Η κατάρρευση των εξαγωγών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία και την Ευρώπη

Μεταφράσαμε και παρουσιάζουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο για την κατάσταση που έχει περιέλθει η ουκρανική οικονομία μετά τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, την έλευση του ΔΝΤ και το ξέσπασμα του πολέμου. Όπως πάντοτε, τα κείμενα τρίτων που μεταφράζει η Καμπάνια δεν απηχούν απαραίτητα τις θέσεις της.

—————————————-

Κατάρρευση των εξαγωγών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία και την Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. 1

«Προς όνειδος της άλλοτε κραταιάς βιομηχανικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, στα 2015 το κύριο εξαγωγικό αγαθό της χώρας κατέστη το καλαμπόκι.»

Χωράφι με καλαμπόκι στη Βίννιτσα της Ουκρανίας

Χωράφι με καλαμπόκι στη Βίννιτσα της Ουκρανίας

Περιλαμβάνονται τρία πρόσφατα άρθρα από την ουκρανική ειδησεογραφία, σχετικά με τις στατιστικές των οικονομικών επιδόσεων της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα νούμερα έχουν δημοσιευθεί από το κρατικό γραφείο στατιστικής της Ουκρανίας 2.

Το κυριότερο άρθρο από τα τρία που παρουσιάζονται εδώ είναι το δεύτερο. Είναι μια περιεκτική ανάλυση των οικονομικών επιδόσεων της Ουκρανίας έπειτα από την αντεπανάσταση του Μαϊντάν, γραμμένη από το Сергей Арбузов3, αρθρογράφο του Forbes Ukraine.  Ο συγγραφέας τιτλοφορεί το άρθρο του «Καλαμποκία» 4, αναφερόμενος στον υψηλό κίνδυνο αποδόμησης της αγροτικής παραγωγής στην Ουκρανία του Ευρωμαϊντάν. Η χώρα χάνει τη βιομηχανία της, συμπεριλαμβανόμενης της επεξεργασίας τροφίμων και διατρέχει τον κίνδυνο να μεταπέσει σε απλό εξαγωγέα αγροτικών και άλλων πρώτων υλών. Από το άρθρο:

Υπάρχει διέξοδος. Σίγουρα υπάρχει: πέρα από την προφανή ανάγκη τερματισμού του πολέμου στο Ντονμπάς και της επανέναρξης φυσιολογικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, (η διέξοδος) βρίσκεται στην αναζήτηση νέων αγορών.

Οι αγορές αυτές, περισσότερο από οπουδήποτε, μπορούν να βρεθούν στην Ασία. Όπως δείχνουν οι στατιστικές, η οικονομία βρίσκεται ήδη σε κατεύθυνση βολιδοσκόπησης της Ασιατικής υποηπείρου. Αλλά για να μην εξάγει μόνον καλαμπόκι, απαιτούνται κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση των ουκρανικών προϊόντων. Εδώ ο ρόλος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων – συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επενδύσεων – ειδικά στον πλέον ευάλωτο την παρούσα στιγμή τομέα της υψηλής τεχνολογίας…

1. Οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 35.6%5

Κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, οι ουκρανικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. έπεσαν κατά 35,6 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας.

Ukraines-exports-to-European-Union-Ukraine-is-colored-yellow

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας προς την Ευρώπη για το πρώτο μισό του 2015 (παρουσιάζονται) σε δολάρια Η.Π.Α. Η λίστα με κόκκινο στα αριστερά (δείχνει) την ποσοστιαία μείωση των εξαγωγών ανά χώρα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις (αφορούν) την Κύπρο (82%), το Βέλγιο (56%), την Ουγγαρία (51%), τη Μεγάλη Βρετανία (49%) και τη Φινλανδία (48%). Οι μπλε ράβδοι στο γράφημα δείχνουν τις μοναδικές χώρες όπου καταγράφηκε αύξηση: τη Μάλτα (697%) και τη Σλοβενία (41%). Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 36% και προς την Κ.Α.Κ.7 κατά 54 %. Η Ουκρανία είναι με κίτρινο στο χάρτη.6

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών προς τις χώρες της Ε.Ε. ανήλθαν σε 6,0628 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 32,7% του συνόλου των εξαγωγών. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. προς την Ουκρανία μειώθηκαν κατά 25,7%.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. ανήλθαν σε 7,3899 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 42,8% επί του συνόλου.

Σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2014, οι συνολικές εξαγωγές της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 35,0%, στα 9,9880 δισεκατομμύρια δολάρια (ενώ) οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 38,5%, στα 10,8275 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Ουκρανίας προς την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 34,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Όμως κατά τους επόμενους μήνες στην Ουκρανία, αναμένεται ότι οι εξαγωγές προς την Ευρώπη θα αποκατασταθούν.

2. «Καλαμποκία» 8

Που πηγαίνει η Ουκρανία όσον αφορά τους οικονομικούς δεσμούς της με την Ευρώπη;

Μόλις πριν από ένα χρόνο υπεγράφη το οικονομικό μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης 9 μεταξύ της Ουκρανίας και της Ε.Ε. Του γεγονότος αυτού προηγήθηκαν μήνες αντιπαράθεσης στους δρόμους του Κιέβου, πολιτική κρίση και αλλαγή της κυβέρνησης, ακόμη και αν δεν υπήρξε σημαντική διαμάχη μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (σχετικά με) την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η διαφορά ήταν στις λεπτομέρειες – στην ταχύτητα της διαδικασίας και την εκτίμηση των κινδύνων που επιφέρει στην οικονομία η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ωστόσο, αντικαθιστώντας την επαγγελματική συζήτηση με τις φωνές του δρόμου, οι αντίπαλοί μας επέβαλαν στην κοινωνία την άποψή τους.

