Ανακοίνωση τής Μποροτμπά: «Στην Ουκρανία η οπορτουνιστική «αριστερά» προσαρμόζεται στον φασισμό»

bor

Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένη την ανακοίνωση της Μποροτμπά σχετικά με κάποιες πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική Αριστερά (εδώ το πρωτότυπο, εδώ η αγγλική μετάφραση – μετάφραση στα ελληνικά από τον Lev Krasnovoin). Χωρίς η Καμπάνια να ταυτίζεται απαραίτητα στο σύνολό της με τις απόψεις που εκφράζονται στην ανακοίνωση αυτή, θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σημειωτέον πως παρά την κριτική που ασκεί η Μποροτμπά στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, τις υπερασπίζεται με συνέπεια ενάντια στην αντίδραση (για παράδειγμα: https://avantgarde2009.wordpress.com/2014/05/24/juntas-persecution-of-communist-party-of-ukraine-no-time-for-gloating/).

Πρόσφατα στο Κίεβο έλαβαν χώρα δύο γεγονότα για την ενοποίηση της αριστεράς. Το πρώτο είναι η δημιουργία του συνασπισμού «Αριστερή Αντιπολίτευση» από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (με ηγέτη τον Πέτρο Σιμονένκο) και το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας (με ηγέτη την Ναταλία Βιτρένκο). Το δεύτερο είναι το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα».

Αυτά τα δύο γεγονότα είναι ετεροβαρή – το ΚΚΟυ με πολλές χιλιάδες μέλη, το ΠΣΚΟυ με μερικές εκατοντάδες, είναι πολιτικές δυνάμεις με τη δική τους ιστορία και μια εκτεταμένη δομή. Το «Σοσιαλιστικό Κίνημα» έχει μερικές δεκάδες μέλη. Ωστόσο, και οι δύο Ενώσεις είναι σημαντικές ως χαρακτηριστικές συνέπειες συγκεκριμένων τακτικών της αριστεράς στις συνθήκες του πραξικοπήματος και του καταπιεστικού καθεστώτος της άκρας δεξιάς.

Η «Αριστερή Αντιπολίτευση» των Σιμονένκο-Βιτρένκο ορίζει με σαφήνεια τα γεγονότα του Φλεβάρη του 2014, ως ένα πραξικόπημα, μιλάει πολύ αρνητικά για την σύνδεση με την ΕΕ και την πολιτική που υπαγορεύεται από το ΔΝΤ. Η «Αριστερή Αντιπολίτευση» απαιτεί την άμεση παύση του πολέμου στο Ντονμπάς επικαλούμενη τους όρους της συμφωνίας Μινσκ.

Στην πραγματικότητα, η «Αριστερή Αντιπολίτευση» είναι μια προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η δραστηριότητα των οποίων είναι παράνομη μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας νόμου που απαγορεύει «την προπαγάνδα του κομμουνισμού», να παραμείνουν εντός νομικού πλαισίου και να συνεχίσει τις δραστηριότητές τους. Λίγο πριν το ΚΚΟυ είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του κινήματος «Αριστερή Πορεία», το οποίο είχε επίσης σχεδιαστεί ως μία «νομική στέγη» σε περίπτωση απαγόρευσης. Προφανώς, η ηγεσία του ΚΚΟυ μέχρι πρόσφατα δεν πίστευε στο ενδεχόμενο απαγόρευσης, και καθησύχαζε τον εαυτό της με την ελπίδα ότι ο μαχητικός αντικομμουνισμός της μετά-μαϊντάν κυβέρνησης δεν είναι «σοβαρός». Τώρα, όταν η απειλή της άγριας καταστολής εναντίον της αριστεράς – για την οποία η «Μπορότμπα» είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή του πραξικοπήματος – έγινε πραγματικότητα, η ηγεσία του ΚΚΟυ ψάχνει μανιωδώς για ευκαιρία να μείνει εντός νομικού πλαισίου.

Αναμφίβολα, οι νομικές αυτές δομές χρειάζονται και χαιρετίζουμε τη δημιουργία τους. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, όσον αφορά την εγκαθίδρυση του φασιστικού καθεστώτος θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο σε συνδυασμό με τις παράνομες δομές της αντίστασης, και το νόμιμο μέρος της δουλείας να υποτάσσεται στο παράνομο. Στην περίπτωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχουμε να κάνουμε με την προσπάθεια μιας εκφυλισμένης ελίτ, βαθιά ενταγμένης στις δομές του αστικού κράτους, να παραμείνει πάση θυσία στη δημόσια πολιτική, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την εγκατάλειψη του πιο σημαντικού μέρους του προγράμματός της.

