Νεότερα από τη δυτική Ουκρανία

Παρουσιάζουμε δύο ειδήσεις από τη δυτική Ουκρανία που μάλλον δε θα προβληθούν από τα δυτικά μέσα.

α) Διαδήλωση και συλλήψεις έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Κίεβο

500 τουλάχιστον άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Κίεβο για να διαδηλώσουν εναντίον της επέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ εκτός από χρήματα έχουν στείλει και 300 αλεξιπτωτιστές για να εκπαιδεύσουν μονάδες του ουκρανικού στρατού.  

Η διαδήλωση έγινε με συνθήματα: «Ηνωμένες Πολιτείες-Η θλίψη της Ουκρανίας», «Ηνωμένες Πολιτείες + όπλα = πόλεμος», «Η Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σημαίνει  φτώχεια στην Ουκρανία»,  καθώς επίσης και εικόνες των νεκρών παιδιών και γυναικών του Ντονμπάς και της καταστροφή της περιοχής από τον πόλεμο.

Η Ουκρανική αστυνομία συνέλαβε και χτύπησε δεκάδες διαδηλωτές, ενώ πολλά τηλέφωνα μπλοκαρίστηκαν και έλαβαν  μηνύματα «το τηλέφωνό σας είναι κλειδωμένο σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουκρανίας».

Φυσικά τα ουκρανικά ΜΜΕ δεν πρόβαλαν τίποτα από όλα αυτά, υπάρχει όμως ένα μικρό βίντεο από τους διοργανωτές:

β) Κινητοποιήσεις απλήρωτων ανθρακωρύχων στο Κίεβο

12

34

5

(φωτογραφίες από εδώ)

Από την Τετάρτη έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις απλήρωτων ανθρακωρύχων στο Κίεβο. Οι ανθρακωρύχοι απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την απομάκρυνση του υπουργού Ενέργειας Volodymyr Demchyshyn, μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία άνθρακα καθώς και να μην προχωρήσει το προγραμματισμένο κλείσιμο ορυχείων. Απειλούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα ξεκινήσουν απεργία διαρκείας και θα οργανώσουν πανουκρανικές κινητοποιήσεις.

Με συνθήματα όπως «Σταματήστε την καταστροφή της βιομηχανίας άνθρακα», «Πληρώστε μας αυτά που μας χρωστάτε» και δηλώνοντας πως «τη βιομηχανία ενέργειας πρέπει να τη διαχειρίζονται επαγγελματίες», οι ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο και απαίτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσένιουκ – ο οποίος αγνόησε την απαίτησή τους.

 Δύο βίντεο από τις κινητοποιήσεις:

Σημειωτέον ότι το ουκρανικό καθεστώς ελέγχει μόνο 35 από τα 95 συνολικά ορυχεία της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Λαϊκών Δημοκρατιών. Έτσι έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό αποθήκευσης άνθρακα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την παραγωγή ενέργειας γενικά.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στην εργατική τάξη της δυτικής Ουκρανίας που στενάζει κάτω από το ζυγό του φιλοϊμπεριαλιστικού, φασιστικού και φιλελεύθερου εσμού που της έχει κατσικωθεί στο σβέρκο. Οι προλετάριοι που έτυχε να γεννηθούν εκεί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον εσμό αυτό παρά μόνο λιτότητα, καταστολή και το «γλυκό θάνατο για την πατρίδα», όταν ποτισμένοι με εθνικιστικό δηλητήριο σταλούν να γίνουν κρέας για τα κανόνια στο μέτωπο. Η μοναδική πρόταση που εξυπηρετεί τα ταξικά τους συμφέροντα και τους δίνει μια προοπτική να ζήσουν καλύτερες μέρες είναι η κοινή πάλη με τις δυνάμεις της αντίστασης του Ντονμπάς με στόχο την ανατροπή του αντιδραστικού καθεστώτος του Κιέβου.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s