Ο δυτικός ιμπεριαλισμός κλιμακώνει τις απειλές απέναντι στη Ρωσία – και απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα

Δημοσιεύουμε ένα άρθρο του PanPap, μέλους της Καμπάνιας. Το άρθρο είναι γραμμένο λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των G7 στη Γερμανία (7-8 Ιούνη). Σημειώνουμε πως οι απόψεις που εκφράζονται στα διάφορα άρθρα που αναρτούμε δεν εκφράζουν απαραίτητα το σύνολο της Καμπάνιας.

nato

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ευρώπη και να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών του ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τη ρωσική επιθετικότητα στην περιοχή», δήλωνε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter, μετά από κεκλεισμένων συνάντηση που είχε την Παρασκευή, παραμονή της συνάντησης των G7, με τους κορυφαίους διπλωματικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στη Γερμανία. Συνέχιζε σημειώνοντας ότι «οι τρέχουσες διεθνείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας προς τους αυτονομιστές στην Ουκρανία» και ότι «υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε από τη στιγμή που, προς το παρόν τουλάχιστον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε φαίνεται να αναστρέφει την πορεία του […] Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσαρμοστούμε μακροπρόθεσμα σε αυτή την πραγματικότητα.» Τέλος, σημείωσε: «Η απάντηση θα πρέπει να είναι και πολιτική και στρατιωτική». (πηγή)

Στη σύνοδο των G7 που ακολούθησε, οι ηγέτες των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κρατών επαναβεβαίωσαν τη συνέχιση και κλιμάκωση τής μέχρι τώρα πολιτικής τους απέναντι στη Ρωσία. «Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Ρωσία. Ρώσικες δυνάμεις εξακολουθούν να δρουν στην ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ομπάμα και συνέχισε: «Οι G7 ξεκαθαρίζουμε ότι αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε επιπρόσθετες σημαντικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία». Η κοινή δήλωση που προέκυψε από τη συνάντηση κινείται σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή.

Φυσικά αυτά πέρασαν στα ψιλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ρεπορτάζ τους στο τι είδους παραδοσιακά βαυαρικά λουκάνικα προσέφερε στους καλεσμένους της η Μέρκελ και στα αστειάκια του Ομπάμα ότι θα προτιμούσε να είχε πάει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Oktoberfest.

Το μέγεθος της εγκληματικότητας των ιμπεριαλιστών μπορεί να συγκριθεί μόνο με το βάθος της υποκρισίας τους. Καταγγέλλουν την παραβίαση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία τη στιγμή που είναι οι ίδιοι που βύθισαν τη χώρα αυτή στον εμφύλιο πόλεμο, στηρίζοντας το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και τη νέα εξουσία που προέκυψε από αυτό – μια στυγνή χούντα με ισχυρό φασιστικό βραχίονα. Μιλάνε για τα ρώσικα στρατεύματα που δήθεν βρίσκονται την ανατολική Ουκρανία τη στιγμή που από τον Απρίλη έχουν σταλεί επίσημα στην Ουκρανία μερικές εκατοντάδες στρατιώτες των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό. Καταγγέλλουν τη «ρώσικη επιθετικότητα» τη στιγμή που οι ίδιοι διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε όλο το μήκος των συνόρων της Ρωσίας, από τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική ώς τη Γεωργία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Παρουσιάζουμε ενδεικτικά την παρακάτω ειδησεογραφία που αναφέρει μερικές μόνο από τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται, για να δώσουμε μια μικρή εικόνα του μεγέθους της στρατιωτικής κινητοποίησης του δυτικού ιμπεριαλισμού:

Δεν είναι καθόλου δύσκολο μέσα σε όλη αυτή την ένταση να ανάψει η σπίθα, ακόμα και εξαιτίας ενός ατυχήματος (πχ ενός λάθος υπολογισμού ή επειδή ένας πιλότος έχασε την ψυχραιμία του). Η σπίθα αυτή με τη σειρά της δεν είναι καθόλου δύσκολο να μετεξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο – και εν τέλει σε κανονικό πόλεμο.

