Μια μαρτυρία από το Ντονμπάς – «Ούτε ένα βήμα πίσω»

Συζητήσαμε ορισμένα ζητήματα με συντρόφους του πανιταλικού δικτύου Noi Saremo Tutto, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Donbass για πάνω από ένα μήνα για να αναπτύξουν το έργο τεκμηρίωσης και αλληλεγγύης με τίτλο “Non un passo indietro”/»Ούτε ένα βήμα πίσω».

“Le narrazioni tossiche da smentire”. Una testimonianza dal Donbass«Μέινστριμ αφηγήσεις που πρέπει να αντικρουστούν»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε αρκετές εβδομάδες στην περιοχή του Donbass αναμένοντας την άφιξη των διεθνών αντιπροσωπειών που απαρτίζουν το Αντιφασιστικό Καραβάνι. Τι απολογισμό μπορείτε να κάνετε από την παρουσία σας σε αυτή την περιοχή;

Γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την κατάσταση πολλών πόλεων στη Λαική Δημοκρατία του Lugansk, τόσο από κοντά όσο και μακριά από το μέτωπο: δεν είναι λίγες οι πολιτοφυλακές που συναντήσαμε, ιδιαίτερα εκείνη της Ταξιαρχίας Prizrak που λειτουργεί υπό τις διαταγές του Alexey Mozgovoi. Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων στείλαμε συχνές αναφορές για το τι έχουμε δει και συλλέξαμε υλικό για τη δημιουργία/πραγματοποίηση ενός ντοκιμαντέρ και μιας έκδοσης σχετικά με το θέμα (συνέβη στην Ουκρανία: πραξικοπήματα, πόλεμος και αντίσταση», υπό την επιμέλεια της Red Star Press). Επίσης, αρκετές ήταν και οι ζωντανές συνδέσεις – ή βιντεοσκοπημένες, όταν δεν ήταν τεχνικά δυνατόν να γίνει αλλιώς – κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων και ραδιοφωνικών εκπομπών.

Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατόν, παρέχοντας υλικά, προβληματισμούς και απόψεις: Η ελπίδα μας είναι ότι μπορούν να είναι χρήσιμα γεγονότα/ντοκουμέντα, κυρίως από εκείνους που δεν συμμετείχαν σε αυτή την εμπειρία. Δεν είναι μυστικό ότι η αλληλεγγύη με το Donbass, αλλά και γενικότερα οι πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην Novorossjia, μερικές φορές έχουν ρυπανθεί από φασιστικές και ρατσιστικές [με τη λέξη leghisti, αναφέρονται στα μέλη της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία] ομάδες.

Αυτή η εμπειρία μας έχει δώσει σίγουρα περισσότερα στοιχεία κατανοήσης αναφορικά με το πολιτικό-πολιτισμικό πλαίσιο, που είναι ειλικρινά πολύ υποβαθμισμένο, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ· στοιχεία κατανοήσης που ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να περάσουμε/αποδώσουμε.

Η έλλειψη κατανόησης των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη επηρεάζει την κατανόηση μας σχετικά με τον ιμπεριαλισμό του σήμερα και τα σενάρια που έχουμε μπροστά.

Το 2ο Αντιφασιστικό Καραβάνι των Banda Bassotti επεκτείνει αυτό το αυλάκι, προωθώντας την πολιτική συζήτηση που μπορεί να οικοδομηθεί μεταξύ των συμμετεχόντων και των προοδευτικών οργανώσεων της Novorossjia. Το Διεθνές Φόρουμ που θα διεξαχθεί θα είναι πιθανώς μια ανεπανάληπτη στιγμή/ευκαιρία.

