ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1945… ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! (συνέντευξη πολιτοφύλακα απ’ το Ντονιέτσκ + εκτίμηση της οργάνωσης Borotba για τις εκλογές στο Ντονμπάς)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝΕΤΣΚ σ. RAUL*
ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΒΟΡΩΣΙΑ

Ερ.: Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των εκλογών της 2 Νοεμβρίου; Ποια ήταν η θέση των κομμουνιστών και ποιες  εκτιμάται ότι θα είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα;

Απ.: Στις εκλογές στις 2 Νοεμβρίου δεν συμμετείχαν τα «επίσημα» ουκρανικά κόμματα. Συμμετείχαν κομμουνιστές και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τι μπορεί να περιμένουμε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν είναι σαφές. Κατά την άποψή μας, ίσως, οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί μετά το τέλος των εχθροπραξιών και την πλήρη νίκη εναντίον της ηγεσίας της σημερινής Ουκρανίας. Από την άλλη, όμως, αυτές οι εκλογές έχουν ένα πολύ μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο και, ενδεχομένως, εκτιμώντας κάτι τέτοιο είναι θετικό το ότι έγιναν αυτή τη στιγμή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει εγκρίνει την εκλογή του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ДНР) Zaharchenko. Η επιλογή του Κομμουνιστικού  Κόμματος  της ДНР να μην έχει υποψήφιο για τις εκλογές οφείλεται και σε αυτό το γεγονός. Το ότι  ο Zaharchenko δεν ευνοεί την ιδέα της οικοδόμησης ενός σοσιαλιστικού κράτους είναι κάτι που δεν μας ικανοποιεί. Πιστεύουμε όμως ότι στο τέλος του πολέμου, στη χώρα μας, θα υπάρξουν θετικές αλλαγές και το  Κομμουνιστικό Κόμμα θα πάρει τη θέση που πρέπει στη νέα κατάσταση. Όπως και το 1945αγωνιζόμαστε ενάντια στον φασισμό στην Ουκρανία, και ελπίζουμε  ότι στο τέλος θα νικήσουμε, όπως ακριβώς και τότε.

Ερ.: Ποια είναι αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη Νοβορωσία και η θέση  του Κομμουνιστικού Κόμματος ; Υπάρχει σχέση μεταξύ των δυο Κομμουνιστικών Κομμάτων , του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ;  

Απ.: Η πολιτική κατάσταση στη Νοβορωσία  δεν είναι ακόμη σαφής. Υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα της  ДНР, αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν έχει  ηγετικό ρόλο στην πολιτική ζωή. Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού σοσιαλιστικού κράτους, το οποίο θα επικεντρωθεί στις σχέσεις του με  την Ρωσική Ομοσπονδία. Άλλες πολιτικές δυνάμεις στην ДНР, όμως, δεν είναι πολύ πρόθυμες στο να δημιουργήσουμε ένα σοσιαλιστικό κράτος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της ДНР είναι στη διαδικασία του σχηματισμού. Υπάρχουν σε αυτό κυρίως κομμουνιστές που ήταν  στοΚομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα ηγεσίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πρότεινε ένα δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε να διαδραματίσει ένα πιο ηγετικό ρόλο τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στην ανάπτυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Επειδή είμαστε στην ДНР, έχουμε στενούς δεσμούς με τους κομμουνιστές του Λουγκάνσκ. Δυστυχώς, όμως, σε καιρό πολέμου δεν είμαστε σε θέση να συνεργάζονται όσο στενά θα θέλαμε .

20141022_donbass38

Φωτογραφία από χώρο ξεκούρασης πολιτοφυλάκων του Ντονμπάς.

Ερ.: Έχει μέλλον η συμφωνία του Μινσκ και η εκεχειρία; Ποιες  πιστεύετε θα είναι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Ουκρανία και τη Νοβορωσία;

Απ.: Κατά τη γνώμη μας, η Συμφωνία του Μινσκ αντικειμενικά δεν έχει μέλλον, καθώς η λεγόμενη «Εκεχειρία» δεν τηρήθηκε. Η κατάπαυση του πυρός δεν ίσχυσε, καθώς καθημερινά οι μάχες συνεχίζονται.

