Ουκρανία: Χιλιάδες ακροδεξιοί στους δρόμους για την επέτειο του UPA

Μετάφραση από τό ukraineantifascistsolidarity        Στις 14 Οκτωβρίου χιλιάδες φασιστοειδή διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας για την επέτειο της ίδρυσης του ουκρανικού επαναστατικού στρατού (UPA), ο οποίος  συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη ναζιστική Γερμανία και πρωταγωνίστησε στη γενοκτονία εναντία στους Πολωνούς και τους Εβραίους που ζούσαν στη χώρα. Ο πρόεδρος Poroshenko ανακήρυξε τη μέρα αυτή εθνική εορτή.Κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν αρκετές πορείες στο Κίεβο. Μια από αυτές διοργανώθηκε από το ακροδεξιά κόμμα Svoboda, το οποίο συμμετέχει με τρεις υπουργούς στη σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Yatseniuk. Η πορεία πραγματοποιήθηκε με αίτημα την «απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των οργανώσεών της» καθώς και να «αναγνωριστεί το UPA ως μαχητές για την ελευθερία της Ουκρανίας». Στην κεφαλή της πορείας ήταν μέλη του κόμματος και τάγμα με τις στρατιωτικές τους στολές.

Σύμφωνα με μια έκθεση στο Timer, η βουλευτής του Σβόμποντα Irina Fahrion  καταφέρθηκε εναντίον του Πούτιν λέγοντας: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τον αντιμετωπίσουμε πέρα από το να καταστρέψουμε τη Μόσχα». Επίσης, αναφέρθηκε στον Χίτλερ λέγοντας: «Ο Χίτλερ είχε δίκιο όταν είπε ότι οι πόλεμοι κερδίζονται πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, οι πόλεμοι κερδίζονται όταν ο δάσκαλος θα υποστεί ήττα και όταν ο ιερέας θα υποστεί την ήττα». Ένα βίντεο της ομιλίας της είναι διαθέσιμα on-line .

Εν τω μεταξύ, το Σβόμποντα είχε φέρει στην Rada (Κοινοβούλιο) προς συζήτηση ένα «νόμο για την αναγνώριση των Ουκρανών Εθνικιστών και του Ουκρανικού επαναστατικού στρατού που πολέμησαν στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας (№2111a)». Η πρόταση να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη τέθηκε σε ψηφοφορία 7 φορές λαμβάνοντας 220 ψήφους, αλλά απέτυχε να πάρει τις απαραίτητα απαιτούμενες ψήφους (226) ενώ ένας μεγάλος αριθμός των βουλευτών απείχε (μόνο 13 ψήφισαν κατά) (επίσημο αρχείο της ψηφοφορίας: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6642 ). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακόλουθα κόμματα υπερψήφισαν μαζικά: Το UDAR (το κόμμα του Δήμαρχου του Κιέβου του πυγμάχου Klitschko εκλογικός σύμμαχος του προέδρου Poroshenko), Η Πατρίδα το κόμμα της Τιμοσένκο, το ακροδεξιό Svoboda, καθώς και η μικορσκοπική «Ευρωπαϊκή κυρίαρχη Ουκρανία».

Είναι σαφές ότι όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ήταν υπέρ της πρότασης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής Turchynov. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από την παρούσα πρόταση, ο πρόεδρος Poroshenko, αποφάσισε να κηρύξει τη 14η Οκτώβρη ως εθνική εορτή.

Ήδη στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Poroshenko  έγραψε στο twitter για τους «ήρωες του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας»: «Οι στρατιώτες του UPA  είναι ένα παράδειγμα ηρωισμού και πατριωτισμού στην Ουκρανία», και δηλώνει ανοιχτά το στόχο του να δώσει βετεράνους του UPA νομική αναγνώριση.

Вояки УПА – це приклад героїзму та відношення до України.