Τώρα, μετά από ενάμιση χρόνο, κάτω από συνθήκες πολέμου και πολιτικής αστάθειας, είναι δύσκολο να δοθεί μια αντικειμενική εκτίμηση της επιλογής που έγινε μέσω του Μαϊντάν. Ωστόσο, το διάστημα αυτό είναι ήδη απολύτως επαρκές για την αξιολόγηση της εγκυρότητας πολλών προβλέψεων και δηλώσεων.

Προσδοκίες

Το κύριο και γενικά αδιαμφισβήτητο επιχείρημα που εκφράζεται από τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ήταν η ανάγκη εκσυγχρονισμού της ουκρανικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, κατά τους «ευρω-αισιόδοξους», η υπογραφή της Σύνδεσης με την Ε.Ε. θα επιτάχυνε πολλές φορές αυτή τη διαδικασία, χάρη στις ευρωπαϊκές επενδύσεις, τις νέες τεχνολογίες και τη μετάβαση σε περισσότερο προηγμένα πρότυπα. Αυτό, με τη σειρά του, θα συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και θα έθετε τη χώρα μας στη λέσχη των ευημερούντων ευρωπαϊκών κρατών.

Σχεδόν αυθαίρετα λεγόταν ότι μετά τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να αυξήσει τις εξαγωγές σε σχεδόν όλες τις ομάδες των βασικών εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοί μας ανεπίσημα θεωρούσαν την αγορά της Ε.Ε. ως κύριο πόρο για την ουκρανική οικονομία, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, την οικονομία της οποίας έβλεπαν ως γεωπολιτική απειλή.

Η κυβέρνησή μας10, βασιζόμενη όχι σε πολιτικές προτιμήσεις, αλλά σε οικονομικά δεδομένα, θεωρούσε τη Ρωσία πρωτίστως ως σημαντικό εμπορικό εταίρο. Στο τέλος του 2013, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία και τις χώρες της Κ.Α.Κ. αντιπροσώπευαν το 36% των ουκρανικών εξαγωγών, ενώ οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. ήταν μόλις 26%.

Αυτό επέβαλλε συγκεκριμένα όρια στη ρητορική της κυβέρνησης και στις δράσεις που θα μπορούσε να αναλάβει. Όμως, το πιο σημαντικό, σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, δεν αντιλαμβανόμασταν το ρωσικό παράγοντα ως πρόβλημα. Πιστεύαμε πως η συνεργασία με τη ρωσική οικονομία ήταν επωφελής για την Ουκρανία για πολλούς λόγους – τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, επειδή η Ουκρανία προμήθευε αγαθά στη Ρωσία με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι σε άλλες χώρες.

Οι κύριες κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων των Ουκρανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το 2013

Κατηγορία

Όγκος εξαγωγών σε εκ. δολάρια Η.Π.Α.

Μερίδιο %

Μηχανήματα, εξοπλισμός και οχήματα

5.934,2

37,6

Μέταλλα και προϊόντα αυτών

3.425,0

21,7

Τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα

2.012,7

12,7

Χημικά

1.653,9

10,5

Ξύλο, χαρτοπολτός και προϊόντα χάρτου

955,2

6,0

Ορυκτά προϊόντα

819,6

5,2

Πηγή: Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας 11

Οι κύριες κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων των Ουκρανικών εξαγωγών προς την Ε.Ε. το 2013

Κατηγορία

Όγκος εξαγωγών σε εκ. δολάρια Η.Π.Α.

Μερίδιο %

Σιδηρομεταλλεύματα

4.061,0

24,5

Δημητριακά

1.719,3

10,4

Ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός

1.492,2

9,0

Μεταλλεύματα, σκωρίες και τέφρες

1.714,9

10,3

Ενεργειακά Συστήματα

1.047,3

6,3

Σπόροι και καρποί ελαιούχων φυτών

1.247,6

7,5

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας 12

Τα δέκα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Ουκρανίας το 2013

Ονομασία προϊόντος

Όγκος, σε εκ. δολάρια Η.Π.Α.

Κύριος Αγοραστής

Ημιτελή προϊόντα χάλυβα

5.274,8

Τουρκία

Καλαμπόκι

3.833.3

Αίγυπτος

Σιδηρομετάλλευμα και συμπυκνώματα

3.739,1

Κίνα

Ηλιέλαιο

3.281,3

Ινδία

Χάλυβας ελάσεως πάχους 600 mm

2.763,0

Τουρκία

Σιτάρι

1.891,5

Αίγυπτος

Βαγόνια εμπορευμάτων

1.331,4

Ρωσία

Λιπάσματα

1.133,5

Τουρκία

Στροβιλοκινητήρες, στρόβιλοι

1.058,6

Ρωσία

Κορούνδιο, Αλουμίνα

615,5

Ρωσία

Πηγή: Κρατική Φορολογική Υπηρεσία της Ουκρανίας 13

Αυτή η δομή των εξαγωγών και η αδυναμία να αναπροσανατολίσει γρήγορα την εξαγωγή προϊόντων έντασης εργασίας και υψηλής τεχνολογίας προς άλλες χώρες, επέβαλαν στην κυβέρνησή μας μια ισορροπημένη προσέγγιση στο θέμα της συνεργασίας με τη Ρωσία. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με το τίμημα της απώλειας της ρωσικής αγοράς, γνωρίζοντας ότι θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτη απώλεια για τη χώρα. Όπως έδειξαν τα γεγονότα που ακολούθησαν, η θέση αυτή δεν ήταν παράλογη.

