Ρεπορτάζ – αποκάλυψη για την Ουκρανία: “Αν βγουν στους δρόμους, θα αρχίσουμε τους πυροβολισμούς.”

O σουηδός δημοσιογράφος Περ Λεάντερ βρέθηκε στην Οδησσό το Σεπτέμβρη του 2014 και το αποτέλεσμα της έρευνας του, προϊόν συνεντεύξεων και άμεσης παρατήρησης, είναι πραγματικά αποκαλυπτικό από πολλές απόψεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Η επιλογή του να κάνει πραγματικό ρεπορτάζ ψάχνοντας εκπροσώπους και των δύο πλευρών της αντιπαράθεσης είναι από μόνο της είδηση αν αναλογιστεί κανείς ότι στα δυτικά μίντια επικρατεί είτε η σιωπή είτε η προπαγάνδα του Κιέβου.

Odessa massacreΟ Περ Λεάντερ θα συναντήσει μέλη της αριστερής οργάνωσης «Μποροτμπά», τη Μαρία, το Βλάντ και τη Μάγια. Ο Βλάντ είναι ένας από τους επιζώντες του Κτιρίου των Συνδικάτων που πυρπολήθηκε από τους φασίστες στις 2 Μαϊου με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να καούν ζωντανοί και όσοι επιβίωσαν από τη φωτιά να σφαγιασθούν από τους φασίστες ακόμη κι όταν πηδούσαν απ’ τα παράθυρα και βρίσκονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Ο Βλάντ θα καταφύγει για λίγο καιρό στην Κριμαία, αλλά αποφασίζει να επιστρέψει στην πόλη του. Την επομένη της συνέντευξης θα συλληφθεί από την αστυνομία και με ένα εξωφρενικό ψευδές κατηγορητήριο περί τρομοκρατίας θα γίνει ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς κρατούμενους του ακροδεξιού καθεστώτος. Η κράτησή του έχει πυροδοτήσει ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης και πίεσης για την απελευθέρωσή του.

Vlad injured

Ο Βλαντ τραυματισμένος στο Κτίριο των Συνδικάτων

Free Vlad

Ο σουηδός δημοσιογράφος θα συναντήσει επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, την υπεύθυνη τύπου του “Δεξιού Τομέα”, τραυματισμένους στρατιώτες και τον επιχειρηματία Μαρκ Γκορντιένκο, επικεφαλής του “Συμβουλίου αυτοάμυνας πολιτών” της Οδησσού, οργάνωση που προέκυψε από το Μαϊντάν. Σας εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή στα λόγια του τελευταίου, καθώς συμπυκνώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τι παίζεται σήμερα στην Ουκρανία και γιατί ως Καμπάνια διαλέγουμε ανεπιφύλακτα πλευρά και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη νίκη του αντιφασιστικού στρατοπέδου. Μεταφράσαμε και παρουσιάζουμε τις συνεντεύξεις και την εντύπωση που άφησε η Οδησσός και η Ουκρανία στη δημοσιογραφική ματιά του επισκέπτη.

Η ζωή και η ελευθερία των ανθρώπων της αντιπολίτευσης σήμερα στην Ουκρανία δεν είναι καθόλου κάτι αυτονόητο. Πολλοί αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Στο Κίεβο ο πόλεμος φαίνεται σαν κάτι πολύ μακρινό. Αλλά και πάλι η παρουσία του γίνεται αισθητή με προπαγανδιστικές αφίσες και διαφημιστικές πινακίδες σε κάθε γωνιά της πόλης. Ανάμεσα στα πατριωτικά συνθήματα, αυτό που υπερτερεί σαν “ξόρκι” είναι το εξής: “ Η Ουκρανία είναι ενωμένη!”.

