Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί, όχι οι φασίστες και οι ιμπεριαλιστές

«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία είναι μια επίθεση ενάντια στην παγκόσμια τάξη και την τάξη στην Ευρώπη. Όλοι μας θυμόμαστε ακόμα καθαρά τη σοβιετική εισβολή στην Ουκρανία και τη Γερμανία. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξαναγράψει τα αποτελέσματα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Πούτιν.»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Αρσένι Γιατσένιουκ, πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Προέρχονται από μια συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό κανάλι ARD κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Γερμανία (ένα μικρό μέρος της οποίας μπορείτε να απολαύσετε εδώ). Δε θα σταθούμε στη χυδαία διαστρέβλωση που επιφυλάσσει στην Ιστορία ο φασίστας αυτός όταν παρουσιάζει τη Γερμανία και την Ουκρανία να αμύνονται ενάντια στη «ρωσική επιθετικότητα» κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δε θα σταθούμε ούτε στο ότι ο παρουσιαστής του καναλιού δε μπήκε στον κόπο να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Γιατσένιουκ για αυτές του τις δηλώσεις, ούτε στο ότι το γερμανικό κράτος δεν έκρινε σκόπιμο να διαχωρίσει τη θέση του από τις δηλώσεις αυτές. Απαντώντας στις διάφορες κριτικές που δέχτηκε σχετικά, ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όπως ο καθένας εδώ στη Γερμανία, πολιτικός, πολίτης ή διάσημος αθλητής, έτσι και ο Ουκρανός πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να πει στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ό,τι κρίνει σκόπιμο. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εξαιρετικά σημαντικού δικαιώματός μας στην ελευθερία της έκφρασης.»

Θα σταθούμε όμως στη συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή 18 Γενάρη στην κεντρική πλατεία του Σλαβιάνσκ για την υπεράσπιση του αγάλματος του Λένιν. Αψηφώντας την καταστολή του αντιδραστικού καθεστώτος, κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν γύρω από το άγαλμα του Λένιν και με συνθήματα όπως «Ο Λένιν θα μείνει όρθιος» και «Προστατέψτε τον Λένιν» έδειξαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να συναινέσουν στις προσπάθειες των πραξικοπηματιών να ξαναγράψουν την Ιστορία. Θυμίζουμε ότι το Σλαβιάνσκ ήταν προπύργιο του αντιφασιστικού αγώνα των Λαϊκών Δημοκρατιών μέχρι το καλοκαίρι, οπότε καταλήφθηκε από φιλοκιεβικές δυνάμεις• από ό,τι φαίνεται όμως η αντίσταση δεν έχει σβήσει. Εδώ ένα βίντεο από τη συγκέντρωση.

od1
«Κάτω τα χέρια από τον Λένιν» γράφουν τα πλακάτ των κατοίκων του ηρωικού Σλαβιάνσκ που βρίσκεται υπό την κατοχή του ουκρανικού στρατού

Παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους να παραχαράξουν την ιστορία, οι λογαριασμοί της ανθρωπότητας με το φασισμό δεν παραγράφονται. Ο πλήρης ιστορικός λογαριασμός θα παρουσιαστεί τόσο στους ιμπεριαλιστές όσο και στα μπαντερικά φασιστικά αποβράσματα, σε αυτούς που ονειρεύονται να αναβιώσουν τη φρίκη του Άουσβιτς και του Νταχάου και σε όλο τους το σινάφι στην Ευρώπη. Την ιστορία στο τέλος την έγραφαν και θα συνεχίσουν να τη γράφουν οι λαοί.

Σχολιάστε