Πραγματικότητα

Αφού δημιούργησαν τη σύνδεση με την Ε.Ε., οι αντίπαλοί μας ανέμεναν σημαντική αύξηση των εξαγωγών από την Ουκρανία, όχι μόνο προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προς άλλες αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν το 2013 από το Kiev School of Economics14 και ενεργά διαδόθηκαν στον Τύπο, (η σύνδεση) θα αύξανε το μερίδιο των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας επί του συνόλου των εξαγωγών σε 28-29%. Ταυτόχρονα, κατά το πρώτο έτος, οι εξαγωγείς της Ουκρανίας έλαβαν την υπόσχεση πως θα είχαν την ευκαιρία να διαθέσουν στη ξένη αγορά του εξωτερικού αγαθά αξίας 9 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε σύγκριση με το υπάρχον εμπορικό καθεστώς.

Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Το 2014, συγκριτικά με το 2013, οι ουκρανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 13,5% – από 63,3 σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2015, η Ουκρανία πούλησε αγαθά αξίας 21,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια τέτοια καταστροφική κατάρρευση συνέβη λόγω των απωλειών της ρωσικής αγοράς, η οποία, παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει η κύρια αγορά για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, το 2014 η Ουκρανία μείωσε τις εξαγωγές εμπορευμάτων προς τη Ρωσία κατά 33,7%. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 59,4% επιπλέον. Όλες οι εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 μόλις ανήλθαν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο (των εξαγωγών) αφορούν παλαιές συμβάσεις στον κλάδο της βιομηχανίας κατασκευής μηχανημάτων, πολλές εκ των οποίων τερματίζονται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το γεγονός αυτό και το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο πολιτικής έντασης υποδηλώνουν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές προς τη Ρωσία θα συνεχίσει να μειώνονται, για να φτάσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους – ιστορικό χαμηλό για το Ουκρανο-Ρωσικό εμπόριο.

Έτσι, σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αντιπάλων μας, η αγορά της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε ούτε καν εν μέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχει υποστεί η χώρα στις αγορές της Ρωσία και των χωρών της Κ.Α.Κ. – Και η υπαιτιότητα δεν είναι των Ευρωπαίων εταίρων.

Στις 23 Απριλίου τέθηκαν σε ισχύ οι αυτόνομες εμπορικές προτιμήσεις της Ε.Ε. 15 σύμφωνα με τις οποίες οι Ουκρανοί παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να εξάγουν προϊόντα προς την Ε.Ε. χωρίς να καταβάλουν δασμούς. Ωστόσο οι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή, μεταξύ άλλων λόγω της προφανούς τεχνολογικής υστέρησης και της αναντιστοιχίας των προτύπων της βιομηχανίας. Για το έτος 2014, οι εξαγωγές αγαθών προς τις χώρες της Ε.Ε. ανήλθαν στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 31,5% επί του συνόλου των εξαγωγών, μια αύξηση μόνο 431.200.000 δολαρίων, ή 2,6%, σε σύγκριση με το 2013. Την ίδια στιγμή το 2013, πριν από την υπογραφή της σύνδεσης και την έναρξη των προτιμήσεων, η αύξηση ήταν 26,6%.

Το 2015 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Για τους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των ουκρανικών εξαγωγών ανήλθε στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 32,7% επί του συνόλου, μια μείωση κατά 35,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οι κύριες κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων των Ουκρανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το 2014

Κατηγορία

Όγκος εξαγωγών σε εκ. δολάρια Η.Π.Α.

Μερίδιο %

Μηχανήματα, εξοπλισμός και οχήματα

3.485,2

32,4

Μέταλλα και προϊόντα αυτών

2.336,3

21,7

Χημικά

1.452,7

13,5

Τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα

1.005,6

9,4

Ορυκτά προϊόντα

896,9

8,3

Ξύλο, χαρτοπολτός και προϊόντα χάρτου

797,8

7,4

Πηγή: Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας

Οι κύριες κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων των Ουκρανικών εξαγωγών προς την Ε.Ε. το 2014

Κατηγορία

Όγκος εξαγωγών σε εκ. δολάρια Η.Π.Α.

Μερίδιο %

Σιδηρομεταλλεύματα

3.891,4

22,9

Δημητριακά

1.805,4

10,6

Ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός

1.649,7

9,7

Μεταλλεύματα, σκωρίες και τέφρες

1.582,1

9,3

Ενεργειακά Συστήματα

1.030,4

6,1

Σπόροι και καρποί ελαιούχων φυτών

919,0

5,4

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας

Δεν είναι λιγότερο ανησυχητικό ότι η πτώση των εξαγωγών προκαλεί μια μεταβολή της δομής των εξαγωγών, η οποία δεν ωφελεί την Ουκρανία. Προμηθεύουμε όλο και λιγότερα μηχανήματα και εξοπλισμό – τα κατ’ εξοχήν προϊόντα έντασης επιστήμης – πράγμα που προκάλεσε την κρίση των ηγετικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Ουκρανία. Εν τω μεταξύ για τη Ρωσία, η οποία αντιπροσώπευε το μερίδιο του λέοντος της προσφοράς, η αποσύνδεση είναι πολύ λιγότερο επώδυνη. Με τη δυνατότητα να προσελκύει κεφάλαια, η Ρωσία κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις, αναβαθμίζει τις παλιές και αντικαθιστά τα ουκρανικά προϊόντα.

