«Είμαστε κομμάτι ενός αντιφασιστικού μετώπου» (συνέντευξη του διοικητή της κομμουνιστικής εθελοντικής μονάδας στο Ντονμπάς)

Στις τάξεις των δυνάμεων αυτοάμυνας στο Ντονμπάς αγωνίζονται πολλοί κομμουνιστές. Περίπου 100 αγωνιστές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν μια ξεχωριστή μονάδα.

Μια συνέντευξη με τον Αλεξέι Μαρκόφ (δημοσιευμένη στη Junge Welt)

[Η Αντιφασιστική Καμπάνια δεν ασπάζεται κατ’ ανάγκην το σύνολο των απόψεων στα άρθρα και τις συνεντεύξεις που μεταφράζει]

Ο Αλεξέι Μαρκόφ είναι διοικητής της κομμουνιστικής εθελοντής μονάδα στο Ντονμπάς. Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2014 ως μέρος της Ταξιαρχίας «Φάντασμα» (Prizrak) από τον Αλεξέι Μοζγκοβόι στη -διεθνώς μη αναγνωρισμένη – Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Ο αριθμός των αγωνιστών της αυξήθηκε αρχικά από 18 σε περισσότερα από 100 άτομα σήμερα.

– Στις ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ πολεμούν πολλοί κομμουνιστές. Έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή μονάδα. Πώς συνέβη αυτό;

– Ελπίζαμε για μια στιγμή ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (KPRF), το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (KPU), ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη θα προβεί στη συγκρότηση μιας τέτοιας μονάδας. Περιμέναμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 και στη συνέχεια συνειδητοποίησαμε ότι πρέπει να ενεργήσουμε μόνοι μας. Άλλοι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν επίσης για αυτή την ιδέα. Η μονάδα μας είναι μέρος της Ταξιαρχίας «Φάντασμα» του Αλεξέι Μοζγκοβόι. Ενταχθήκαμε σε αυτή τη ταξιαρχία επειδή αντιπροσωπεύει μια εντελώς ανεξάρτητη θέση. Στην αρχή δεν ήθελαν να μας δεχτούνε, επειδή πολλοί μαχητές έρχονται και στη συνέχεια γρήγορα εξαφανίζονται. Σιγά σιγά βελτιώθηκε η φήμη μας: Μια μονάδα από εκπαιδευμένους μαχητές, στην οποία κανείς δεν πίνει και έχει καλή πειθαρχία – αυτό είναι κάτι το ιδιαίτερο. Στη συνέχεια, εντάχθηκαν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και από άλλες μονάδες. Με την έναρξη της ενεργής φάσης του πολέμου, ο αριθμός των μαχητών της μονάδας μας διπλασιάστηκε, παρά τα προβλήματα εφοδιασμού. Χωρίς αυτό το πρόβλημα, θα είχαμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Τώρα έχουμε σχεδόν δύναμη τάγματος.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που ξεκαθαρίζουμε σε όποιον θέλει να αγωνιστεί μαζί μας. Εμείς δεν καταβάλλουμε αμοιβή, δεν έχουμε καμία στρατιωτική ιεραρχία, δεν είμαστε ενσωματωμένοι στις επίσημες δομές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και δεν προσφέρουμε καμία δημόσια στήριξη και ασφάλιση.

Ο Αλεξέι Μαρκόφ στη μέση

Ο διοικητής Αλεξέι Μαρκόφ στη μέση

Η ισχύς της μονάδας μας οφείλεται στο ότι δεν είμαστε κομμουνιστές οργανωμένοι σε κόμματα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ιδεολογικός έλεγχος όσων εντάσσονται στη μονάδα μας. Διευκρινίζουμε τη θέση μας, για τι παλεύουμε – ενάντια στο φασισμό, για τη λαϊκή εξουσία. Και όποιος συμφωνεί με αυτά, μπορεί να ενταχθεί. Η αναγνώριση της πειθαρχίας στη μονάδα είναι σημαντική: αυστηρή απαγόρευση του αλκοόλ, στρατιωτική υποταγή και κατάλληλη συμπεριφορά. Εντός της μονάδας γίνεται και ιδεολογική κατήχηση. Επίσης, υπάρχει και ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τα μαθήματα ιστορίας μας. Έχουμε εγκολπώσει και πολλές άλλες μονάδες. Όταν δουλεύουμε μαζί με άλλους, κάνουμε πάντα και πολιτική προπαγάνδα. Ιδεολογικές διαμάχες δεν υπάρχουν.