NATO UKRAINE
“Αν αυτό ήταν αλήθεια, δεν θα χρειαζόντουσαν οι αφίσες” – λέει η Μαρία που είναι μέλος του πλέον, πρακτικά απαγορευμένου, σοσιαλιστικού κόμματος “Μποροτμπά”.
Κάποιοι από τους συντρόφους της έχουν φυλακιστεί, άλλοι ήταν αναγκασμένοι να φύγουν από τη χώρα, και ένας δολοφονήθηκε. Όλοι τους έχουν υποφέρει, επειδή τόλμησαν να ταχθούν ενάντια στους φιλελεύθερους και εθνικιστές πολιτικούς, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο μετά το Μαιντάν.
Η Μαρία λέει πως όποιος τολμήσει να επικρίνει το καθεστώς της Ουκρανίας, κατηγορείται για βοήθεια προς τους αυτονομιστές ή ότι κάνει δουλειές για τη Ρωσία. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών και τις περικοπές στους μισθούς, που είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων.

VLAD MAYA(…) Σε ένα καφέ της Οδησσού συνομιλούμε με έναν επιζώντα – από το Κτίριο των Συνδικάτων – νεαρό σοσιαλιστή που λέγεται Βλαντ Βοϊχοβέτσκι, και
τη φίλη του Μάγια. Ο Βλαντ λέει πως πριν την επίθεση οι ακτιβιστές από διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης συμμετείχαν σε ειρηνικές δράσεις διαμαρτυριών. Αλλά μετά τις 2 Μαΐου, η αντιπολίτευση στην Οδησσό έχει κατατροπωθεί, οι ηγέτες της είναι δολοφονημένοι, φυλακισμένοι ή έχουν εξαναγκαστεί σε φυγή. Πολλοί είναι πια φοβισμένοι και προτιμούν τη σιωπή.
– Κι εσείς δεν φοβάστε να κάθεστε εδώ ανοιχτά και να μιλάτε μαζί μας; – τους ρωτάμε.
– Η Οδησσός είναι η πόλη μας, το σπίτι μας, κανείς δεν θα μας αναγκάσει να σιωπούμε – απαντάει η Μάγια.
Την επόμενη μέρα μάθαμε πως ο Βλαντ συνελήφθη μετά τη συνομιλία μας. Σύμφωνα με τη Μάγια, η αστυνομία ήρθε το βράδυ μαζί με ακροδεξιούς, οι οποίοι του φορτώσανε εκρηκτικά ως αποδεικτικά στοιχεία. Μας λέει πως ο Βλάντ απειλείται τώρα με 5 έως 15 χρόνια φυλάκισης για “τρομοκρατία”.
Ο Βλαντ Βοϊχοβέτσκι απλώς συμπλήρωσε τη στατιστική των συλλήψεων. Σύμφωνα με τα δεδομένα του κομμουνιστή Αλεκσέι Άλμπου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν βουλευτής του περιφερειακού Συμβουλίου της Οδησσού και αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου, μόνο στις φυλακές της Οδησσού βρίσκονται γύρω στους 78 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, σύμφωνα με τα δεδομένα του κυβερνήτη Ίγκορ Μπαλούτα, μόνο από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο είχαν συλληφθεί 314 αντιφρονούντες. Ή όπως αρέσει στην ουκρανική εξουσία να λέει – «υποστηρικτές των αυτονομιστών».

Bandera

Φασίστες περιφέρουν την εικόνα του Ουκρανού συνεργάτη του Χίτλερ Στεπάν Μπαντέρα, που έχει ανακηρυχθεί εθνικός ήρωας από το σημερινό ακροδεξιό καθεστώς.