Η Ουκρανία δεν βρήκε νέες αγορές στην Ε.Ε. Τα προϊόντα που πουλούσαμε στη Ρωσία, όπως θα περίμενε κανείς, δεν έχουν ζήτηση εντός της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο βαρύς μηχανολογικός εξοπλισμός έχει εξαφανιστεί εντελώς από τη λίστα των δέκα κορυφαίων προϊόντων που εξάγει η Ουκρανία και το μερίδιο της μεταλλουργικής βιομηχανίας έχει μειωθεί σημαντικά. Στην πρώτη θέση τώρα είναι τα γεωργικά προϊόντα.

Οι κύριες κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων των Ουκρανικών εξαγωγών τους πρώτους 7 μήνες του 2015

Κατηγορία

Όγκος εξαγωγών σε εκ. δολάρια Η.Π.Α.

Μερίδιο %

Σιδηρομεταλλεύματα

5.062,9

23,32

Δημητριακά

3.092,8

14,20

Λίπη και έλαια

1.861,4

8,57

Μεταλλεύματα, σκωρίες και τέφρες

1.395,3

6,43

Ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός

1.107,0

5,10

Αντιδραστήρες, λέβητες, και εξοπλισμός

1049,0

4,83

Ξύλο και ξυλεία

641,9

2,96

Σιδηρούχα προϊόντα μεταλλουργίας

575,3

2,65

Πηγή: Κρατική Φορολογική Υπηρεσία της Ουκρανίας

Τα δέκα προϊόντα της Ουκρανίας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για τους πρώτους 7 μήνες του 2015

Ονομασία προϊόντος

Όγκος, σε εκ. δολάρια Η.Π.Α.

Κύριος Αγοραστής

Καλαμπόκι

2.099,9

Κίνα

Ηλιέλαιο

1.747,2

Ινδία

Ημιτελή προϊόντα χάλυβα

1.555,3

Αίγυπτος

Σιδηρομετάλλευμα και συμπυκνώματα

1.334,6

Κίνα

Χάλυβας ελάσεως πάχους 600 mm

979,2

Τουρκία

Σιτάρι

798,5

Αίγυπτος

Σιδηροκράματα

570,7

Ολλανδία

Ράβδοι και μπάρες χάλυβα, ακατέργαστες

538,3

Ιράκ

Υποπροϊόντα επεξεργασίας φυτ. ελαίων

455,3

Γαλλία

Κορούνδιο, Αλουμίνα

269,6

Ρωσία

Πηγή: Κρατική Φορολογική Υπηρεσία της Ουκρανίας

Προς όνειδος της άλλοτε κραταιάς βιομηχανικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, στα 2015 το κύριο εξαγωγικό αγαθό της χώρας κατέστη το καλαμπόκι. Από την αρχή του έτους, έχει πωληθεί (καλαμπόκι) αξίας μεγαλύτερης των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της Ουκρανίας βρίσκεται το ηλιέλαιο16. Οι κλάδοι με υψηλό βαθμό επεξεργασίας, όπως η κατασκευή μηχανών, η βιομηχανία χημικών και τροφίμων, ελαττώνονται σε λιγότερο από 10%. Η Ουκρανία έχει εκ των πραγμάτων μετατραπεί σε προέκταση – (όσον αφορά) τις πρώτες ύλες – των ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Μόνο η απουσία της καλλιέργειας της μπανάνας χωρίζει την Ουκρανία από το νέο της τίτλο: «Μπανανία».

Στο φόντο αυτό, οι επίσημες δηλώσεις σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική αγορά δεν ακούγονται πολύ πειστικές. Με τον ίδιο τρόπο (δεν πείθουν) οι δηλώσεις περί ισοσκελισμού του εμπορικού ισοζυγίου. Το ελάχιστο εμπορικό πλεόνασμα που εμφανίστηκε τον τελευταίο καιρό είναι μικρή βοήθεια σε αντιπαραβολή με την τεράστια εκροή ξένων επενδύσεων· τουναντίον, υποδεικνύει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Η πτώση των εισαγωγών οφείλεται τόσο στη μείωση της ζήτησης των καταναλωτικών αγαθών, λόγω της φτωχοποίησης του πληθυσμού, όσο και στη μείωση των εισαγωγών εξαρτημάτων τα οποία απλώς δεν χρειάζονται υπό τις συνθήκες κατάρρευσης της βιομηχανικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κ.Α.Κ. Ένα εμπορικό πλεόνασμα που επιτυγχάνεται με τέτοιο κόστος δεν είναι αιτία για χαρά.

Πρόβλημα το 2016

Δυστυχώς, τα κακά μαντάτα για την οικονομία της Ουκρανίας δεν σταματούν εκεί – και πηγή των κακών ειδήσεων, και πάλι, υπόσχεται να είναι η συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. Το επόμενο έτος, ο κατάλογος των χαμένων θα συμπληρωθεί από τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν την εγχώρια αγορά.

