Στο Πολυτεχνείο του 2014 ο αντιφασιστικός αγώνας στο Ντονμπάς είχε την τιμητική του! (φωτογραφίες+βίντεο) …παρά την ωμή παρέμβαση της ουκρανικής πρεσβείας.

Όταν ως Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία* αποφασίσαμε ότι θα συμμετέχουμε στον φετινό τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γνωρίζαμε ότι τα αντιφασιστικά αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα αγκαλιάσουν τον αντιφασιστικό αγώνα της Ανατολικής Ουκρανίας. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας!

Από την πρώτη μέρα, ο χώρος της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία αποτέλεσε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία αφού πλήθος κόσμου ερχόταν για να ενημερωθεί, να δει την έκθεση φωτογραφίας με τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου και να διαβάσει τις προκηρύξεις μας. Γονείς με τα παιδιά τους, νέοι και γέροι ήρθαν σε επαφή με όσα τα περισσότερα ΜΜΕ κρύβουν εδώ και τόσους μήνες. Δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών έρχονταν, ζητούσαν και φορούσαν την πορτοκαλί-μαύρη κορδέλα δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στο Ντονμπάς.

Όντως η πάλη των φοιτητών και των εργαζομένων εναντίον της ελληνικής χούντας (’67-’74) με αποκορύφωμα την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη έχει αρκετά κοινά με την πάλη των εξεγερμένων εναντίον της πραξικοπιματικής κυβέρνησης του Κιέβου και πρώτα απ’ όλα το πάθος των ανθρώπων για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή, το μίσος για το φασισμό, τις χούντες και τον ιμπεριαλισμό.

Polytechnic university 1973: USA OUT - NATO OUT

Polytechnic university 1973: USA OUT – NATO OUT

Αναμφισβήτητα, η κορυφαία στιγμή του τριημέρου υπήρξε η κατάθεση στεφανιού από τη βετεράνο του Κόκκινου Στρατού Άννα Μπορίσοβνα Μπουμπουρίδη που ήταν βασική ομιλήτρια στη συζήτηση που διοργάνωσε η Καμπάνια με τίτλο «Έτσι νικιέται ο φασισμός». Η Άννα Μπορίσοβνα οδηγήθηκε με πορεία, συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου, στο αμφιθέατρο υπό τις ιαχές αντιφασιστικών συνθημάτων: «Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός, τον φασισμό τον τσάκισε ο Κόκκινος Στρατός» – «Ούτε στην Ουκρανία, ούτε και πουθενά! Τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά!» κ.α. ενώ ο κόσμος που βρισκόταν παραπλεύρως χειροκροτούσε. Τελικά, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κατάμεστο αμφιθέατρο με συχνά χειροκροτήματα, συνθήματα και τραγούδια.

Διαβάστηκε χαιρετισμός κομμουνιστών απ’ το Λουγκάνσκ, ακούσαμε τις διηγήσεις της βετεράνου του Κόκκινου Στρατού για το ουκρανικό μέτωπο του ’41-’45, διαβάστηκε μήνυμα αγωνιστή των ΕΛΑΣ-ΔΣΕ και ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών της Καμπάνιας.
Στο τέλος της συζήτησης ανακοινώθηκε και η πρόθεση της Καμπάνιας να αναλάβει πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους μαθητές του Ντονμπάς υπό την ονομασία «Ένα σχολείο για το Ντονμπάς».
Η εκδήλωση τελείωσε με το κοινό να τραγουδάει τη Διεθνή στα ελληνικά και τα ρωσικά και υψωμένες τις γροθιές.

Parts of the discussion

Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη δεκάδες νέοι φοιτητές φορούσαν το πορτοκαλί-μαύρο διακριτικό του αντιφασιστικού αγώνα στο Ντονμπάς ενώ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στο Ντονμπάς και καταδίκης της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο φασισμός δεν θα περάσει!

Οι χούντες πέφτουν με εξεγέρσεις!

Υ.Γ.
Οι εκδηλώσεις έγιναν παρά την ωμή παρέμβαση της ουκρανικής πρεσβείας όπως φαίνεται κι απ’ την παρακάτων επιστολή που απέστειλε ο Ουκρανός πρέσβης στον πρύτανη του Πολυτεχνείου.

…προς τον Πρύτανη του Εθικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
……to the Rector of the National Technical University of Athens
Athens, November 17, 2014

Mr. Ioannis Golias,
Κύριε Ιωάννη Γκόλια,

 

After reading the mass-media`s comments regarding a photo exhibition titled «Ordinary Fascism in Ukraine», that began its work at the National Technical University of Athens on November 15, 2014, I would like to express regret and concern on tendentious reflection of current developments in Ukraine.
Αφότου διαβάσαμε τα σχόλια των ΜΜΕ σχετικά με μια έκθεση φωτογραφίας με την ονομασία «Κοινός φασισμός στην Ουκρανία», που ξεκίνησε να εκτίθεται στο ΕΜΠ την 15η Νοέμβρη 2014, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη και την ανησυχία μου για τη μεροληπτική αντανάκλαση των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία.

