Λ.Δ. Λουγκάνσκ: κατάληψη και επαναλειτουργία κλειστού εργοστασίου από τους εργάτες

rabotniki-luganskugleremontaΣτη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ οι εργάτες μεγάλου εργοστασίου μηχανικών επισκευών το κατέλαβαν και επανεκκίνησαν την παραγωγή που είχε σταματήσει όταν η διοίκηση τo έκλεισε και είχε αρχίσει να πουλάει τον εξοπλισμό για παλιοσίδερα. Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες παραγγελίες.

Το κρατικής ιδιοκτησίας εργοστάσιο «Luganskugleremont» που βρίσκεται στην πόλη Αντρατσίτ είχε σταματήσει τη λειτουργία του μετά την εκποίηση μεγάλου μέρους του εξοπλισμού του από τη διοίκηση. Οι εργάτες συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά 600 μέτρων νέου ηλεκτρικού καλώδιου, για να ξανααρχίσει η παραγωγή.

Από την εποχή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο αριθμός των ειδικευμένων εργατών του εργοστασίου έχει μειωθεί στο ένα εικοστό πέμπτο. Από τους δυόμισι χιλιάδες εργάτες απασχολεί σήμερα μόνο εκατό. Ενώ, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, η διοίκηση άρχισε να ξεπουλάει τον εξοπλισμό. Τελευταία εκποίηση ήταν το καλώδιο τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων.

Ο Σεργκέι Προκούντιν, εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση του εργοστασίου, είπε πως η διοίκηση πούλησε το καλώδιο σε τιμή scrap, γύρω στο ένα εκατομμύριο χρίβνια, αλλά η εργοστασιακή κολεκτίβα αυτά τα χρήματα δεν τα είδε ποτέ, αν και τους είπαν ότι το ποσό θα καλύψει μέρος της αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Όταν πουλήθηκαν και τα τελευταία 600 μέτρα του καλωδίου, η επιχείρηση σταμάτησε εντελώς την λειτουργία της. Καταλήγοντας, ο Σ.  Προκούντιν είπε πως «οι μισθοί μπορούν να πληρωθούν με την επαναλειτουργία της επιχείρησης, και όχι με την εκποίηση του εξοπλισμού της».

Οι πρώτες παραγγελίες έχουν ήδη δοθεί, αλλά επίσης αναγνωρίζεται το γεγονός ότι αυτό δεν αρκεί λόγω του περιορισμένου εξοπλισμού. Βοήθεια υποσχέθηκε να δώσει η κυβέρνηση της Λ.Δ. του Λουγκάνσκ. Ο Ντμίτρι Λιάμιν, Υπουργός Καυσίμων, Ενέργειας και Ορυχείων είπε πως η βιομηχανία άνθρακα και οι μηχανολογικές επιχειρήσεις θα έχουν πρώτη θέση στις κρατικές παραγγελίες. «Το Λουγκάνσκ χρειάζεται άμεσα την αποκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την άντληση νερού από πλημμυρισμένα ορυχεία. Σύντομα η παραγωγή άνθρακα θα αρχίσει ξανά και τα προϊόντα του εργοστασίου θα είναι και πάλι σε ζήτηση».

Πηγή: http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1546107

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Νέα and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Λ.Δ. Λουγκάνσκ: κατάληψη και επαναλειτουργία κλειστού εργοστασίου από τους εργάτες

  1. Παράθεμα: Λ.Δ. Λουγκάνσκ: κατάληψη και επαναλειτουργία κλειστού εργοστασίου από τους εργάτες | Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία | kamaref

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s