Την 1η Ιανουαρίου του 2016, η συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε ισχύ. Προβλέπει κατάργηση ή σημαντική μείωση, της τάξης του 95%, των δασμών. Αυτό σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε τον προστατευτισμό έναντι των ευρωπαϊκών καταναλωτικών αγαθών και ότι οι Ουκρανοί παραγωγοί θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους Ευρωπαίους, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην εγχώρια αγορά. Το αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνισμού υπό συνθήκες πλήρους παύσης των πιστώσεων και της έλλειψης επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, είναι εύκολο να προβλεφθεί.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι χάριν της υπογραφής της σύνδεσης με την Ε.Ε., η χώρα έκανε σημαντικές θυσίες – και ίσως πολλές από αυτές έγιναν χωρίς αντίκρισμα. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο χρόνο, παραχωρούνται στην Ουκρανία από 4 έως 10 έτη για να εναρμονίσει την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά αγαθών στα πρότυπα της Ε.Ε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν έχουν τα χρήματα για αυτό. Τούτο σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αναθεωρήσει τους όρους της σύνδεσης, και η εφαρμογή πολλών κανονισμών θα πρέπει να αναβληθεί για μεταγενέστερο χρόνο. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει αυτό που η κυβέρνησή μας είχε προτείνει να κάνει το 2013.

Υπάρχει διέξοδος. Σίγουρα υπάρχει: πέρα από την προφανή ανάγκη τερματισμού του πολέμου στο Ντονμπάς και της επανέναρξης φυσιολογικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, (η διέξοδος) βρίσκεται στην αναζήτηση νέων αγορών.

Οι αγορές αυτές, περισσότερο από οπουδήποτε, μπορούν να βρεθούν στην Ασία. Όπως δείχνουν οι στατιστικές, η οικονομία βρίσκεται ήδη σε κατεύθυνση βολιδοσκόπησης της Ασιατικής υποηπείρου. Αλλά για να μην εξάγει μόνον καλαμπόκι, απαιτούνται κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση των ουκρανικών προϊόντων. Εδώ ο ρόλος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων – συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επενδύσεων – ειδικά στον πλέον ευάλωτο την παρούσα στιγμή τομέα της υψηλής τεχνολογίας…

Μια άλλη πηγή οικονομικής ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση θα μπορούσε να είναι η εσωτερική αγορά. Αλλά η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί την αναβολή της καθιέρωσης της ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. για τουλάχιστον ένα ακόμα έτος και επίσης να αντιμετωπίσει σοβαρά την ανάγκη αύξησης της εγχώριας ζήτησης, αρχίζοντας με την αύξηση του εισοδήματος.

Όλα τα εν λόγω μέτρα δεν είναι συμβατά με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση κάτω από την ηγεσία του ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η εφαρμογή του σχεδίου κατά της κρίσης θα χρειαστεί ριζικές λύσεις, και όχι απλώς λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα με τα στελέχη. Το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από το αν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Rada θα είναι σε θέση να πάρουν αυτές τις πολύ δύσκολες αποφάσεις.

3. Ουκρανικές εξαγωγές: Έχουν πιάσει πάτο; 17

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας μετράνε ήδη ένα χρόνο πτώσης. Αν θυμηθούμε ότι η ταχεία συρρίκνωση

της ουκρανικής οικονομίας (καθώς και των εξαγωγών), ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους – 2014, τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι η καλύτερη απεικόνιση του ότι έχουν πιάσει πάτο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 35% (στα 8.5 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι εισαγωγές μειώθηκαν ακόμα πιο γρήγορα – κατά 38,5%. Ως αποτέλεσμα, το εξωτερικό εμπορικό πλεόνασμα για φέτος έχει υπερτριπλασιαστεί – από 408 εκατομμύρια δολάρια σε 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα φρέσκα στοιχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Στατιστικής για τους πρώτους έξι μήνες του 2015 παρουσιάζουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα της Ουκρανίας.

Πρώτα από όλα – μια απότομη μείωση των παραδόσεων στη Ρωσία και τις χώρες της Κ.Α.Κ. Η συνολική πτώση των εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της Κ.Α.Κ. ήταν 54% – στα 3,78 δισεκατομμύρια δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 6,06 δισεκατομμύρια δολάρια, αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι 1,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των χωρών της Κ.Α.Κ. 18 Η πτώση των εξαγωγών προς την Κ.Α.Κ. αναμενόταν. Την ίδια στιγμή, οι μειώσεις των εξαγωγών προς την Ε.Ε. ήταν 36%.

Στο επόμενο τρίμηνο, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση στις στατιστικές. Ωστόσο, ο λόγος για αυτό είναι κυρίως η επίδραση της αλλαγής της βάσης της στατιστικής σύγκρισης, καθώς τώρα θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους με την περίοδο της έναρξης της ραγδαίας πτώσης της ουκρανικής οικονομίας.

Αγρός με καλαμπόκι στην Ουκρανία

Αγρός με καλαμπόκι στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2014, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών προς την ΕΕ ήταν 14,9%. Αλλά οι μειώσεις ξεκίνησαν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική σύγκρουση στο Donbass, η οποία επηρέασε δραστικά τις εξαγωγές των ουκρανικών προϊόντων μεταλλουργίας. Μέχρι πρόσφατα, αυτά αποτελούσαν βασικό στοιχείο των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ε.Ε.