Κατά την κρίση χειμώνα-άνοιξης 2014 η ηγεσία του ΚΚΟυ αποδείχθηκε ότι είναι παθητική, ανίκανη για αγώνα. Κατά τη στιγμή του πραξικοπήματος, που πραγματοποιήθηκε από ένα φιλο-ολιγαρχικό μπλοκ εθνικιστικών και υπερφιλελεύθερων δυνάμεων, η ομάδα του ΚΚΟυ παρέμεινε στο Κοινοβούλιο και η παρουσία της στη πραγματικότητα βοήθησε το πραξικόπημα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση «αντιπολίτευσης». Οι γνωστοί ηγέτες του ΚΚΟυ σχεδόν δεν συμμετείχαν στο λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα στη Νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, οι δομές του κόμματος αποδείχθηκαν ότι ήταν με ελάχιστες εξαιρέσεις παθητικές, σε μια στιγμή που οι σοβαρές οργανωτικές δυνάμεις και οικονομικοί πόροι του ΚΚΟυ θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του λεγόμενου «αντιμαϊντάν».

Αντ ‘αυτού, η ηγεσία του ΚΚΟυ δεν υποστήριξε την λαϊκή εξέγερση στο Ντονμπάς, αλλά και κατήγγειλε δημοσίως τους κομμουνιστές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, οι οποίοι τάχθηκαν ανοιχτά με την πλευρά του λαού. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ακτιβιστές του ΚΚΟυ διαγράφηκαν από το κόμμα για «σεπαρατισμό», συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών του Οίκου των Συνδικάτων στην Οδησσό.

Χωρίς αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες υπό τον έλεγχο του ΚΚΟυ δεν θα είναι αποτελεσματικές στο αντιφασιστικό και αντικαπιταλιστικό αγώνα.

Από την άλλη πλευρά της αριστερής πολιτικής βλέπουμε την ενοποίηση ενός αριθμού ακτιβιστών του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα». Είναι κυρίως εκείνοι οι ακτιβιστές που υποστήριξαν ανοιχτά Ευρωμαϊντάν και το επακόλουθο πραξικόπημα. Ένας από τους ηγέτες της νέας οργάνωσης έκανε ένα ειδικό ταξίδι στη Βρετανία, όπου οργάνωσε μια παράσταση στη Βουλή των Κοινοτήτων και εξ ονόματος της «Ουκρανικής Αριστεράς»,  κάλεσε σε υποστήριξη της «επαναστατικής κυβέρνησης» Τουρτσίνοφ και Γιατσενιούκ. Αυτοί οι ακτιβιστές συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Ευρωμαϊντάν, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία αυτού του κινήματος ήταν των νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων. Σε αντίθεση με τα γεγονότα και τη λογική, ισχυρίστηκαν ότι η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» θα φέρει στην Ουκρανία το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο και τις κοινωνικές εγγυήσεις.

Αυτοί οι ίδιοι ακτιβιστές είχαν εξαιρετικά αρνητική στάση απέναντι στο λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα στη Νότιο-Ανατολική Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας συχνά τις συκοφαντίες της επίσημης προπαγάνδας. Έτσι, ένας αριθμός ακτιβιστών που εισήλθε στην ηγεσία του νέου κόμματος στην πραγματικότητα  βοήθησε να νομιμοποιήσει τις δυνάμεις του δεξιού πραξικοπήματος, δίνοντας «αριστερή» κάλυψη στις νέες αρχές του Κιέβου. Δεδομένου του μικρού αριθμού των φιλο-μαϊντάν αριστερών, η προπαγάνδα τους απευθυνόταν κυρίως στο αποπροσανατολισμό των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Προς το παρόν, ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, όταν έγιναν σαφή τα αποτελέσματα της νίκης του Μαϊντάν, μια σειρά από ακτιβιστές του «Σοσιαλιστικού Κινήματος» άρχισε να αποκηρύξει την υποστήριξη στον Μαϊντάν, υποστηρίζοντας ότι καταδικάζουν «και τις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές». Αυτή η αλλαγή θέσης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα για μια σαφή και σταθερή γραμμή του νέου κόμματος. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι το κόμμα «Σοσιαλιστικό Κίνημα» δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί μια θέση για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αυτό είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό πολιτικό ερώτημα στην Ουκρανία.

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις της δημιουργίας νέων πολιτικών δυνάμεων – του συνασπισμού του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα» – έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στη νέα πολιτική πραγματικότητα, να κάνουν τις δραστηριότητές τους αποδεκτές από το καταπιεστικό αντικομμουνιστικό καθεστώς του Κιέβου. Αυτός δεν είναι ο δρόμος του αγώνα, είναι ο δρόμος της προσαρμογής, ο δρόμος του οπορτουνισμού.

Η Ένωση «Μπορότμπα» δηλώνει ότι χωρίς ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα για την κρατική δομή της Ουκρανίας, χωρίς την παραπομπή των εγκληματιών πολέμου στη δικαιοσύνη, χωρίς μια βαθιά αποναζιστοποίηση, οποιαδήποτε υπό όρους «αριστερή» εκπροσώπηση στα όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας δεν οδηγούν σε αλλαγές προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η απελευθέρωση της Ουκρανίας από την εξουσία των φασιστών και των ολιγαρχών είναι δυνατή μόνο μέσω του δρόμου του αγώνα και όχι της συνωμοσίας και της ίντριγκας.

Η Ουκρανία θα γίνει  ελεύθερη, θα γίνει  σοσιαλιστική!

short link: http://wp.me/p4I1po-t4

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s