Λεφτά υπάρχουν …άμα είσαι καλό πιόνι!

Δε νομίζουμε να είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επανεκκίνηση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης συνοδεύτηκε με άμεση και γενναία χρηματική επιχορήγηση απ’ τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί δάνειο ύψους 1,8 δις στην ευρώ στην Ουκρανία ενώ πέρυσι της είχαν δοθεί άλλα 1,4 δις (πηγή: http://www.newsweek.com/eu-agrees-eu18-billion-ukraine-302347). Επίσης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του ποσού.
Σχεδόν ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην παροχή εγγυήσεων δανείων ύψους 2 δις δολαρίων με δυνατότητα αύξησης σε 3 δις, αν η Ουκρανία μείνει πιστή στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (…και του πολέμου συμπληρώνουμε εμείς). Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν επίσης ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα με τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Από κοντά κι ο Καναδάς, η κυβέρνηση του οποίου δήλωσε ότι θα παραχωρήσει επιπλέον δάνειο ύψους 200 εκ δολαρίων στην Ουκρανία (είχε δώσει άλλα 200 εκ. τον Σεπτέμβριο).

Είναι προφανές ότι ΗΠΑ-ΕΕ και ΔΝΤ κατευθύνουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία μέσω της χορήγησης δανείων στην ουσιαστικά χρεωκοπημένη χώρα. Τα δάνειά τους είναι τόσο-όσο ώστε να εξασφαλίζεται η δουλικότητα του ουκρανικού καθεστώτος. Άλλωστε, την ημέρα που τα ουκρανικά βομβαρδιστικά σκορπούσαν το θάνατο χτυπώντας στάση τρόλλευ στο Ντονιέτσκ με δεκάδες αμάχους νεκρούς και τραυματίες, ο επικεφαλής των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Ben Hodges, επισκεπτόταν νοσοκομείο με τραυματίες του ουκρανικού στρατού στο Κίεβο, αποδίδοντάς τους μάλιστα τιμές και μετάλλια.

Του όπλισαν το χέρι...τώρα χωρίς χέρι

Του όπλισαν το χέρι…τώρα χωρίς χέρι

Την προηγούμενη εβδομάδα το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε τη Ρωσία σε «επιτιθέμενο κράτος» και τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Επίσης, η Συμφωνία του Μινσκ πρέπει να θεωρείται ένα καμμένο χαρτί αφού πλέον καμία από τις δυο πλευρές δεν την αναγνωρίζει. Αυτά τα νέα δεδομένα ουσιαστικά πιστοποιούν αυτό που υπήρχε ουσιαστικά αλλά όχι τυπικά. Την απόφαση του ουκρανικού καθεστώτος μαζί με τα ξένα κέντρα που το στηρίζουν και το καθοδηγούν να αναζωπυρώσουν τη σύγκρουση.

Στο πεδίο των μαχών όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά για τους προαναφερθέντες. Από τα μέσα του Γενάρη ως τώρα το μέτωπο παραμένει σταθερό με μικρές εδαφικές νίκες για τις Λαϊκές Δημοκρατίες οι οποίες πλέον ελέγχουν πλήρως την περιοχή του αεροδρομίου του Ντονιέτσκ κι έναν απ’ τους δύο γειτονικούς οικισμούς. Το μεγάλο στοίχημα προς το παρόν παίζεται γύρω από την τύχη της κωμόπολης Ντεμπάλτσεβο η οποία ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό και αποτελεί κόμβο στην οδική επικοινωνία Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νοβοροσίας έχουν σχεδόν κυκλώσει τον ουκρανικό στρατό που βρίσκεται εκεί. Αν ολοκληρωθεί αυτή η κυκλωτική κίνηση θα μιλάμε για συντριπτικό πλήγμα εναντίον του ουκρανικού στρατού, ανάλογο με την Σεπτεμβριανή πανωλεθρία που υπέστη στο Ιλοβάισκ.

Αυτή είναι η καθημερινότητα των παιδιών στο Ντονμπάς, εκεί πάνε τα δάνεια που δίνονται στην ουκρανική κυβέρνηση.

Αυτή είναι η καθημερινότητα των παιδιών στο Ντονμπάς, εκεί πάνε τα δάνεια που δίνονται στην ουκρανική κυβέρνηση.

Ελπιδοφόρο μήνυμα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι το 4ο κύμα επιστράτευσης που εφαρμόζει το ουκρανικό κράτος συναντά σημαντικά προβλήματα καθώς πολλοί Ουκρανοί πολίτες κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την επιστράτευση. Ένας σημαντικός αριθμός τους φέρεται να εγκαταλείπει ακόμα και τη χώρα προκειμένου να μη σταλεί στο μέτωπο ως κρέας για τα κανόνια των ολιγαρχών. (δείτε κάποια στοιχεία εδώ: http://www.rense.com/general96/ukagainst.html στα αγγλικά)

Η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία θα συνεδριάσει μες στις επόμενες μέρες για να καθορίσει τις ενέργειές της το επόμενο διάστημα. Η συνεδρίαση θα ανακοινωθεί στο μπλογκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Ανάλυση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s