Κατά τους προσεχείς μήνες, η Ουκρανία πιθανώς να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Μπορούμε να προβλέψουμε την έναρξη σημαντικών πωλήσεων γεωργικών προϊόντων από το Σεπτέμβριο. Αυτή η πρόσθετη εισροή ξένου συναλλάγματος στη χώρα θα είναι σε θέση να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του hryvnia 19, αλλά η τρέχουσα τιμή της παγκόσμιας αγοράς σίτου είναι κατά 15% χαμηλότερη από πέρυσι!

Τι μπορεί να διευκολύνει περαιτέρω την είσοδο εμπορευμάτων της Ουκρανίας στην Ε.Ε.; Υπενθυμίζεται ότι στις σχέσεις μας με την Ευρώπη τώρα έχουμε το καθεστώς των προτιμήσεων, σύμφωνα με το οποίο οι Ουκρανοί παραγωγοί δεν οφείλουν να πληρώσουν δασμούς όταν εξάγουν προς την Ε.Ε. Αλλά ακόμη με αυτή την κατάσταση, οι ουκρανικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. εξακολουθούν να μειώνονται!

Από την αισιόδοξη πλευρά, ένας σημαντικός αριθμός νέων ουκρανικών επιχειρήσεων έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να φτάνει στις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με το Institute for Economic Research and Policy Consulting20, από τις αρχές Απριλίου 2014 έως το τέλος του ίδιου έτους, 5.302 επιχειρήσεις που δεν εξήγαγαν προηγουμένως στην αγορά της Ε.Ε., άρχισαν να το πράττουν. Ωστόσο, άλλες 2.299 επιχειρήσεις που προηγουμένως εξήγαγαν στην Ε.Ε., έπαυσαν πλέον να το πράττουν.

Το πρόβλημα είναι ότι ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις που αποχώρησαν από τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την περιοχή του Donbass. Άντ’ αυτών, ήταν οι μικρότερες επιχειρήσεις που άρχισαν να εισέρχονται στις αγορές της Ε.Ε.

Ωστόσο, ο πολύ μεγάλος αριθμός των νέων επιχειρήσεων, η οποίες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., δίνει μια ελπίδα για την ταχεία αύξηση των εξαγωγών.

Παραδοσιακά, οικονομική πρόοδος μπορεί να αναμένεται από το δεύτερο έτος της εισόδου σε μια νέα αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκείνες οι ουκρανικές εταιρείες που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή αγορά το περασμένο έτος, σταδιακά προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον και αρχίζουν να ανταγωνίζονται αποτελεσματικότερα εντός της νέας αγοράς.

Μέχρι που ξεκίνησε αυτό να συμβαίνει, οι βασικοί αγοραστές των ουκρανικών προϊόντων ήταν οι λεγόμενες «χώρες του τρίτου κόσμου», αν μη τι άλλο επειδή η πρόσβαση σε αυτές τις αγορές δεν απαιτεί από τις επιχειρήσεις τόσες αλλαγές σε σχέση με όσες απαιτούνται για τις εξαγωγές προς την Ε.Ε. Αυτές οι αγορές [των χώρών του τρίτου κόσμου] άμβλυναν μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση των ουκρανικών εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Ουκρανίας στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 30,9%. Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν αρθεί, η χώρα μπορεί να επιστρέψει γρήγορα στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελώντας έτσι μια πολλά υποσχόμενη αγορά εμπορευμάτων για πολλές χώρες. Επίσης, υπάρχει μια μικρή αύξηση των ουκρανικών εξαγωγών προς την Κίνα (0,5%) και τη Νότια Κορέα (2,6%).

Δύο σημαντικές αγορές για την Ουκρανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος – τώρα επιδεικνύουν πτώση της τάξης του 20%. Η μείωση αυτή οφείλεται στους πολυάριθμους περιορισμούς για τους Ουκρανούς εξαγωγείς, τους οποίους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είχαν το χρόνο να επιλύσουν.

Εν ολίγοις, η ουκρανική ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται από την ταχύτητα της προσαρμογής των ουκρανικών επιχειρήσεων στους όρους του εμπορίου της Ε.Ε. από τη βοήθεια της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές της Ανατολής.

Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να προστατεύει την οικονομία της Ουκρανίας από τους νέους περιορισμούς 21 που επιβάλλονται από τη Ρωσία. Πόσο επιτυχημένο θα είναι αυτό θα δείξουμε στους αναγνώστες του Yevropravda (Ευρωπαϊκή Αλήθεια, ένα Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης) κατά τους επόμενους μήνες στα νέα infographics μας για το εξωτερικό εμπόριο22.

Όλες οι παραπάνω μεταφράσεις αναθεωρήθηκαν ελαφρώς στις 20 Αυγούστου 2015, στις 19:30 με την Ανατολική Ώρα.

1 Σ.τ.μ.: http://newcoldwar.org/collapse-of-ukrainian-exports-to-russia-and-europe-in-first-six-months-of-2015/ Παρουσίαση από το New Cold War.org, 20 Αυγούστου 2015.

2 Σ.τ.μ.: Πρόκειται για την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας (Державна Служба Статистики України – http://www.ukrstat.gov.ua/ και https://ukrstat.org).