Η Συμφωνία του Μινσκ όμως βοήθησε στην ανταλλαγή των κρατουμένων και σε μια ελαφρά ανάκαμψη της οικονομίας και της ειρηνικής ζωής στις πόλεις και τα χωριά της ДНР και ЛНР. Αλλά και οι δύο πλευρές συνεχίζουν  να προετοιμάζονται. Η ДНР και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (ЛНР) θέλουν  να ελευθερώσουν τα εδάφη, τα οποίο έχει καταλάβει η κυβέρνηση του Κιέβου .

Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη περιοχή και ποια η σχέση του με το καθεστώς του Κιέβου;

Απ.: Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των  Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις στη περιοχή.. Κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει σημαντική απόφαση των ουκρανικών αρχών που δεν θα υλοποιηθεί σε  συντονισμό και με τη καθοδήγηση του ΝΑΤΟ και των  ΗΠΑ. Με τη καθοδήγησή τους εξ άλλου, άρχισε ο  αδελφοκτόνος πόλεμο, στον οποίο  τα στρατεύματα της σημερινής Ουκρανίας, τα τάγματα της Εθνικής Φρουράς, στελεχωμένα με ουκρανούς  φασίστες και μισθοφόρους  από τις δυτικές χώρες, δολοφονούν τον άμαχο πληθυσμό των δύο πρώην περιοχών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – τώρα ДНР και  ЛНР ).

Ακόμη και τώρα βομβαρδίζουν τα  προάστια από  το αεροδρόμιο της πόλης Ντόνετσκ, (σήμερα δολοφονήθηκαν 2 παιδιά και τραυματίστηκαν 6, στο σχολικό συγκρότημα 63 του Ντονιέτσκ, ύστερα από επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων).Η καταπίεση του λαού  στα κατεχόμενα εδάφη της Νοβορωσίας συνεχίζεται.

Ερ.: Στην ελληνική αριστερά γίνεται αρκετή συζήτηση σε σχέση με το ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της σχέσης της με τις εξελίξεις στη Νοβορωσία. Π’οσο σημαντική είναι η   ανάγκη της διεθνούς αλληλεγγύης στον αγώνα σας;

Απ.: Εάν δεν βοηθήσει  η Ρωσική Ομοσπονδία, είναι πιθανό ότι οι νέες δημοκρατίες μας θα καταστραφούν από το καθεστώς της σημερινής Ουκρανίας. Χάρη σε αυτήν, έχουμε την ευκαιρία να επιβιώσουμε και να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Η κυβέρνηση της ДНР (Ντόνετσκ) έχει ζητήσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για  να αποκαταστήσουν τη τάξη και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες με την Ουκρανία. Για τη  προστασία των αμάχων και των οικονομικών υποδομών των δύο δημοκρατιών. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη βοήθεια για την δημοκρατία μας, αλλά για μια τελική  λύση στη σύγκρουση δεν αρκεί η βοήθειά της.

Η Ελλάδα πως μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα μας;;;

* Ο σ. Ραούλ ζήτησε να δημοσιευθεί η συνέντευξη με το «πολεμικό» του ψευδώνυμο για λόγους περιφρούρησης, το οποίο έχει «πάρει» προς τιμή του Ραούλ Κάστρο.

Πηγή: http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18387:-1945-&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

_____________________________________________________________

Ένωση Borotba*: Για τις εκλογές στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ

bg_iwqnxsiizuq_jpg_1

Παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των εδαφών του Ντονμπάς από τις φιλοκιεβικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι κάτοικοι των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές στις 2 Νοέμβρη. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν τις τεράστιες ουρές στα εκλογικά τμήματα των Λαϊκών Δημοκρατιών.

Το τόσο υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στο Ντονμπάς δείχνει ότι, παρ’ όλες τις κακουχίες του πολέμου, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν πιστοί στην επιλογή που έκαναν στα δημοψηφίσματα στις 11 Μάη. Παρά τον πόλεμο και την εσωτερική αναταραχή, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές αλλαγές υπέρ των λαϊκών συμφερόντων δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς παραμένουν για τον τοπικό πληθυσμό πιο ελκυστικές από το ουκρανικό κράτος, το οποίο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο νεοφιλελεύθερων αξιωματούχων και ακροδεξιών πολιτικών.

