Λευτεριά στον Γκριγκόρι Πετρένκο και τους αντιολιγαρχικούς φυλακισμένους στη Μολδαβία!

Καλούμε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να απελευθερώσει αμέσως τους εφτά αριστερούς αγωνιστές που συνελήφθησαν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα στο Κισινάου την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015. Οι αγωνιστές αυτοί συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων που ζητούσε τη σύλληψη του Μολδαβού ολιγάρχη και πολιτικού με μεγάλη επιρροή Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ και την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Κορνέλιου Γκούριν.

pet

Αρχικά οι αγωνιστές κρατήθηκαν για 72 ώρες, στη διάρκεια των οποίων ανέφεραν ξυλοδαρμό. Στις 8 Σεμπτέμβρη ένα δικαστήριο του Κισινάου παρέτεινε την κράτηση τους για 30 ημέρες.  

Στους επτά συλληφθέντες διαδηλωτές συμπεριλαμβάνονται ο Γκριγκόρι Πετρένκο, πρώην βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και ηγέτης του κόμματος Κόκκινο Μπλοκ (παλαιότερα ονομαζόταν «Το σπίτι μας είναι η Μολδαβία»)·ο Πάβελ Γκριγκόρτσουκ και ο Μιχαήλ Άμερμπεργκ, ο οποίος πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή νωρίτερα αυτό το έτος με ψεύτικες κατηγορίες για συνομωσία για να διακόψει τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου· και οι Αλεξάντερ Ρόσκο, Όλεγκ Μπούζνι, Βόγια Τζουράτ και Αντρέι Ντρουζ.

Αυτό το καλοκαίρι, το Κόκκινο Μπλοκ ξεκίνησε πανεθνικές διαμαρτυρίες ενάντια στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και του ρεύματος, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Μολδαβίας να πάρει πίσω μερικά από τα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας. Τον Ιούλη ο Πετρένκο ηγήθηκε προσωπικά της «Liberty Township», μιας διαμαρτυρίας με κατασκήνωση έξω από το σπίτι του ολιγάρχη Πλαχότνιουκ που διαλύθηκε από την αστυνομία και υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας με τις ευλογίες του γενικού εισαγγελέα Γκούριν.

Το κόμμα του Πετρένκο στάθηκε ακλόνητο ενάντια στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», η οποία είχε ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα της βιομηχανίας και των πόρων της Μολδαβίας και τη μετατροπή του λαού της σε φθηνό εργατικό δυναμικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστρέφοντας τις ζωές των εργαζομένων και των αγροτών. Το Κόκκινο Μπλοκ αντιτίθεται επίσης στη συνεργασία της κυβέρνησης της Μολδαβίας με την ακροδεξιά χούντα των νεοφιλελεύθερων, ολιγαρχών και φασιστών στη γειτονική Ουκρανία, στις απειλές του Κιέβου εναντίον της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας και στον πόλεμο ενάντια στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Αντιτίθεται στα σχέδια για τη συγχώνευση της Μολδαβία με τη Ρουμανία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Το πιο απειλητικό για τους φιλοδυτικούς ηγεμόνες της Μολδαβίας είναι ότι το Κόκκινο Μπλοκ επιδιώκει να ενώσει τους λαούς όλων των εθνικοτήτων και γλωσσικών ομάδων γύρω από ένα αντιολιγαρχικό πρόγραμμα εναντίωσης στη λιτότητα και θέσπισης ειρηνικών σχέσεων και εμπορίου με τη Ρωσία και τις χώρες της Τελωνειακής Ένωσης. Ως αποτέλεσμα, ο Πετρένκο και το κόμμα του έγιναν στόχοι συκοφαντικών επιθέσεων από τα υπό ολιγαρχικό έλεγχο μέσα μαζικής ενημέρωσης, με ορισμένους σχολιαστές να ζητούν ανοιχτά τη σύλληψή του.