-Για τί αγωνίζεστε σε αυτόν τον πόλεμο;

– Η απάντηση σε αυτό μπορεί να είναι ευκολότερη από ότι σε ερωτήματα πολιτικής φιλοσοφίας. Δεν μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι γυναίκες και παιδιά σκοτώνονται – κυνικά, για ευχαρίστηση. Δεν έχει σημασία ποιος είναι στην άλλη πλευρά – Ναζί, εθνικιστές, ιμπεριαλιστές. Κατά τη γνώμη μας, οι φασίστες πήραν την εξουσία στο Κίεβο. Είναι αστεία η οποιαδήποτε προσπάθεια πάει να αποδείξει ότι δεν υπάρχει φασισμός στην Ουκρανία. Προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ένας πόλεμος μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών και αυτό είναι τελείως παράλογο. Εμένα μου φαίνεται σαν να είχαμε στο πλευρό μας περισσότερους Ουκρανούς. Εδώ η ιδεολογία είναι ένα σημαντικό σημείο. Στη δική μας πλευρά αγωνίζονται άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογίες. Στην αντίθετη πλευρά όμως, η μόνη ιδεολογική συνιστώσα είναι αυτή του φασισμού. Οι υπόλοιποι δεν κινητοποιήθηκαν επιτυχώς.

– Γιατί η μονάδα σας δεν έχει ενσωματωθεί στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ; Πώς συνεργάζεστε μαζί τους;

– Το περασμένο καλοκαίρι, το Κρεμλίνο χτύπησε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα κάθετο σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης στις λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ. Δημιουργήθηκε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό στη Ρωσία, αλλά ασθενέστερο, πολύ πιο διεφθαρμένο και σίγουρα πολύ περισσότερο ελεγχόμενο. Το πολιτικό βάρος εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των ένοπλων μαχητών και από το πόσο καλή είναι η πρόσβαση σε ανεφοδιασμούς. Αν δεν διαθέτεις δικά σου στρατεύματα και δικές σου προμήθειες, είσαι ένα τίποτα, ακόμα κι αν είσαι γνωστή προσωπικότητα. Εκείνοι που εντάχθηκαν στις επίσημες δομές, έλαβαν και προμήθειες και πυρομαχικά. Όποιος ήταν όμως αντίθετος με οποιοδήποτε τρόπο, ήταν αποκομμένος από όλες τις προμήθειες, ακόμα και τις ανθρωπιστικές. Δομές χωρίς προμήθειες δεν μπορούν να υπάρξουν. Ως εκ τούτου, η ταξιαρχία «Φάντασμα» είναι είναι η μόνη μεγάλη και ανεξάρτητη στρατιωτική μονάδα. Κανείς δεν θέλει να μας δει ενταγμένους σε μια επίσημη μονάδα, παρότι συχνά το προσφέρουμε. Έχουμε μια έμπειρη υπομονάδα, είμαστε έτοιμοι να ενσωματωθούμε στις επίσημες δομές του στρατού, να συνεργαστούμε για την εκτέλεση εντολών. Επίσημα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, αλλά ανεπίσημα μας ενημέρωσαν ότι δε θα μπορούσαν να μας χρησιμοποιήσουν. Η μονάδα μας θα μπορούσε αρχικά να διαλυθεί και μετά θα μπορούσαμε να χωριστούμε σε διάφορες μικρότερες ομάδες των δέκα έως είκοσι μαχητών στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις. Δεν μπορούμε να πούμε, κάντε το δικό σας πόλεμο, εμείς κάνουμε το δικό μας. Πρέπει να συνεργαστούμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λούγκανσκ. Προσπαθούμε να προχωρωρούμε συνετά. Ακομά δεν έχουμε όμως εξοπλιστεί με όπλα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, μόλις πρόσφατα παραλάβαμε κάποια πυρομαχικά. Aνθρωπιστική βοήθεια έχουμε λάβει από το KPRF.

