Σκαθάρια του Κολοράντο και «υπάνθρωποι»

Στη φωτογραφία μια πινακίδα που τοποθέτησε η Ασφάλεια (SBU) στην πόλη Chernihiv. Γράφει «δώστε στην Ασφάλεια πληροφορίες για αυτονομιστές» και απεικονίζει ένα χέρι στα χρώματα της Ουκρανίας να λιώνει ένα σκαθάρι του Κολοράντο στα χρώματα της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου.
bee

Το σκαθάρι συμβολίζει το λαό του Ντονμπάς. Με αυτό τον τρόπο τον αντιμετωπίζει το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου και αυτό δε θα πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση: το καθεστώς απλώς βαδίζει στα χνάρια των ιδεολογικών του παππούδων, των ναζί, στην ιδεολογία και πρακτική των οποίων η έννοια του «υπανθρώπου» είχε κομβικό ρόλο. Από τη στιγμή που η ανθρώπινη ιδιότητα αφαιρούνταν από τον αντίπαλο, η εξόντωσή του στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης γινόταν πολύ πιο εύκολη. Τη λέξη «υπάνθρωπος» έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν δημόσια και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιατσένιουκ.
ΥΓ. Η έννοια του «υπανθρώπου» φαίνεται να εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1922 στο έργο ενός Αμερικανού ρατσιστή, του Λόθραπ Στόνταρντ, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η επανάσταση ενάντια στον πολιτισμό: Η απειλή του υπανθρώπου«. Το βιβλίο αυτό, ποτισμένο με τον τρόμο της άρχουσας τάξης για τα επαναστατικά γεγονότα του 1917 στη Ρωσία, υποστηρίζει πως η Οκτωβριανή Επανάσταση (ή η «εξέγερση του Υπανθρώπου», όπως την αποκαλεί) ήταν η αρχή μιας οργανωμένης εξέγερσης των «δυνάμεων του χάους ενάντια στον πολιτισμό». Υποστηρίζει ακόμα πως οι «δυνάμεις του χάους» προκύπτουν από τη «φυλετική φτωχοποίηση» (racial impoverishment), σημειώνει πως η επανάσταση δεν έγινε τυχαία στη Ρωσία αφού οι Ρώσοι είναι κατώτερος λαός – πράγμα που «αποδεικνύει» με «επιστημονικό» μάλιστα τρόπο, βλ. σελ. 71 – και καταλήγει στα καθήκοντα: η πολιτισμένη Δύση πρέπει να διεξάγει πόλεμο ενάντια στις «δυνάμεις του χάους». Κάθε ομοιότητα με σημερινές καταστάσεις δεν είναι καθόλου τυχαία.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s