Έχοντας συνεργαστεί με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το UPA πρωταγωνίστησε στη γενοκτονία των Πολωνών στη Δυτική Ουκρανία και τη σφαγή των Εβραίων. Ένα έγγραφο από τον καθηγητή Timothy Snyder που δημοσιεύτηκε από το MIT δίνει την ακόλουθη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο οι Πολωνοί σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις του UPA:

«Σε μια μέρα, 11, Ιουλίου του 1943, ο UPA επιτέθηκε σε 167 τοποθεσίες και σκότωσε περίπου 10.000 Πολωνούς. Οι ουκρανοί αντάρτες έκαψαν σπίτια, πυροβολούσαν όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν, και χρησιμοποιώντας δρεπάνια και αξίνες σκόστωναν αυτούς που συλλαμβάνονταν έξω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδείκνυαν τα σωματά τους αποκεφαλισμένα, σταυρωμένα, διαμελισμένα, ή ξεκοιλιασμένα, προκειμένου να υποχρεώσουν τους υπόλοιπους Πολωνούς να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους».(http://web.mit.edu/cis/www/migration/pubs/rrwp/9_resolve.html )

(Reuters / Valentyn Ogirenko)

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης στο Κοινοβούλιο, εκατοντάδες μασκοφόροι και ένοπλοι φασίστες με λάβαρα του Svoboda, του Δεξιού Τομέα και άλλων φασιστικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν απ’ έξω, προφανώς για να «ενθαρρύνουν» τους βουλευτές. Δυσαρεστημένοι με την αποτυχία να επιβληθούν στη συζήτηση συγκρούστηκαν με την αστυνομία, χρησιμοποιώντας φωτοβολίδες, χειροβομβίδες κρότου, μεταλλικά ρόπαλα και αλυσίδες, κ.λπ. 

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους παρόντες έφεραν σημαίες του Svoboda και ότι ο λογαριασμός του twitter του κόμματος καυχιόταν γι’ αυτό, στη συνέχεια ο εκπροσώπος του Svoboda, το σύνταγμα Αζοφ και ο ίδιος ο Turchynov, διαχώρισαν τη θέση τους από τα επεισόδια, τα οποία απέδωσαν σε μια «προβοκάτσια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών»!

Υπήρξε επίσης μια ξεχωριστή διαδήλωση  από ακόμη πιο ακροδεξιά στοιχεία του Συντάγματος Αζοφ, με επικεφαλής την νεοναζιστική εθνοκοινωνική Συνέλευση, και το φασιστικό Δεξιό Τομέα, βαδίζοντας σε στρατιωτικό σχηματισμό, με στρατιωτικές στολές και δάδες.

«Πορείες ηρώων» έγιναν επίσης σε άλλες πόλεις: Lviv, Ivano-Frankivsk, Οδησσό, Χάρκοβο, ακόμη και μια μικρή στο Kramatorsk του Ντόνετσκ. Εδώ η πορεία στο Χάρκοβο, που διοργανώθηκε από το νεο-ναζιστικό σύνταγμα Azov: 

Advertisements
This entry was posted in Νέα. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ουκρανία: Χιλιάδες ακροδεξιοί στους δρόμους για την επέτειο του UPA

  1. Ο/Η Omadeon λέει:

    Reblogged this on OMADEON and commented:
    Έχοντας συνεργαστεί με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το UPA πρωταγωνίστησε στη γενοκτονία των Πολωνών στη Δυτική Ουκρανία και τη σφαγή των Εβραίων. Ένα έγγραφο από τον καθηγητή Timothy Snyder που δημοσιεύτηκε από το MIT δίνει την ακόλουθη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο οι Πολωνοί σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις του UPA:

    “Σε μια μέρα, 11, Ιουλίου του 1943, ο UPA επιτέθηκε σε 167 τοποθεσίες και σκότωσε περίπου 10.000 Πολωνούς. Οι ουκρανοί αντάρτες έκαψαν σπίτια, πυροβολούσαν όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν, και χρησιμοποιώντας δρεπάνια και αξίνες σκόστωναν αυτούς που συλλαμβάνονταν έξω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδείκνυαν τα σωματά τους αποκεφαλισμένα, σταυρωμένα, διαμελισμένα, ή ξεκοιλιασμένα, προκειμένου να υποχρεώσουν τους υπόλοιπους Πολωνούς να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους”.(http://web.mit.edu/cis/www/migration/pubs/rrwp/9_resolve.html )

  2. Παράθεμα: 136. siege of Kobani | Hieronymus Bosch 1450-1516

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s