Λευτεριά στην πολιτική κρατούμενο Ελένα Μπόικο Μπορίσοβνα! Έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων προς τους συναδέλφους τους στις άλλες χώρες

elenaΗ απροκάλυπτη καταστολή που υφίστανται όσοι αντιπολιτεύονται το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου είναι συστηματική (βλέπε για παράδειγμα εδώ και εδώ), οπότε η παρακάτω είδηση δεν προξενεί έκπληξη. Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένη την έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων προς τους συναδέλφους τους στις άλλες χώρες να δημοσιοποιήσουν το γεγονός.

«Παρά τον πραγματικό εφιάλτη που απλώθηκε πάνω από την Ουκρανία μετά το πραξικόπημα της 22 Φλεβάρη του 2014, παρ’ όλη την καταστολή των αντιφρονούντων και τις πολιτικές δολοφονίες, πολλοί έντιμοι άνθρωποι έχουν αρκετό θάρρος ώστε να μη φύγουν για το εξωτερικό και να διαδίδουν την αλήθεια για τους οπαδούς του Μπαντέρα που έχουν αναλάβει την εξουσία. Δυστυχώς αντιμετωπίζουν συχνά πολύ σκληρές συνέπειες. Κάποιοι δολοφονούνται, όπως ο Όλες Μπούζινα. Κάποιοι υφίστανται σκληρούς ξυλοδαρμούς, όπως ο Ντμίτρι Λιασένκο. Και κάποιοι οδηγούνται στη φυλακή, όπως ο Ρουσλάν Κοτσάμπα. Αυτή τη βδομάδα στη λίστα των θυμάτων των πολιτικών διώξεων προστέθηκε και η διάσημη δημοσιογράφος από το Λβοφ, Ελένα Μπόικο.

Η Ελένα Μπόικο Μπορίσοβνα γεννήθηκε στο Λβοφ και αποφοίτησε το 1987 από το τμήμα δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου της πόλης. Είναι επικεφαλής του αντιμπαντερικού συνδέσμου «Γεράκι του Λβοφ».

Δεν είναι απλώς μια κάτοικος του Λβοφ. Μεγάλωσε στην ίδια πολυκατοικία με τον Όλεγκ Τιαχνιμπόκ (αρχηγό του ναζιστικού κόμματος «Σβομπόντα» που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο πραξικόπημα που οργάνωσαν και στήριξαν οι ΗΠΑ). Ακόμα και όταν το  Λβοφ είχε μετατραπεί σε ναζιστική φωλιά και ακόμα και το να περπατάει κανείς στο δρόμο είχε γίνει επικίνδυνο, η Ελένα επέλεξε να μείνει και να παλέψει.

Κανείς μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος του κουράγιου της από το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής μια τοπικής οργάνωσης του – απαγορευμένου – Κομμουνιστικού Κόμματος, όταν όλοι οι άλλοι δεν τολμούσαν. Επίσης, στις 9 Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, ήταν ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που τόλμησαν να πάνε στο μνημείο των ηρώων και να υψώσουν την Κόκκινη Σημαία της Νίκης – πράξη απαγορευμένη από το νέο φασιστικό καθεστώς. Επίσης, είναι μία από τις λίγες αντιπάλους του καθεστώτος του Κιέβου που τόλμησαν να πάνε στη Μόσχα για να δώσουν συνεντεύξεις σε Ρώσους δημοσιογράφους και να πουν καθαρά την αλήθεια για τους παρανοϊκούς μπαντερικούς ναζί. Και πάντα ερχόταν πίσω στην Ουκρανία. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι μπαντερικές αρχές δεν είχαν τολμήσει να την αγγίξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τόλμησαν όμως μετά την τελευταία μεγάλη συνέντευξή της σε ένα από τα ανεξάρτητα κανάλια της ΛΔ Ντονιέτσκ  – το Donetsk Live. Αμέσως μετά από αυτή τη συνέντευξη, η Ελένα Μπόικο συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή κανείς δε γνωρίζει την τύχη της. Δε γνωρίζουμε πού βρίσκεται, αν της επιτρέπεται να έχει δικηγόρο, αν τη βασανίζουν. Δεν ξέρουν καν αν είναι ζωντανή.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους σε όλες τις χώρες του κόσμου και τους καλεί να δημοσιοποιήσουν το γεγονός αυτό. Τους καλεί να μη μείνουν αδιάφοροι και να απαιτήσουν όλοι μαζί την άμεση απελευθέρωση της Ελένα Μπόικο.

Γιατί αυτοί που την έβαλαν στη φυλακή είναι σαν τους βρυκόλακες – περισσότερο από κάθε τι άλλο φοβούνται το φως της ημέρας.»

short link: http://wp.me/p4I1po-u0

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Λευτεριά στην πολιτική κρατούμενο Ελένα Μπόικο Μπορίσοβνα! Έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων προς τους συναδέλφους τους στις άλλες χώρες

  1. Παράθεμα: Λευτεριά στην πολιτική κρατούμενο Ελένα Μπόικο Μπορίσοβνα! Έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων προς τους συναδέλ

  2. Παράθεμα: Λευτεριά στην πολιτική κρατούμενο Ελένα Μπόικο Μπορίσοβνα! Έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων προς τους συναδέλ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s