Η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ βρίσκεται σαφώς σε αντίθεση με το μποϊκοτάζ που επιφύλαξαν στις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές οι ψηφοφόροι του τμήματος εκείνου της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του εθνικιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Η εξουσία των εθνικιστών στις νοτιοανατολικές πόλεις Οδησσό, Χάρκοβο, Δνιπροπετρόφσκ, Κέρσον και Νικολάγιεφ στηρίζεται μόνο στο φόβο και την απροκάλυπτη τρομοκρατία. Η εξουσία της πολιτοφυλακής και των οργανισμών στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, αντίθετα, βασίζεται στην υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού.

Παρά το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ωστόσο, οι εκλογές αποκάλυψαν σοβαρά ελαττώματα στο πολιτικό σύστημα των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα ελαττώματα αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στο συνεχιζόμενο πόλεμο (παρά την επίσημη «ανακωχή»). Ένα τμήμα των διοικητών της πολιτοφυλακής αντιτάχθηκε στο να γίνουν εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες, επειδή σημαντικές περιοχές της επικράτειας των Λαϊκών Δημοκρατιών βρίσκονται υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων του Κιέβου και συνεπώς τα μέλη της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς – που αποτελούν το πιο ενεργό κομμάτι του τοπικού πληθυσμού – δε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές, αφού θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους στο μέτωπο.

Ως αποτέλεσμα, η προεκλογική εκστρατεία δεν εξελίχθηκε σε δημόσια συζήτηση σχετικά με την πορεία και την ανάπτυξη των Λαϊκών Δημοκρατιών. Αρκετά πολιτικά κόμματα και ηγέτες των πολιτοφυλακών δε συμπεριλαμβάνονταν στα ψηφοδέλτια. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο αποκλεισμός των κομμουνιστών του Ντονιέτσκ από την προεκλογική εκστρατεία. Οι εκλογές στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ αποκαλύπτουν ότι η αρχική δημοκρατική, αντιφασιστική και αντιολιγαρχική κατεύθυνση της εξέγερσης στο Ντονμπάς βρίσκεται υπό απειλή. Υπάρχουν κάποιες ισχυρές δυνάμεις (και όχι μόνο στο Ντονμπάς) οι οποίες δε θέλουν να εκφραστεί το παράδειγμα μιας αντικαπιταλιστικής και γνήσια λαϊκής δημοκρατίας. Υπάρχουν δυνάμεις στο Ντονμπάς που προσπαθούν ενεργά να αντικαταστήσουν τις αντιολιγαρχικές και αντιφασιστικές τάσεις της λαϊκής εξέγερσης με κάτι αρχαϊκά λείψανα από το Μεσαίωνα, ώστε να εκτρέψουν την ενέργεια των μαζών σε μια κατεύθυνση ασφαλή για τις παλιές ελίτ.

Οι νικητές των εκλογών του Ντονμπάς θα πρέπει να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης που τους έδειξε ο λαός των Λαϊκών Δημοκρατιών στις 2 Νοέμβρη. Αυτό σημαίνει να υλοποιήσουν τις εθνικοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει και να οικοδομήσουν μια οικονομία για το λαό. Αυτό σημαίνει να εκδιώξουν τους ολιγάρχες και τους μπράβους τους από τις θέσεις λήψης των αποφάσεων – όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Από αυτό εξαρτάται το αν ο λαός του Ντονμπάς θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες όπως το έκανε στις 11 Μάη και στις 2 Νοέμβρη.

Οι εκλογές της 2ης Νοέμβρη στο Ντονμπάς δείχνουν ότι ο λαός της περιοχής πιστεύει ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» – και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν χαθεί όλα.

Ένωση Μποροτμπά, 05.11.2014

Μετάφραση από εδώ: http://borotba.su/on_the_elections_in_the_donetsk_and_lugansk_peoples_republics.html

* οι απόψεις που παρουσιάζονται εδώ απηχούν τους εκφραστές τους και δεν αποτελούν άποψη της Καμπάνιας. Η Καμπάνια αναδημοσιεύει κείμενα που κινούνται πάντα στη λογική της υπεράσπισης του αγώνα στο Ντονμπάς ανεξαρτήτως της ειδικής στάσης τους. Η Borotba είναι αριστερή οργάνωση που μάχεται ενάντια στο καθεστώς του Κιέβου και υποστήριξε εξ αρχής τον αγώνα στο Ντονμπάς. Μέλη της έχουν διωχθεί και δολοφονηθεί απ’ την ουκρανική κυβέρνηση και τους φασίστες συνεργάτες της.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Ανακοινώσεις, Συνεντεύξεις, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s