Παρατηρητήριο Ανθρ. Δικαιωμάτων ΟΗΕ: «Είμαστε σοκαρισμένοι από την ευρεία χρήση βομβών διασποράς εκ μέρους του ουκρανικού στρατού»

B0dH5zDIMAAZv_X
Σοκαρισμένοι δήλωσαν οι παρατηρητές του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που επιθεώρησαν την περιοχή του Ντονιέτσκ τον Οκτώβριο. Ο λόγος είναι η κοινή διαπίστωση ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ευρέως βόμβες διασποράς (cluster munition) όπλο που ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευτεί από διεθνή σύμβαση που τέθηκε σε ισχύ το 2010 και την οποία έχουν υπογράψει τουλάχιστον 75 χώρες.

Ο τύπος αυτός βόμβας περιλαμβάνει εκατοντάδες μικρότερα βομβίδια που εκρήγνυνται προς πάσα κατεύθυνση. Όταν τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και μάλιστα μεγάλων πόλεων όπως το Ντονιέτσκ γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα πολέμου.
(εδώ η έκθεση του ΟΗΕ στα Αγγλικά: http://www.hrw.org/news/2014/10/20/ukraine-widespread-use-cluster-munitions και εδώ κείμενο της Διεθνούς Αμηστίας στα ελληνικά: http://www.amnesty.org.gr/general-information-on-arms-proliferation)

Επιπλέον, καταγγελίες αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί και βόμβες λευκού φωσφόρου, όπλο που κατά κόρον χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός εναντίον των Παλαιστινίων. Οι βόμβες λευκού φωσφόρου προκαλούν πυρκαγιές, εγκαύματα και αναθυμιάσεις.

Δείτε εδώ βίντεο (αγγλικοί υπότιτλοι) με μαρτυρίες κατοίκων του Ντονμπάς και τοποθέτηση αξιωματούχων του Παρατηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

Η ελληνική κυβέρνηση και τα λαλίστατα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου έχουν να πουν κάτι επ’ αυτού;

Η Καμπάνια Αλληλεγγύης καλεί σήμερα στη συνέλευσή της, στις 20:00, στη Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175) προκειμένου να αποφασίσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον λαό του Ντονμπάς.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s