Αλλά το βασικό πολιτικό ζήτημα αφορά στη συνολική πολιτική επίλυση και ό,τι γίνεται σχετικά με αυτή την προσπάθεια. Για να είμαστε σαφείς, αυτό που είναι το πλέον αποτελεσματικό, [θα] είναι να συνεχιστεί η δραστηριότητα στην Ιταλία και γενικότερα στις χώρες που θα συμμετάσχουν στο Καραβάνι, και το πώς θα οικοδομήσουμε την αλληλεγγύη στην αντίσταση του Donbass, και γενικότερα ενάντια στον πόλεμο και ιδίως ενάντια στον ρόλο του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι απολύτως αναπόφευκτο, αν δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να είναι «σπασμωδική» [ενν. η προσπάθειά μας] ή προσπάθειες όπως εκείνες του Καραβανιού. Να αποφύγουμε να την πατήσουμε σαν το κλασικό έργο του Σίσυφου, όπου ο ογκόλιθος που με κόπο μέχρι στιγμής κυλάει στην ανηφόρα, θα επιστρέψει αναπόδραστα πίσω στην κοιλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε από πολύ κοντά και για πολύ καιρό την κατάσταση. Ποιό είναι το κεντρικό μοτίβο της αφήγησης των mainstream ΜΜΕ που αισθάνεστε ότι πρέπει να αρνηθείτε [να πείτε ότι δεν ισχύει] με βάση την εμπειρία σας;

1) Το πρώτο είναι σίγουρα αυτό της ρωσικής εισβολής. Υπάρχουν εθελοντές από τη Ρωσία, από όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και ανάμεσά τους, εκείνοι που είναι επαγγελματίες στρατιώτες, είναι όλοι βετεράνοι, συνταξιούχοι και δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή. Για να μην αναφέρουμε τον τεχνολογικό-στρατιωτικό μηχανισμό που έχουν στα χέρια τους πολιτοφυλακές, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό κατακτήθηκε από τον εχθρό και, δεν είναι καθόλου συγκρίσιμος με αυτό που υπάρχει σε έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, όπως εκείνος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι κεντρική η παρουσία ενός κοινωνικού αποθέματος που, κατ’ αναλογία με τις αναλύσεις της ταξικής σύνθεσης των προηγμένων καπιταλιστικών κοινωνιών, θα μπορούσε να ονομαστεί “μετασοβιετικό πλεόνασμα”. Όπως αποδεικνύεται από την ιστορία και το παρόν των κοινωνικών συγκρούσεων στον κόσμο και, όπως επιβεβαιώνει η Novorossija, οι κατώτερες τάξεις είναι και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της εφόδου στον ουρανό.

2) Η δεύτερη τοξική αφήγηση είναι αυτή των εθνοτικών-γλωσσικών συγκρούσεων. Υπάρχουν Ουκρανοί που αγωνίζονται από τη μία πλευρά και από την άλλη, όπως ακριβώς και Ρώσοι: το ίδιο ισχύει και για όσους έρχονται από τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Χώρια του ότι, λίγο αφορά [την πραγματικότητα] η ερμηνεία της θρησκευτικής σύγκρουσης, ή του στόχου της υπεράσπισης της Ορθοδοξίας: όσον αφορά την αναφορά στον Χριστιανισμό που είναι σημαντική για ορισμένες συνιστώσες, υπάρχουν μουσουλμάνοι που αγωνίζονται με την αντισταση στη Novorossija, όπως ακριβώς υπάρχουν τάγματα τζιχαντιστών στο πλάι των στρατευμάτων του Κιέβου. Συναντήσαμε επίσης μαχητές εβραϊκής καταγωγής και βουδιστές.

3) Η τρίτη τοξική αφήγηση σχετίζεται με τον υποτιθέμενο μεγάλο ρωσικό σωβινισμό που παρουσιάζεται να τους έχει κατακλύσει όλους στο Ντονμπάς. Κι όμως είναι η άρνηση του μεγάλου ρωσικού σοβινισμού που καθιστά δυνατή την ύπαρξη μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην αντίσταση στο Ντονμπάς. Η ευθύνη των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτό που ήταν το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και τον πληθυσμό της, πρέπει να καταλογιστεί εξ ολοκλήρου στους ηγέτες πραξικοπήματος του Κιέβου, τον ουκρανικό στρατό και τα μισθοφορικά τάγματα. Οι πολιτοφυλακές είναι κυρίως μια έκφραση του «τοπικού» λαού και της κοινωνικής σύνθεσης που χαρακτηρίζει αυτό το χώρο: είναι συμπληρωματικό μέρος της κοινωνίας και, όπου η κοινωνική οργάνωση λειτουργεί καλύτερα, είναι το ορατό σημάδι μιας δύναμης που έρχεται από τα κάτω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ζει ο πληθυσμός του Donbass; Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει;