On my opinion, abovementioned, in particular association Ukraine with the fascism is dangerous, because it not conducive to a peaceful dialogue to resolve the situation, which joined all the EU member states, including the HellenicRepublic.
Κατά την άποψή μου, τα παραπάνω, και συγκεκριμένα η σύνδεση της Ουκρανίας με τον φασισμό είναι επικίνδυνα, επειδή δεν ευνοεί έναν ειρηνικό διάλογο για την επίλυση της κατάστασης, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, της Ελληνικής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης.

I would also like to emphasize, that today the Ukrainian people on its Eastern border defends its independence and territorial integrity.
Θα ήθελα επίσης να δώσω έμφαση, στο γεγονός ότι σήμερα οι Ουκρανοί στα ανατολικά τους σύνορα υπερασπίζονται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

 

Sincerely Yours,
Ειλικρινά δικός Σας,

                                                                                Volodymyr Shkurov

                                                                                     

                                                                                        Ambassador – Πρέσβης    

http://greece.mfa.gov.ua/en/press-center/news/29732-list-posla-ukrajini-v-greciji-vshkurova-rektoru-afinsykogo-politehnichnogo-universitetu-igoliasu

*Αν και οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά, διευκρινίζουμε ότι η Αντιφασιστική Καμπάνια ποτέ δεν χαρακτήρισε τον ουκρανικό λαό φασιστικό. Είμαστε εναντίον του φασιστικού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί στο Κίεβο κι εναντίον όσων το στηρίζουν. Πιστεύουμε ότι ο ουκρανικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει και έχει να χάσει πολλά αν υιοθετήσει τον κρατικά οργανωμένο φασισμό κι εθνικισμό, την ηρωοποίηση του Μπαντέρα, το μίσος απέναντι στις μειονότητες. Έχει πολλά επίσης να χάσει αν δεχτεί το ΔΝΤ και τη ληστρική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεχτεί τη συνεργασία και την ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Όσοι στηρίζουν τον πόλεμο, τις διώξεις των κομμουνιστών και προοδευτικών ανθρώπων, όσοι καλλιεργούν το μίσος απέναντι στις μειονότητες, όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες των αμάχων και την καταστροφή πόλεων και χωριών, τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, τις βόμβες διασποράς και φωσφόρου θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Στο Πολυτεχνείο του 2014 ο αντιφασιστικός αγώνας στο Ντονμπάς είχε την τιμητική του! (φωτογραφίες+βίντεο) …παρά την ωμή παρέμβαση της ουκρανικής πρεσβείας.

  1. Ο/Η Ivan λέει:

    ΛΙΠΟΝ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΟΙΜΙΑ – Ο ΜΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ΞΕΜΕΘΗΣΕΙ ΑΛΛΑ Ο ΒΛΑΚΑΣ ΠΟΤΕ, ΟΙ ΒΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΚΕΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥΛΙΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΤΟΜΑΤΑ!!!!!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕΝΟ ΔΙΟΤΙ ΠΑΛΙ ΕΙΣΤΕ ΒΛΑΚΕΣ!!!!! ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΖΟΥΣΑΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΕ. ΕΓΩ ΖΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΖΟΥΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ! ΕΣΕΙΣ ΖΩΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ, ΟΤΑΝ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ! ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ?????????? ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΑ. ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΚΑΤΙΚΟΥΣ ΜΙΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΕΤΙΟΥΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΓΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΦΑΓΑΤΕ, ΖΩΑ! ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ. ΜΟΝΟ ΚΑΦΕ ΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΛΑ-ΜΠΛΑ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΙΑ! ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΛΑ ΞΕΡΩ ΤΟ ΜΥΣΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΖΩΑ!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Ο/Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ λέει:

    Kόφτονα ρε τον βλάκα, τον αφήνεις να βρίζει, το μπαντερικό. Αλλού αυτά φασιστάκο. Οι ναζί που υποστήριζε ο ήρωας σου ο Μπαντέρα, βρυκολάκιασαν και επέστρεψαν σε μορφή ΕΕ-ΔΝΤ-Δεξιού τομέα-Σβόμποντα στην Ουκρανία. Αλλά και πάλι-όπως και τότε- την απάντηση θα δώσει ο μαχόμενος ένοπλος λαός. Άιντε και στα τρίσβαθα της ιστορίας έτσι όπως σας πρέπει. Και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s