– Δεν ανησυχείτε ότι η μονάδα σας θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί ως αντιπολιτευτική δύναμη;

– Αυτό είναι αναμενόμενο … Γίνεται λόγος ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την επίθεση στο Ντεμπαλτσέβο έτσι, ώστε να συντρίψουν όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης: Κοζάκοι του Πάβελ Ντριέμοφ, η ταξιαρχία του Μοζγκοβόι .. Ήμουν στο σχεδιασμό κάποιων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντεμπαλτσέβο, γι ‘αυτό πιστεύω ότι η ηλιθιότητα και η ανικανότητα είναι μια καλή δικαιολογία για όλα αυτά τα λάθη. Δεν είμαι σίγουρος για το ποιος είναι τελικά πιο επικίνδυνος για εμάς – ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του αντιπάλου ή οι διοικητές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στις πλάτες μας. Παλεύουμε για ιδεολογικούς λόγους, δεν μας έστειλαν με υπουργικές οδηγίες στο πεδίο της μάχης. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απελευθερωθεί από τη ναζιστική χούντα στο Κίεβο, η οποία έχει σφετεριστεί την εξουσία. Και για αυτό το σκοπό, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο μας. Μετά, θα πάμε πίσω στο σπίτια μας.

Ο διοικητής της κομμουνιστικής μονάδας, Αλεξέι Μαρκόφ (στο κέντρο) με τον διοικητή της Ταξιαρχίας "Φάντασμα", Αλεξέι Μοζγκοβόι (αριστερά με τον λευκό σκούφο)

Ο διοικητής της κομμουνιστικής μονάδας, Αλεξέι Μαρκόφ (στο κέντρο) με τον διοικητή της Ταξιαρχίας «Φάντασμα», Αλεξέι Μοζγκοβόι (αριστερά με τον λευκό σκούφο)

– Δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια προοδευτική πολιτική δύναμη, η οποία θα αντιτίθεται στην οργάνωση «Ειρήνη για την περιοχή Λουγκάνσκ » του Ιγκόρ Πλοτνίτζκι, του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας;

– Η οργάνωση του Ιγκόρ Πλοτνίτζκι είναι η ίδια φάρα με την «Ενωμένη Ρωσία», αλλά μικρότερη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές, αυτοί πάλι θα έχουν τη δύναμη του κράτους. Ακόμα κι αν θα παίρναμε το 90% των ψήφων, η «Ειρήνη για τη περιοχή Λουγκάνσκ » θα κέρδιζε και πάλι τις εκλογές ως πρώτο κόμμα, ακριβώς όπως ο Μπόρις Γέλτσιν το 1996 στη Ρωσία με το 5%. Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει εγγραφεί ακόμα, παρόλο που έχουν υποβληθεί όλα τα τα έγγραφα. Έτσι δεν έχουμε τους πόρους, ούτε και το χρόνο για αυτού του είδους τους πολιτικούς αγώνες, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να κερδίσουμε τώρα.

– Οι ιδέες της λαϊκής εξουσίας και της εθνικοποίησης είναι πολύ δημοφιλείς στο Λουγκάνσκ. Η Ρωσία δεν θα αποτρέψει όλες αυτές τις προσπάθειες σοσιαλιστικής αλλαγής;

– Νομίζω ότι η ιδέα της λαϊκής εξουσίας στη Νοβορωσία είναι τρομακτική για τους Ρώσους αξιωματούχους. Αυτό θα ήταν ένα «πολύ κακό» παράδειγμα για το ρωσικό προλεταριάτο. Είμαι βέβαιος ότι όλες οι προσεγγίσεις για λαϊκή εξουσία στη Νέα Ρωσία καταστέλλονται. Ενα ενδεχόμενο λαϊκής εξουσίας θα ήταν πολυ δύσκολο για να ελέγχει η Ρωσία την περιοχή.