Αλλά η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο: πριν από λίγες μέρες, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωναν πως το Πεντάγωνο εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει σε προληπτικά πλήγματα ρωσικών στόχων – και μάλιστα ακόμα και με πυρηνικά (πιο αναλυτικά εδώ). Εν συντομία, η Ρωσία κατηγορείται (και αρνείται την κατηγορία) για δοκιμή πυραύλου Cruise με εμβέλεια που παραβιάζει τη συνθήκη Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF). Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του, το Πεντάγωνο εξετάζει τρεις τακτικές απάντησης: α) την εγκατάσταση αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, β) την “counterforce” αντιμετώπιση (δηλαδή μη πυρηνικά πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία) και γ) την “countervailing” αντιμετώπιση (δηλαδή «αντισταθμιστική» αντιμετώπιση – που σημαίνει πυρηνικά).

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον Robert Scher, έναν από τους αξιωματούχους της πυρηνικής πολιτικής των ΗΠΑ, να ενημερώνει σε μια παλιότερη συνάντηση το Κογκρέσο για τα θέματα αυτά. Στο 16:58 ερωτάται: «Σε ποιες ενέργειες προβαίνουν οι ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της παραβίασης της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς από τη Ρωσία;» Ο Scher απαντάει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προσπαθώντας να πείσουν τους Ρώσους να συμμορφωθούν και συνεχίζει απαριθμώντας τακτικές που εξετάζονται σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί: «Το πρώτο είναι η ενεργή άμυνα, τι μπορούμε να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα μέρη στην Ευρώπη, τις θέσεις που ο πύραυλος που παραβιάζει τη Συνθήκη θα μπορούσε να φτάσει. Ένα άλλο είναι να σκεφτούμε το πώς θα μπορούσαμε να πάμε και να επιτεθούμε* σε αυτό τον πύραυλο στο μέρος που βρίσκεται μέσα στη Ρωσία. Συνακόλουθα, το τρίτο μέρος είναι να κατανοήσουμε ότι δεν αρκεί απλά να επιτεθούμε σε αυτή τη δυνατότητα (σ.σ. εννοεί μάλλον τον πύραυλο), αλλά ότι μπορούμε να δούμε ποια πράγματα αποτελούν κίνδυνο μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Ακόμα εξετάζουμε όλες αυτές τις δυνατότητες, ψάχνοντας ποια πιστεύουμε ότι θα ήταν η πιο αποτελεσματική.»

* Το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία και η λέξη «επιτεθούμε» έχει κοπεί (18:11). Αναλυτικότερα επί του θέματος εδώ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Philip Hammond, δήλωνε πρόσφατα στο BBC ότι είναι πιθανό η Μεγάλη Βρετανία να αποσυρθεί από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (ΙΝF) και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους στο έδαφός της (τελευταία φορά το είχε κάνει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου). «Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στη Ρωσία ότι δε θα της επιτρέψουμε να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα απειλείται από την επιθετικότητα του δυτικού ιμπεριαλισμού. Ενδεχόμενα πυρηνικά χτυπήματα δε θα επηρεάσουν μόνο τους λαούς των χωρών που θα χτυπηθούν, αλλά το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη. Το στρατόπεδο της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων πρέπει να ετοιμαστεί για να αποτρέψει τη φρίκη που απειλεί να σκορπίσει η σύγχρονη Ιερά Συμμαχία και θεματοφύλακας του σαπισμένου καπιταλισμού, το ΝΑΤΟ – και γρήγορα.

short link: http://wp.me/p4I1po-ta

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο δυτικός ιμπεριαλισμός κλιμακώνει τις απειλές απέναντι στη Ρωσία – και απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα

  1. Παράθεμα: 70 χρόνια από τη Χιροσίμα | Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Πρόσφυγες & Αγωνιστές από την Τουρκία

  2. Παράθεμα: Αριστεροί μαϊντανοί του ιμπεριαλισμού σε νέες περιπέτειες – και από τις στήλες της Αυγής | Avantgarde

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s