3 Σ.τ.μ.: Σεργκέι Αρμπούζοφ – καταπληκτικό όνομα, καθότι αρμπούζ είναι το καρπούζι στα ρωσικά… Σημαίνων Ουκρανός πολιτικός και επιχειρηματίας. Εκ του Ντονέτσκ ορμώμενος, διετέλεσε μεταξύ άλλων στέλεχος της Privatbank, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας επί διετία (όπου ακολούθησε πολιτική στήριξης του hryvnia), αναπληρωτής πρωθυπουργός επί Γιανουκόβιτς και πρωθυπουργός της χώρας κατά τον ταραγμένο Φλεβάρη του 2014. Σήμερα διώκεται από το καθεστώς του Κίεβου για οικονομικά εγκλήματα, διώξεις τις οποίες αρκετοί θεωρούν ως αμιγώς πολιτικές. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, το 2012 ήταν ο υψηλότερα αμειβόμενος δημόσιος λειτουργός της χώρας, ενώ θρυλείται ότι ποτέ δεν απέκτησε Ουκρανικό ΑΦΜ, επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους. Βλ. σχετικά στο https://en.wikipedia.org/wiki/Sergij_Arbuzov

4 Σ.τ.μ.: «Кукурузная республика» στο πρωτότυπο, «Corn Republic» στην αγγλική μετάφραση. Αντί π.χ. του «Δημοκρατία του Αραβοσίτου», προτιμήθηκε ο όρος «Καλαμποκία», κατά το «Μπανανία», σύμφωνα με το πνεύμα του άρθρου.

5 Σ.τ.μ.: http://www.eurointegration.com.ua/news/2015/08/14/7037022/ – 14 Αυγούστου 2015. Θυμίζουμε ότι η παρούσα μετάφραση γίνεται από την αγγλική απόδοση των άρθρων στο New Cold War.org

6 Σ.τ.μ.: http://www.eurointegration.com.ua/files/5/f/5f99f28-11881385-1238754232806352-803120604-o.jpg Το σχήμα συνοδεύει το τρίτο άρθρο και η παράγραφος (με πλάγια στοιχεία) που το ακολουθεί είναι μάλλον του New Cold War

7 Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 1991, στο κενό που προέκυψε από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Σήμερα περιλαμβάνει 9 μέλη: Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν (ιδρυτικά μέλη), Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν. Η Ουκρανία, αν και ιδρυτικό μέλος, δεν υπέγραψε τη Χάρτα της Κ.Α.Κ., μη αναγνωρίζοντας τη Ρωσία ως το μόνο διάδοχο της ΕΣΣΔ και από το 1993 αποτελεί Συμμετέχων Κράτος-Εταίρο. Το Τουρκμενιστάν, το άλλο ιδρυτικό μέλος που δεν υπέγραψε τη Χάρτα, είναι Κράτος-Εταίρος από το 2005, καθώς η πλήρης συμμετοχή του στην Κ.Α.Κ. θα παραβίαζε την αναγνωρισμένη από τον Ο.Η.Ε. ουδετερότητα της χώρας. Η Γεωργία, επίσης ιδρυτικό μέλος, αποχώρησε το 2008 (μετά τον καταστροφικό για την ίδια στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του Μ. Σαακασβίλι στη Νότια Οσετία), παύοντας οριστικά να συμμετέχει στην Κοινοπολιτεία ένα χρόνο αργότερα.

8 Σ.τ.μ.: http://forbes.net.ua/opinions/1400298-kukuruznaya-respublika – 18 Αυγούστου 2015. Άρθρο του Сергей Арбузов, μεταφρασμένο εδώ από την αγγλική απόδοση των άρθρων στο New Cold War.org

9 Το πολιτικό πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, υπεγράφη στις 21 Μαρτίου 2014 από τον νεόκοπο «πρωθυπουργό» της Ουκρανίας, Arseniy Yatseniuk και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:22014A0529%2801%29&from=EN). Το οικονομικό μέρος της Συμφωνίας υπέγραψε στις 27 Ιουνίου 2014 ο Petro Poroshenko, ο οποίος προέκυψε μετά τις «εκλογές» του Μαΐου. Η Συμφωνία κατατέθηκε προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή στις 29 Ιουλίου 2015 – βλ. σχετικά στο http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=3e599017-d37d-49aa-8f3e-a4e600cbd2bf

10 Σ.τ.μ.: Εδώ ο συγγραφέας του άρθρου αναφέρεται προφανώς στις κυβερνήσεις της περιόδου Γιανουκόβιτς.

11 Σ.τ.μ.: Федеральная таможенная службаFederal Customs Service of Russia, http://www.customs.ru/

12 Σ.τ.μ.: Міністерство фінансів України, http://minfin.gov.ua/

13 Σ.τ.μ.: Державна фіскальна служба України – State Fiscal Service of Ukraine, http://sfs.gov.ua/

14 Σ.τ.μ.: Київська Школа Економіки – http://www.kse.org.ua/

15 Από τις 23 Απριλίου 2014 η Ουκρανία εντάχθηκε στο καθεστώς Αυτόνομων Εμπορικών Προτιμήσεων της Ε.Ε. (EU Autonomous trade preferencesATP) βάσει του Κανονισμού 374/2014/ΕΚ στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου οικονομικής στήριξης και χρηματοδότησης. Τον Οκτώβριο του 2014 η περίοδος ισχύος των ATPs επεκτάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με τον Κανονισμό 1150/2014/ΕΚ.