Varvara Right Sektor

“Αν σε κάποιον δεν αρέσει η Ουκρανία, να πάει στη Ρωσία. Εδώ δεν υπάρχει γη γι’αυτούς”,- λέει η 29χρονη Βαρβάρα Τσερνοϊβανένκο, υπεύθυνη τύπου του “Δεξιού Τομέα” στην Οδησσό. “Δεν είμαστε φασίστες. Θέλουμε απλώς η Ουκρανία να γίνει μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά πρώτα, πρέπει να νικηθούν οι εχθροί, ρώσοι και κομμουνιστές” – εξηγεί η Βαρβάρα. Τη συναντάμε στις πύλες του στρατιωτικού νοσοκομείου, όπου εκείνη μαζί με άλλες κοπέλες τυλιγμένες με ουκρανικές σημαίες, μοίραζαν προϊόντα σε τραυματισμένους στρατιώτες.

Λίγο πιο πέρα, καπνίζουν δύο τραυματισμένοι στρατιώτες με στολή και γάζες. Τους ζητάμε να μιλήσουν για τον πόλεμο, για μία σουηδική εφημερίδα. Ο πρώτος δεν θέλει να πει τίποτα, και φεύγει. Ο δεύτερος, με περιτυλιγμένο το κεφάλι, επίσης αρνείται :               -“Τι μπορώ να σας πω; Είναι ένας αδελφοκτόνος πόλεμος. Οι πολιτικοί μοιράζονται τα λεφτά, κι εμείς σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον.”

Mark Gordienko

Αν θέλετε να καταλάβετε τι σημαίνει σύμπραξη νεοφιλελευθερισμού – φασισμού προσέξτε καλά τύπους σαν τον Μαρκ Γκορντιένκο.

Ένας απο αυτούς που είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου, είναι ο επιχειρηματίας Μαρκ Γκορντιένκο, επικεφαλής του “Συμβουλίου αυτοάμυνας πολιτών”, κοινωνικής οργάνωσης η οποία αποτελεί ένα από τα πολλά στρατιωτικοποιημένα μορφώματα που προέκυψαν μετά το Μαϊντάν. Εκείνος κάθεται σε μία καλά φυλασσόμενη αυλή με μερικούς φίλους. Όλοι είναι ντυμένοι ωραία και με στυλ. Στο δρόμο του γραφείου είναι παρκαρισμένα ακριβά αυτοκίνητα με ουκρανικές σημαίες. Και δίπλα ένα ολοκαίνουργιο θωρακισμένο αυτοκίνητο. Ο Μαρκ Γκορντιένκο περιγράφει αυτό που έγινε στο κτίριο των συνδικάτων σαν μια από τις μάχες του εμφυλίου πολέμου στην οποία νίκησε η δική του πλευρά.

– “Πως θα ζείτε στην ίδια πόλη με αυτούς οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις αλλαγές;” – τον ρωτάμε.
-“Για αυτούς έχουμε έναν συμβιβασμό. Αν αυτοί θέλουν να μιλήσουν για “χούντα” ή “φασισμό”, μπορούν να κάνουν παράπονα στην τουλέτα στο σπίτι τους. Αν βγουν στους δρόμους θα αρχίσουμε τους πυροβολισμούς.”

Οι άνθρωποί του βγάζουν όπλα από το αυτοκίνητο, για να μας δείξουν πόσο σοβαρές προθέσεις έχουν. Στο τραπέζι που καθόμαστε εμφανίζονται όλο και πιο πολλά πολυβόλα και περίστροφα, ώσπου το βουνό από όπλα γεμίζει όλο τον ελεύθερο χώρο. Γίνεται κατανοητό, πως η πραγματική ξουσία στην Ουκρανία, ανήκει σε ανθρώπους όπως ο Μαρκ. Είναι οφθαλμοφανές, πως η Ουκρανία και η κοινωνία της είναι διαχωρισμένες σε δύο στρατόπεδα. Οι πατριώτες και οι εθνικιστές με τις κιτρινο-γαλάζιες και κοκκινο-μαυρες σημαίες τους από τη μία, και εκείνοι που αισθάνονται πως βρίσκονται σε εχθρικό περιβάλλον από την άλλη.