Η οικονομική δραστηριότητα κοντά στη γραμμή του μετώπου έχει γονατίσει: αυτό έδωσε ώθηση στην ανεργία. Η ζωή είναι γενικά δύσκολη ενώ επίσης χτυπήθηκαν τα κέντρα της κοινωνικής ζωής, είτε άμεσα είτε έμμεσα (σχολεία, νοσοκομεία, αγορές). Ορισμένες πόλεις, λόγω των ζημιών και του κλεισίματος των καταστημάτων, θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, ενώ άλλες λειτουργούν λίγο καλύτερα. Μπορεί να μην έχουν καν τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, και η τιμή της βενζίνης είναι απαγορευτική: προμήθειες, όχι μόνο καυσίμων, είναι επίσης δύσκολο να γίνουν, εξ αιτίας της κατάστασης του οδοστρώματος και άλλων υποδομών (σιδηρόδρομοι, γέφυρες, γραμμές μεταφοράς ενέργειας). Στα σύνορα με τη Ρωσία -τη μόνη πηγή οξυγόνου για πολλούς- με το αυτοκίνητο η αναμονή είναι γύρω στις 10 με 12 ώρες και στις δύο κατευθύνσεις διέλευσης, ελάχιστα λιγότερο αν αυτή πραγματοποιείται με το λεωφορείο.

Παρόλα αυτά, χωρίς να αποκρύπτουμε τα προβλήματα, υπάρχει μια ισχυρή λαική αποφασιστικότητα που προσπαθήσει να γυρίσει σελίδα η περιοχή: το έχουμε δει σε πολλές μικρές καθημερινές χειρονομίες, κάτι πολύ αισθητό για παράδειγμα στον ενθουσιασμό [που επικρατούσε] κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτομαγιάς στο Lugansk, αν και στην ίδια την περιοχή του Lugansk ισχύει ακόμα η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας. Τα καταστήματα δεν ανοίγουν μετά τις εννέα το βράδυ, ενώ άλλα εξακολουθούν να είναι συνολικά εκτός λειτουργίας και πολλά έχουν μετατραπεί σε μπάζα και απορρίμματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε τη δυνατότητα να κατανοήσετε καλύτερα, κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων παραμονής στο Lugansk, πολλές πτυχές της σύγκρουσης. Ποια είναι η σχέση, σχετικά με αυτό που μπορέσατε να δείτε, μεταξύ της κοινωνίας και όσων εμπλέκονται στο στρατιωτικό μέτωπο; Ποιά είναι η κατάσταση των πολιτικών δυνάμεων και των κομμουνιστικών κοινωνικών υποκειμενικοτήτων, της αριστεράς, του αντιφασισμού, σε ένα πλαίσιο που κυριαρχείται από ένα ισχυρό πατριωτικό πανρωσικό αίσθημα με γενικά προοδευτικά στοχεία;

Εν μέρει έχουμε ήδη απαντήσει: από τη μια πλευρά είναι προφανές ότι η τρέχουσα κατάσταση αναγκαστικά επικεντρώθηκε σε στρατιωτικά θέματα στα οποία ενοποιείται αυτό το «Πατριωτικό Μέτωπο». Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αναπαραγωγής των λιγότερο ενάρετων πτυχών της Σοβιετικής Ένωσης, όπως είναι η υπερβολική γραφειοκρατία και η ελλειπής πολιτικοποίηση και ανάπτυξη πρωτοβουλίας από τα κάτω. Στις αναφορές στην ιστοσελίδα μας προσπαθούμε να δώσουμε πιο αναλυτικές απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Θα αναπτύξουμε με ψυχραιμία τις εκτιμήσεις μας μετά τον ερχομό μας στην Ιταλία.

Πηγή: contropiano.org

Μετάφραση: Σεραφής Δημήτρης

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s