– Φαίνεται ότι όλες οι τοπικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορεί να κατασταλλούν πολύ γρήγορα, εάν κοπεί ο ανεφοδιασμός. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι αποφασιστικής σημασίας το τι σκέφτονται οι μάζες;

– Υπάρχει ο κίνδυνος να συλληφθεί κανείς για αντικρατική προπαγάνδα, εάν εκφραστούν οι σκέψεις των μαζών. Για να είμαι ειλικρινής, η άποψη των απλών στρατιωτών για τις τοπικές αρχές δεν είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι για τις ουκρανικές αρχές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το κλίμα στον άμαχο πληθυσμό. Πολλοί από αυτούς απλά δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Εύχονται να είχε τελειώσει ο πόλεμος , άσχετα με το πως θα εξελιχθεί. Η πλειοψηφία των πολιτών συμπεριφέρεται όπως πάντα παθητικά και σε αυτούς δεν μπορούμε να βασιστούμε. Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά ενσυνείδητοι, αυτό είναι ήδη στις πολιτοφυλακές.

– Δεν ανησυχείτε ότι σας χρησιμοποιούν; Και ότι η ίδια κατάστάση με σχεδόν τους ίδιους ολιγάρχες θα επανέλθει, όταν περάσουν όλα αυτά;

– Αυτό είναι πιθανόν. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο της περαιτέρω εξέλιξης. Αλλά αν μπορούν να σταματήσουν οι δολοφονίες των ανθρώπων, αν οι άνθρωποι δεν καίγονται πια ζωντανοί, όπως στην Οδησσό και αν σταματήσει η φασιστική προπαγάνδα, θα έχουμε κάνει το καθήκον μας και ως εκ τούτου, θα έχουμε θέσει σε εφαρμογή το ελάχιστο πρόγραμμα μας. Είμαστε μέρος ενός κοινού αντιφασιστικού μετώπου. Η αστική δημοκρατία του πρώην ουκρανικού καθεστώτος δεν ήταν θετική, αλλά τουλάχιστον δεν υπήρχαν μαζικές δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αιτία του προβλήματος, δηλαδή ο καπιταλισμός, παραμένει. Αλλά είμαι στη πράξη ουμανιστής. Ξέρω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει εντελώς κατά τη διάρκεια της ζωής μας ή ακόμα και των παιδιών μας. Απλά κάνω ό,τι μπορώ, οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν τον αγώνα και έτσι θα αλλάξουμε τον κόσμο σιγά σιγά. Κατά τη γνώμη μου, το μόνο νόημα της ανθρώπινης ζωής είναι να αλλάζουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Αν πεθάνεις, χωρίς να έχεις συμβάλλει σε αυτές τις αλλαγές, η ζωή σου δεν είχε νόημα. Δεν μπορώ να κάνω πολλά, αλλά εγώ κάνω ο,τι μπορώ.

ukraine_062214

– Έχει δείξει η εργατική τάξη ως ανεξάρτητη δύναμη ότι γνωρίζει τα ταξικά της συμφέροντα;

– Δυστυχώς όχι, γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο. Ακόμα και οι κομμουνιστές έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο. Το περασμένο καλοκαίρι, οι κομμουνιστές ήταν εδώ μια σημαντική δύναμη, που αντιστοιχούσε σχεδόν στη πλειοψηφία του πρώτου συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Τότε θα ήταν σίγουρα εφικτό να γίνει κάτι σοβαρό, ακόμα και στο Κογκρέσο, είτε με τη συγκρότηση κομμουνιστικών στρατιωτικών μονάδων. Οι κομμουνιστές, ωστόσο, είχαν διαφωνίες μεταξύ τους, αντί να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση του κράτους. Και έτσι ανασυγκροτήθηκε το κράτος χωρίς αυτούς και ο Πλοτνίτζκι καθορίζει την πολιτική ζωή τώρα.