Φαίνεται, επίσης, πως ανάμεσα στα δύο αυτά στρατόπεδα υπάρχει ξεκάθαρη ταξική διαφορά. Όσοι υποστηρίζουν την καινούργια φιλοδυτική κυβέρνηση , είναι κυρίως εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης ή επιχειρηματίες, όπως ο Μαρκ Γκορντιένκο. Ενώ antifascist strikeανάμεσα σε εκείνους που τους αντιτίθενται, είναι κυρίως οι απλοί άνθρωποι, εργάτες ή συνταξιούχοι, που φοβούνται τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις που τους επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Πολλοί από αυτούς που παλεύουν για ανεξαρτησία στο Ντονμπάς, είναι οι ανθρακωρύχοι και οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες, που αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν μέλλον στη νεοφιλελεύθερη Ουκρανία.

-«Το γεγονός ότι ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας εναποθέτει τις ελπίδες του στη Ρωσία, μια χώρα με υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, δεν είναι καθόλου πιο παράξενο από το γεγονός ότι πολλοί στη Δυτική Ουκρανία ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση» – εξηγεί ο δημοσιογράφος της Guardian ,Ουκρανός κοινωνιολόγος Βλαντιμιρ Ίστσενκο, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των κοινωνικών αναταραχών σε ένα από τα πανεπιστήμια του Κιέβου.
– «Οι διαμαρτυρίες στην ανατολική Ουκρανία, ήταν δικαιολογημένες και αρχικά ειρηνικές. Ο πρωθυπουργός Πετρό Ποροσένκο έπρεπε να είχε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους όσους διαμαρτύρονταν αμέσως, την άνοιξη ακόμα, για να προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό ως προς τις απαιτήσεις που είχαν σχετικά με τα γλωσσικά δικαιώματα και την αυξημένη αυτονομία. Αυτό θα επέτρεπε να αποφευχθεί η διάσπαση της Ουκρανίας» – λέει ο Ίστσενκο.

Αντ’ αυτού, ο Ποροσένκο και οι ακραίοι πολιτικοί πήραν την ευχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, ώστε να καταστείλουν βίαια τους πραγματικούς , αλλά και τους υποτιθέμενους, αυτονομιστές. Σήμερα, πολύ μεγάλες οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων , όπως η Διεθνούς Αμνηστίας και η Human Rights Watch επικρίνουν όλο και πιο πολύ τις ακρότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σεττι , σε συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγόρησε τα ουκρανικά παραστρατιωτικά μορφώματα για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Η οργάνωσή του, επίσης, ονόμασε εγκληματική τη δραστηριότητα του δεύτερου πιο δημοφιλή πολιτικού της Ουκρανίας Ολέγκ Λιασκό, ο οποίος χωρίς την έγκριση δικαστηρίου οργανώνει συλλήψεις και ανακρίσεις (μερικές φορές με εφαρμογή μέτρων με σωματικές επιπτώσεις) των υποψιαζόμενων ως «αυτονομιστών». Η δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε πραγματικό σοκ στους υποστηρικτές
του Μαϊντάν.

“Η Ευρώπη συμπεριφέρεται σαν μία γριά πουτάνα- παραπονιέται ο Μαρκ Γκορντιένκο- αυτό το παιχνίδι των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα μας οδηγήσει στο ότι ο Πούτιν θα έχει την Ουκρανία στο πιάτο.”

Το σουηδό δημοσιογράφο Περ Λεάντερ συνέδραμε στην επιτόπια έρευνα ο Αλεκσέι Σάχνιν, στέλεχος της ρωσικής οργάνωσης Αριστερό Μέτωπο. Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet και μεταφράστηκε στα ρωσικά από τον Ντμίτρι Κολέσνικ στο http://liva.com.ua. Πολλές από τις φωτογραφίες που χρησιμοποιήσαμε είναι του Περ Λεάντερ.

Μετάφραση στα ελληνικά: T. P.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Νέα, Συνεντεύξεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s