16 Σημείωση του New Cold War.org: Οι Ουκρανοί αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το καλαμπόκι και ο ηλίανθος είναι δύο καλλιέργειες που αποστερούν από τα εδάφη τις θρεπτικές ουσίες και απαιτούν υψηλές εισροές λιπασμάτων. Το άνοιγμα των πυλών για την καλλιέργεια αυτών των φυτών από μια αναπτυσσόμενη αγρο-βιομηχανία στην Ουκρανία δεν αποτελεί καλή είδηση για την οικολογικά συνειδητοποιημένη γεωργία της χώρας. Ένας ανταποκριτής στην Ουκρανία γράφει: «Τα συλλογικά αγροκτήματα (Σ.τ.μ.: Κολχόζ) στην Σοβιετική Ουκρανία συνήθως φύτευαν όχι περισσότερο από 10-15 τοις εκατό της γης με καλαμπόκι και ηλίανθο. Η αμειψισπορά αυτών των καλλιεργειών τηρούνταν προσεκτικά. Σήμερα, καθώς περιδιαβαίνω την Ουκρανία, βλέπω σχεδόν παντού αγρούς με καλαμπόκι και ηλίανθο. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι το πλούσιο, «μαύρο» έδαφος της Ουκρανίας θα εξαντληθεί γρήγορα. Και οι σημερινοί αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά λιπάσματα.»

17 Σ.τ.μ.: http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/08/17/7037092/ – 14 Αυγούστου 2015, άρθρο του Юрій Панченко (Yury Panchenko). Θυμίζουμε πάλι πως μετάφραση έγινε από την αγγλική απόδοση του New Cold War.

18 Σ.τ.μ.: Υπό το πρίσμα της κατανομής των ουκρανικών εξαγωγών, φυσικά.

19 Σ.τ.μ.: Ουκρανικά гривня. Το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας από τις 2 Σεπτεμβρίου 1996. Πήρε το όνομά του από μια μεσαιωνική μονάδα βάρους των Ρώσων του Κίεβου. To hryvnia (UAH), υποδιαιρείται σε 100 καπίκια και αναπαριστάται διεθνώς με το ουκρανικό γράμμα He (σαν ανάποδο s) με δύο οριζόντιες γραμμές στη μέση, που συμβολίζουν τη σταθερότητα. Η αρχική ισοτιμία δολαρίου – hryvnia του 1996 ήταν 1 προς 1,76. Το 2005 (οπότε και καθιερώθηκε το σύμβολο) ήταν περίπου 1 προς 5, ενώ σήμερα είναι 1 προς 22.

20 Σ.τ.μ.: Інститут економічних досліджень та політичних консультаційhttp://www.ier.com.ua Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε: καταρχήν ότι γράφει η wikipedia έχει γραφτεί εξολοκλήρου, κατά πάσα πιθανότητα, από το ίδιο το Ινστιτούτο (https://en.wikipedia.org/wiki/Institute_for_Economic_Research_and_Policy_Consulting)! Το IER λοιπόν «ιδρύθηκε το 1999 από υψηλόβαθμους Ουκρανούς πολιτικούς και επιστήμονες και το German Advisory Group on economic reforms in Ukraine στα πλαίσια του γερμανικού προγράμματος TRANSFORM». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Πρόεδρος του ινστιτούτου Prof. Igor Burakovsky τον Απρίλιο του 2014 ήταν συντονιστής σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα Ukraine’s military strategy and Ukraine-NATO relations: Is it possible to use V4 countries’ experience? στο πλαίσιο του V4-Ukraine think tanks networking for public discussion on EU integration and advocacy of reforms. – http://www.cepolicy.org/events/ukraines-military-strategy-and-ukraine-nato-relations-it-possible-use-v4-countries-experience Το Visegrád Group (V4) είναι η τετραμερής συμμαχία της Πολωνίας, της Τσεχίας της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας που μεταξύ άλλων προωθεί την ατζέντα του ευρωπαϊκού λόμπι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και παρέχει τη στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης V4 EU Battlegroup. Το τελευταίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή το α’ εξάμηνο του 2016 και το β’ εξάμηνο του 2019, με προοπτική μετατροπής του σε μόνιμη δύναμη, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ε.Ε. Αυτά…

21 Σ.τ.μ.: Ο συγγραφέας αναφέρεται σε άρθρο του ιδίου – http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/08/14/7036979/

22 Σ.τ.μ.: Το 1974 ένας άλλος Yury Panchenko, παθολογικά μυθομανής και πλαστογράφος ο οποίος παρουσιαζόταν πότε ως διαιτητής στίβου, πότε ως πρωταθλητής στο σκάκι και πότε ως ήρωας πιλότος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και εκπαιδευτής των πιλότων της Αεροφλότ, καταδικάστηκε σε (ακόμη μια) πενταετή φυλάκιση από λαϊκό δικαστήριο της ΕΣΣΔ. Ακόμη λιγότερη σχέση φαίνεται να έχει ο συγγραφέας με τον επίσης συνονόματό του βολεϊμπολίστα, ο οποίος μεγαλούργησε κατά τη δεκαετία του 80’, κατακτώντας με τα χρώματα της ΕΣΣΔ ένα χρυσό και ένα αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο.

Shortlink: http://wp.me/p4I1po-uP

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s