– Τι συμβαίνει τώρα με τις διεθνείς αποστολές στην Ταξιαρχία «Φάντασμα» του Μοζγκοβόι; Μερικοί υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν επειδή υπήρχαν προβλήματα με τις προμήθειες …

– Δεν ξέρω ακριβώς τι συνέβη. Τέσσερις ισπανοί μαχητές έχουν ενταχθεί στη μονάδα μας. Πολύ καλοί άνθρωποι, ήταν χαρούμενοι που βρίσκονταν εδώ, σε μια κομμουνιστική μονάδα. Δυστυχώς, ήρθαν σε σύγκρουση με την ισπανική νομοθεσία, επειδή ήταν εδώ. Αν δεν πολεμούν επίσημα ή με συμβόλαιο, τότε το κράτος αντιμετωπίζει τις ενέργειές τους ως παράνομες. Ως εκ τούτου, έπρεπε να γυρίσουν πίσω στην Ισπανία, αλλά υποσχέθηκαν να επιστρέψουν. Περιμένουμε ακόμα αρκετούς ανθρώπους από την Ισπανία.

– Χρειάζεστε εδώ επίσης επαγγελματίες και επιστήμονες;

Σίγουρα χρειαζόμαστε γιατρούς. Δεν πρέπει να φροντίζουμε μόνο τους τραυματίες της μονάδας μας, αλλά και τους τραυματίες από την εκκένωση στη περιοχή Ντεμπαλτσέβο. Χρειαζόμαστε επίσης καλούς εργάτες, ηλεκτρολόγους – έχουμε έλλειψη προσωπικού υποστήριξης. Ο πραγματικός πόλεμος είναι εντελώς διαφορετικός από ό, τι φαίνεται στις ταινίες και στα ντοκιμαντέρ. Υπάρχει βρωμιά, αίμα, κόπωση και τίποτα ενδιαφέρον. Δεν έχει να κάνει με θάρρος, αλλά με υπομονή, αυτοσυγκράτηση και ικανότητα να υπομείνεις βάσανα.

Αν είχαμε περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και κάποια τρόφιμα, τότε θα είχαμε νικήσει όλους τους εχθρούς. Θα μπορούσαμε πραγματικά να τα καταφέρουμε. Δυστυχώς, για πολιτικούς λόγους, δεν μας δίνουν όπλα, λίγο φαγητό παίρνουμε από Ρώσους συντρόφους και πυρομαχικά παίρνουμε σε αντάλλαγμα με τρόφιμα και στολές. Η πραγματικότητα εδώ πέρα φαίνεται διαφορετική από ότι αναμενόταν. Αλλά όλοι παραμένουμε εδώ μέχρι τη νίκη, άσχετα από το ποιά θα είναι. Αν σταματήσουν οι δολοφονίες, τότε θα έχει νόημα ο αγώνας μας.

Παρακολουθήστε εδώ τη συνέντευξη του Αλεξέι Μαρκόφ όπου περιγράφεται το σκηνικό του θανάτου του αριστερού δημοσιογράφου και αγωνιστή Βσέβολοντ Πετρόφσκι (για ενεργοποίηση των ελληνικών υπότιτλων πατήστε το κουμπί κάτω δεξιά στην οθόνη)

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Απόψεις, Μεταφράσεις, Συνεντεύξεις. Bookmark the permalink.

2 Responses to «Είμαστε κομμάτι ενός αντιφασιστικού μετώπου» (συνέντευξη του διοικητή της κομμουνιστικής εθελοντικής μονάδας στο Ντονμπάς)

  1. Παράθεμα: Καραβάνι – επιτόπιες μαρτυρίες #4 | Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

  2. Παράθεμα: Το Καραβάνι τραγουδά τη Διεθνή | Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s