εκπροσώπους των ρωσικών επιχειρήσεων με συμφέροντα στην Ουκρανία: στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του Surkov με τους Ουκρανούς ολιγάρχες, θα μπορούν αυθαίρετα να κλείνονται συμφωνίες, ώστε ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων να λάβουν εγγυήσεις «ασυλίας», ενώ η περιουσία άλλων θα πάει «προς αποζημίωση των φασιστών», στα πλαίσια της αύξησης της πίεσης μέσω των κυρώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε ανοιχτά το ζήτημα της διατήρησης της ρωσικής οικονομικής παρουσίας στην Ουκρανία, ο άμεσος υπεύθυνος για τη ρωσική πολιτική στην περιοχή αποκτά τεράστιες δυνατότητες επιρροής επί των ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί, συμπεριλαμβανόμενης και της τύχης της περιουσίας των επιχειρήσεων που ελέγχουν αντίπαλοι όπως ο Sechin – και οι φωνακλάδες από το Ντνιεπροπετρόφσκ, θα τον βοηθήσουν κιόλας σ’ αυτό. Ο δε ντόπιος πληθυσμός θα περιοριστεί στο ρόλο του στατιστικού μεγέθους.

Σε τελευταία ανάλυση, όλο αυτό το αλληλοφάγωμα με τις απόπειρες αρπαγής με πολιτική στόχευση και το βρώμικο κουβάρι των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τους ουκρανούς ολιγάρχες, θυμίζει όλο και περισσότερο τα «ευλογημένα ’90s», επιδεινούμενα από τη ζοφερή κατάσταση του επικείμενου (γενικευμένου)46 πολέμου και την αυξανόμενη πίεση των κυρώσεων και των τελεσιγράφων εκ μέρους των «εταίρων» μας…

7eb99f1f1c51cd3c85a593aaφωτο: γυναίκες στην επαρχία του Ντονμπάς πανηγυρίζουν με τη σημαία της Novorossiya

2 Σ.τ.μ.: Ο Filatov φέρεται να δήλωσε κάτι σαν «θα κάνουμε τώρα ανακωχή με τους αντάρτες για να τους κρεμάσουμε μετά»

3 Σ.τ.μ.

5 Σ.τ.μ.: Οργανωμένη κίνηση αυτοκινητιστών (στα πλαίσια του Euromaidan), που διοργάνωνε μηχανοκίνητες πορείες και συμμετείχε ποικιλοτρόπως στον εφοδιασμό και την υποστήριξη των «διαδηλωτών».

9 Σ.τ.μ.: Ασαφής διατύπωση, το πιθανότερο να πρόκειται για αναφορά σε έμμεσες απειλές.

10 Σ.τ.μ. κρατικά ελεγχόμενες ρωσικές τράπεζες

12 Σ.τ.μ. επικεφαλής της Rosneft, προερχόμενος από το στενό περιβάλλον του Πούτιν

15 Σ.τ.μ.: Lisichansky NPZ, γνωστό και ως Linos Refinery – το δεύτερο σε μέγεθος διυλιστήριο της Ουκρανίας, το οποίο το 2013 πέρασε στα χέρια της Rosneft μετά την εξαγορά της TNK BP. Η τελευταία αποτέλεσε τον καρπό της – όχι και τόσο ανέφελης – συνεργασίας της πολυεθνικής BP και της ρωσικών συμφερόντων επενδυτικής κοινοπραξίας AlfaAccessRenova.

16 Σ.τ.μ.: τμήμα του μετώπου που εισχωρεί στο έδαφος του αντιπάλου.

18 Σ.τ.μ: Που την περίοδο εκείνη κατείχε τη θέση του Υπουργού Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ (DNR).

21 Σ.τ.μ.

25 Σ.τ.μ.: Ρώσος διανοούμενος, θεατρικός σκηνοθέτης και πολιτικός.

26 Σ.τ.μ.: Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός του περιβάλλοντος του Πούτιν, θεωρητικός της «Ηγεμονικής Δημοκρατίας» (Sovereign Democracy)

28 Σ.τ.μ.: Το παρατσούκλι “Raider” πιθανότατα σχετίζεται με την ειδίκευση του Ουκρανού επιχειρηματία στις επιθετικές εξαγορές και συγχωνεύσεις

29 Σ.τ.μ.

30 Σ.τ.μ.: Ξεπεσμένος ολιγάρχης, πρώην αφεντικό της πετρελαϊκής Yukos, αποφυλακίστηκε το Δεκέμβρη του 2013 λαμβάνοντας χάρη από τον Πούτιν, σύμφωνα με ορισμένους λόγω της επερχόμενης Χειμερινής Ολυμπιάδας του Σότσι.

31 Σ.τ.μ.: Για την ακρίβεια ο Surkov ήταν διευθυντής των τμημάτων διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων των επιχειρήσεων του Khodorkovsky

32 Σ.τ.μ.: Ελεύθερη μετάφραση μιας διατύπωσης που πιθανόν να αναφέρεται στη φυλάκισή του

33 Σ.τ.μ.: Στο πρωτότυπο αναφέρεταί η YUKOS, της οποίας η περιουσία πέρασε στη Rosneft μετά τη χρεοκοπία της πρώτης. Γλώσσα λανθάνουσα…

35 Σ.τ.μ: Οι αδερφοί Rotenberg (Boris και Arkadiy) είναι συνιδρυτές της Stroy Gaz Montazh, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας κατασκευής αγωγών αερίου και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ο πρώτος είναι φίλος του Πούτιν – έκαναν τζούντο μαζί…

36 Σ.τ.μ.: Guardia di Finanza

37 Σ.τ.μ.: Καταπώς φαίνεται, η διεύθυνση του τετράστερου ξενοδοχείο στη Ρώμη…

39 Σ.τ.μ.: Γνωστή εμπορική αλυσίδα στρατιωτικών ειδών στη Ρωσία και την Ουκρανία, λεκτική μεταφορά για την πολυποίκιλη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνουν οι αντάρτες από τη Ρωσία.

44 Σ.τ.μ.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Απόψεις. Bookmark the permalink.

One Response to Ρώσικες μπίζνες και ουκρανική «αντιστάθμιση»

  1. Παράθεμα: Ουκρανία: ο φασισμός και ο πόλεμος ως μέσο ιμπεριαλιστικής επέκτασης - το σπίρτο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s