Οι εκλογές στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς και ο αντίκτυπός τους

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ αυτή την Κυριακή. Σε αντίθεση με τις ουκρανικές εκλογές όπου το γενικό ποσοστό συμμετοχής ήταν 52% ενώ το ποσοστό συμμετοχής στις νοτιοανατολικές επαρχίες κάτω από το 50% έως και κάτω από το 40%, οι πολίτες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ συμμετείχαν στις δικές τους εκλογές σε ποσοστά που αγγίζουν το 70%. Οι ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα σε πόλεις και χωριά του Ντονμπάς ήταν ενδεικτικές της διάθεσης του ντόπιου πληθυσμού να εκλέξει τη δική του ηγεσία. Η συμμετοχή αυτή επετεύχθη παρά το γεγονός ότι πολλοί εκ των κατοίκων έχουν μετακινηθεί είτε σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, είτε εκτός Ουκρανίας λόγω του πολέμου.

Νικητές των εκλογών αναδείχθηκαν οι μέχρι τώρα επικεφαλείς των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο (Ντονιέτσκ) και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι (Λουγκάνσκ) με ποσοστά 78,93% και 63,08% αντίστοιχα. Τα κόμματα που υποστήριζαν «Δημοκρατία του Ντονιέτσκ» και «Ειρήνη για το Λουγκάνσκ» βγήκαν πρώτα με ποσοστά 68,35% και 69,42% αντίστοιχα.

Οι εκλογές στις απελευθερωμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας πιστοποίησαν αυτό που είχε διαφανεί από τις ουκρανικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας κι αυτό είναι ότι πλειοψηφικά ο λαός της νοτιοανατολικής Ουκρανίας απορρίπτει το νεοφιλελεύθερο-φασιστικό καθεστώς του Κιέβου κι ελπίζει στο χτίσιμο μιας δικής του δίκαιης κοινωνίας. Αυτή ήταν κι η μόνιμη επωδός των δηλώσεων απλών πολιτών έξω από τα εκλογικά κέντρα την Κυριακή.

B1dwRVcIYAA4ZQI

Με το σοβιετικό της διαβατήριο πήγε να ψηφίσει η εικονιζόμενη ηλικιωμένη κυρία δηλώνοντας πως η ίδια συνταξιοδοτήθηκε στα 55 της επί ΕΣΣΔ ενώ τώρα η Χούντα έχει ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 και γι’ αυτό θα ψηφίσει υπέρ μιας Λαϊκής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στις τάξεις των κατοίκων του Ντονμπάς.

Το απλό αυτό βίντεο είναι επίσης ενδεικτικό των διαθέσεων των κατοίκων του Ντονμπάς. Αποξένωση από τη φασιστική Ουκρανία και χτίσιμο Λαϊκής Δημοκρατίας.


Όσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις: η Ρωσία αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και κάλεσε τους νεοεκλεγέντες επικεφαλείς των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών σε άμεσο διάλογο με τις ουκρανικές αρχές για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών δηλώνοντας ότι παραβιάζουν τη Συμφωνία του Μινσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επίσης δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τις εκλογές στο Ντονμπάς ενώ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αλλάξει το πλάνο δράσης της μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Ήδη από χθες το βράδυ είχαν ξεκινήσει βομβαρδισμοί περιοχών του Ντονμπάς απ’ τον ουκρανικό στρατό ενώ αύριο Τετάρτη 4/11 αναμένεται να συζητηθεί στο Κίεβο η άρση του καθεστώτος ειδικής αυτονομίας που είχε δοθεί στο Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

Η κατάσταση στην Ουκρανία κι οι ισορροπίες είναι τόσο πολύπλοκες που δεν προσφέρονται για εύκολα συμπεράσματα. Παράλληλα με τα παραπάνω το Κίεβο δήλωσε ότι θα αγοράσει άνθρακα για τις ανάγκες θέρμανσης από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (http://en.ria.ru/world/20141103/195046938/Kiev-Ready-to-Buy-Coal-in-Regions-Controlled-by-Independence.html)

Η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις 19.00 στη Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175) για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις της.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Νέα and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Οι εκλογές στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς και ο αντίκτυπός τους

  1. Ο/Η XARHS λέει:

    Τι έγινε με το Κ.Κ. Ντονιέτσκ; Πήρε μέρος στις εκλογές ή δεν εγκρίθηκε τελικά η συμμετοχή του από τις αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ;

  2. Ο/Η solidarity2014 λέει:

    Το ΚΚ Ντονιέτσκ στήριξε στις προεδρικές εκλογές την υποψηφιότητα του Ζαχαρτσένκο που εξελέγη με περίπου 80%. Στις κομματικές εκλογές η υποψηφιότητά του δεν εγκρίθηκε καθώς δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών όπως προβλεπόταν απ’ τη σχετική νομοθεσία. Το ΚΚΡΟ που θεωρείται αδελφό του κόμμα στη Ρωσία, αναγνώρισε και χαιρέτισε τις εκλογές στις Λαϊκές Δημοκρατίες ενώ ο ηγέτης του ΚΚ Ντονιέτσκ Μπορίς Λιτβίνοφ συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΛΔ Ντονιέτσκ.

  3. Παράθεμα: Οι ουκρανικές εκλογές και η κρίση της ευρωπαϊκής αριστεράς | Avantgarde

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s