Την Κυριακή, στις 6 Σεπτέμβρη, δύο μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Η πρώτη, μια διαδήλωση εναντίον της διαφθοράς υποστηριζόμενη από την «Πλατφόρμας του Ναι», κυριαρχήθηκε από φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε απάντηση αυτής της «Μεγάλης Εθνικής Συγκέντρωσης», ο πρωθυπουργός Βαλέριου Στρέλετ, που εκπροσωπεί την κυβερνώσα Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με τους διαδηλωτές.

Σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη, η δεύτερη διαδήλωση, μια διαδήλωση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων με πρωτοπορία το Κόκκινο Bloc αντιμετωπίστηκε με βίαιη καταστολή. Τα ΜΑΤ δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να μπουν στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, στη συνέχεια επιτέθηκαν στους διαδηλωτές όταν αυτοί επιχείρησαν να στήσουν μια σκηνή έξω από το δημόσιο κτήριο. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός συνταξιούχου ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Μετά τη σύλληψη του Γκριγκόρι Πετρένκο και των συντρόφων του, κουκουλοφόροι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος «Κόκκινο Μπλοκ», στο σπίτι του Πετρένκο, στο σπίτι των ηλικιωμένων πεθερικών του και το σπίτι του συγκρατούμενού του, Μιχαήλ Άμερμπεργκ. Όλες αυτές οι έρευνες διενεργήθηκαν παράνομα, χωρίς να έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας από δικαστήριο και χωρίς παρόντα δικηγόρο. Όταν ο Πετρένκο και οι άλλοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν μπροστά στο δικαστή, στις 8 Σεπτέμβρη, περικυκλώθηκαν από δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ με αλεξίσφαιρα γιλέκα και αυτόματα όπλα.

Σήμερα η Μολδαβία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η λιτότητα βαθαίνει και το μέλλον του λαού φαίνεται δυσοίωνο. Η Μολδαβία θα μπορούσε να γείρει προς το ουκρανικό σενάριο του υπερεθνικισμού, του φασισμού και του πολέμου – επιλογή που φαίνεται να ευνοεί ο Πλαχότνιουκ, το σημερινό καθεστώς και μερικοί από τους πάλαι ποτέ αντιπάλους του. Ή, με την κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων ενάντια στην εξάπλωση της λιτότητας και του πολέμου, η Μολδαβία θα μπορούσε να χαράξει μια πορεία ελπίδας για τους λαούς σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη και τον κόσμο.

Εάν ο Πρόεδρος Τιμόφτι, ο πρωθυπουργός Στρέλετ και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εντός και εκτός του καθεστώτος είναι τόσο αφοσιωμένες στη δημοκρατία, όπως διατείνονται, πρέπει να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τον Γκριγκόρι Πετρένκο και τους συντρόφους του και να επιτρέψουν στις φωνές τους να ακουστούν.

Απελευθέρωση του Γκριγκόρι Πετρένκο και των αντιολιγαρχικών διαδηλωτών!

9 Σεπτέμβρη 2015

Με πρωτοβουλία του International Action Center (ΗΠΑ)

Συν-υπογράφοντες:

Νότιο Μέτωπο

Βίκτορ Σαπίνοφ, Ένωση Μποροτμπά (Ουκρανία / Ντονμπάς)

Επιτροπή Αλληλεγγύης με τους Αντιφασίστες της Ουκρανίας (ΗΠΑ)

Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Αντιφασιστική Αντίσταση στην Ουκρανία (Ελλάδα)

εδώ το πρωτότυπο

Advertisements
This entry was posted in Μολδαβία. Bookmark the permalink.

One Response to Λευτεριά στον Γκριγκόρι Πετρένκο και τους αντιολιγαρχικούς φυλακισμένους στη Μολδαβία!

  1. Παράθεμα: Γράμμα του Γκριγκόρι Πετρένκο από τη φυλακή: «Το ολιγαρχικό καθεστώς πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή» | Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s