Η τελευταία συνέντευξη του Αλεξέι Μοζγκοβόι

9/5/2015 – στην πόλη Αλτσέφκ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Λίγες ώρες μετά την πρωινή συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων που τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το λαϊκό αντιφασιστικό αγώνα του τελευταίου χρόνου στα χώματα του Ντονμπάς. Ο διοικητής Μοζγκοβόι μαζί με πολιτοφύλακες της ταξιαρχίας Πρίζρακ και ομάδα συντρόφων και συντροφισσών από το διεθνές καραβάνι δημιουργούν μια παιδική χαρά. Στα διαλείμματα βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το διοικητή. Η παρούσα συνέντευξη αποτελεί συνεργασία των σ. της αριστερής ουκρανικής ιστοσελίδας Λίβα και της ελληνικής αποστολής στο καραβάνι.

Παρουσιάζουμε σήμερα το βίντεο και γραπτώς τη συνέντευξη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τη δολοφονία του διοικητή Αλ. Μοζγκοβόι. Επίσης, τιμώντας τη μνήμη του δημοσιεύουμε το ποίημα με τον τίτλο «Αλεξέι» του Δ. Ψαλλίδα.

moz2Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις σας είχατε πει πως ο κύριος εχθρός σας είναι οι ολιγάρχες. Έχει αλλάξει κάτι από τότε?

Όχι, δυστυχώς τίποτα δεν αλλάζει. Δυστυχώς τα μέσα διοίκησης μένουν στα χέρια τους.
Αλλά έχουμε άλλον έναν εχθρό. Το ίδιο το υποσυνείδητό μας. Το υποσυνείδητο που δεν έχει ξυπνήσει σε πολλούς ακόμα. Πολύ λίγους ανθρώπους μπορεί να ονομάσει κανείς πραγματικά ελέυθερους, με αίσθημα αξιοπρέπειας.

Τι χρειάζεται γι’αυτό?

Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να αγωνιζόμαστε.

Ευχαριστώ. Πείτε μας λίγο για τις κοινωνικές δομές. Εδώ είμαστε σε μία παδική χαρά. Ξέρω πως βοηθάτε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, δουλεύετε και με τους συνταξιούχους. ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον?

Σχεδιάζουμε να κάνουμε όλα όσα θα είναι στις δυνάμεις μας. Αρχίζοντας από την ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό και τη σίτιση. Τώρα επιχειρούμε, και ίσως τα καταφέρουμε, να φτιάξουμε τη δική μας παραγωγή προϊόντων διατροφής. Με την παραμικρή ευκαιρία θα προσπαθούμε να πραγματοποιούμε έργα σαν κι αυτό εδώ. Είναι μόνο η πρώτη παιδική χαρά. Θέλουμε να φτιάξουμε αρκετές στην πόλη. Σε ότι αφορά τα παιδιά και τη γενιά που μεγαλώνει, τους εφήβους, η προσοχή που τους αφιερώνεται είναι ελάχιστη. Τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους και αυτό σημαίνει πως μπορεί να τα εκμεταλλευτεί οποιοσδήποτε, όπως όταν έχτιζαν τον Δεξιό Τομέα.
moz3
Δυστυχώς κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Λευκορωσία.Ποιό είναι το σχέδιο εργασίας με τους εφήβους? Ομάδες, αθλητικοί σύλλογοι…

Παλιότερα υπήρχε ένα μάθημα στα σχολεία, η βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Προσπαθούμε να το επαναφέρουμε. Τώρα κάνουν το μάθημα οι συνάδελφοί μας από το πολιτικό τμήμα. Ελπίζω σιγά σιγά να ασχοληθούμε με τα μορφωτικά προγράμματα. Αλλά αυτό είναι μόνο η μία πλευρά. Υπάρχουν πολλές άλλες ακόμα, όπως αυτή του αθλητισμού.Αυτόν τον καιρό δημιουργούμε την ποδοσφαιρική ομάδα μας, παιδική-εφηβική. Αν και δεν μπορεί να τα κάνει όλα μαζί κανείς.

Ναι η δουλειά είναι πολλή και οι άνθρωποι λίγοι.

Οι άνθρωποι είναι λίγοι, και ο χρόνος είναι λίγος, και οι πόροι είναι λίγοι. Ενώ τα προβλήματα και τα ερωτήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πάρα πολλά. Πρακτικά, όποιον τομέα ευθύνης του ανθρώπου και να πιάσει κανείς, παντού προκύπτει ένα προβληματικό ερώτημα που πρέπει να λυθεί.

Τώρα αμέσως?

Ναι, τώρα αμέσως. Άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει. Τώρα αμέσως, όσο είμαστε ζωντανοί. Γι’αυτό μας έχει δοθεί η ζωή, για να δημιουργούμε.

2015-05-09 13.31.452015-05-09 13.38.43
2015-05-09 13.39.35μοζγκο

Αλεξέι

 Πηγούνι στα γόνατα,

στα χέρια κρίνα,

μάτια βουτηγμένα

στην παλέτα της αυγής.

Δε γύρισες,

κι ας άκουσες

σερνόμενα τα βήματα μου.

-Τον σκότωσαν, είπα

-Ναι.

-Θα συνεχίσουμε;

Απέναντι μας,

άλλαζε η σκοπιά

και στο στρατόπεδο

όλοι ξάγρυπνοι.

Καθένας πενθούσε μοναχός

κι όλοι μαζί.

Ένα κλάμα βρέφους

καλημέριζε τη γειτονιά.

-Θα συνεχίσουμε.

Δ. Ψαλλίδας

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Η τελευταία συνέντευξη του Αλεξέι Μοζγκοβόι

  1. Παράθεμα: 1 χρόνος από τη δολοφονία του Αλεξέι Μοζγκοβόι | Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s