Συνέντευξη με τον Ισπανό γιατρό Javier Benítez, εθελοντή στο Ντονμπάς

Dr.-Javier-Benitez-201x300

Ο Javier Benítez (Χαβιέρ Μπενίτεζ) πήγε από την Ισπανία στο Ντονμπάς πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ντονμπάς. Μόλις είχε περάσει τις τελικές του εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Ο Χαβιέρ έχει παρακολουθήσει την κατάσταση στο Ντονμπάς καθ’ όλο αυτό το διάστημα και δε μπόρεσε να μείνει αδιάφορος βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βομβαρδίζουν ειρηνικό πληθυσμό και πολιτοφύλακες, προσπαθώντας να σβήσουν από το χάρτη ολόκληρες περιοχές μαζί με τους κατοίκους τους. Έτσι πήρε την απόφαση να αναχωρήσει για το Ντονμπάς.

Ο Javier μίλησε στο Novorossia Today στις 30 Ιούλη σχετικά με την αποστολή του στο Ντονμπάς. Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξή του.

-Javier, πότε έφτασες στο Ντονμπάς και τι είδες εκεί;

– Έφτασα στο Αλτσέφσκ το Φλεβάρη. Ο γνωστός μου ήταν ήδη εκεί. Κανονίσαμε μαζί συσσίτια για τους ανθρώπους, εργαστήκαμε ως εθελοντές, βοηθήσαμε να τραφούν δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα. Στη συνέχεια, πήγα στην Κομμισάροβκα. Είναι ένας απομακρυσμένος οικισμός που δεν είχε πάρει ανθρωπιστική βοήθεια και οι άνθρωποι χρειάζονταν φάρμακα. Όταν έφτασα εκεί υπήρχαν 2 έμπειροι γιατροί οι οποίοι έφυγαν ξαφνικά μετά την άφιξή μου. Αυτό σήμαινε ότι βρέθηκα υπεύθυνος για τη θεραπεία 200 ασθενών. Ήταν πολύ δύσκολο να βλέπει κανείς τα βάσανα των ανθρώπων που υπέφεραν από χρόνιες ασθένειες. Για παράδειγμα, δεν υπήρχαν αρκετά φάρμακα για τους ασθενείς με επιληψία. Προσπάθησα πολύ για να βρω 2 συσκευασίες φαρμάκων, στη συνέχεια πήγα στο Ντονιέτσκ και εργάστηκα στο μέτωπο κοντά στο αεροδρόμιο παρέχοντας πρώτες βοήθειες στους πολιτοφύλακες. Και τώρα βρίσκομαι στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Ντονιέτσκ και προσπαθώ να βελτιώσω τις δεξιότητες και τις γνώσεις μου με τη βοήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού εδώ.

-Javier, σύγκρινέ μας σε την κατάσταση στο Ντονιέτσκ και την Κομμισάροβκα.

-Φυσικά, η κατάσταση στο Ντονιέτσκ είναι καλύτερη από ό,τι σε αρκετούς οικισμούς της Νοβορωσίας, τα φορτία φθάνουν ακριβώς στην πόλη, αλλά πολλοί οικισμοί όπως η Κομμισάροβκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

-Πες μας, ξέρεις ποιος στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ντονμπάς; Οι αρχές της χώρας σου στέλνουν και αυτές ανθρωπιστική βοήθεια;

– Κυρίως από τη Ρωσία. Η χώρα μου στέλνει μόνο στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά (σ.σ. στο καθεστώς του Κιέβου), όπως και όλες οι δυτικές χώρες.

– Τι σχέδια έχεις για το κοντινό μέλλον;

– Μου έχει λείψει ήδη το σπίτι μου, αλλά θα μείνω εδώ και θα προσπαθώ να σώζω ζωές.

Εδώ η σελίδα του Χαβιέρ στο φέισμπουκ: https://www.facebook.com/Medicindonbass

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s