Ενοχλητικός ο εργατικός κώδικας της ΕΣΣΔ για την Ουκρανία του ΔΝΤ και της ΕΕ!

Παρά την επέλαση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού απ’ τις αρχές του ’90 και τη νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προέκυψε στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν φαίνεται πως τα απομεινάρια του εργατικού κώδικα που ίσχυε επί Σοβιετικής Ένωσης ακόμα ενοχλούν το ουκρανικό καθεστώς και τους ξένους πάτρονές του.

Λόγω της ισχύος κάποιων διατάξεων του σοβιετικού κώδικα στην Ουκρανία δεν υπάρχει τόσο μεγάλη άνεση (ή ελαστικότητα όπως λένε) στο ζήτημα των απολύσεων και άλλων μονομερών ενεργειών από τους εργοδότες απέναντι στους εργαζομένους. Τουλάχιστον όχι τυπικά, καθώς άτυπα τα εργατικά δικαιώματα παραβιάζονται διαρκώς. Παρ’ όλα αυτά, η ισχύς του σοβιετικού κώδικα του 1972 θεωρείται απ’ το νέο καθεστώς υπαίτια για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ουκρανικής οικονομίας (119η θέση ανάμεσα σε 144 αξιολογημένες οικονομίες). Έτσι, ο Dmitry Ponomarev, ανώτατο στέλεχος της εκδοτικής εταιρείας Ekonomika Communication Hub μέμφεται τον «απαρχαιωμένο» σοβιετικό εργατικό κώδικά επειδή … έχει στο κέντρο του τα δικαιώματα του εργαζομένου στον οποίον δίνει πολλά προνόμια ενώ καταπιέζει τον εργοδότη (!!!)


Συνεχίζοντας τη σκέψη του καταλήγει ότι αυτό οδηγεί σε πιθανό εκβιασμό του εργοδότη από τον εργαζόμενο στις σημερινές συνθήκες. Ως τρανό παράδειγμα αυτής της αδικίας αναφέρει τη μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που χρειάζεται για την απόλυση ενός εργαζομένου. Βεβαίως, όπως λέει κι ο ίδιος, αυτό οδηγεί σε «πιέσεις» ώστε ο εργαζόμενος να υπογράψει ο ίδιος την παραίτησή του. Και ο νοών νοείτο…

Image-of-labor-on-Delo.ua_

Άλλη αναχρονιστική διάταξη του σοβιετικού εργατικού κώδικα της Ουκρανίας είναι ότι δεν επιτρέπει παραπάνω από 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα την ώρα που το αντίστοιχο όριο στην ΕΕ είναι οι 48 ώρες… Επίσης, ο σοβιετικός κώδικας του ’72 προβλέπει 42 ώρες συνεχούς ξεκούρασης την εβδομάδα ενώ αυτός της ΕΕ μόνο 24… Αντίστοιχα, ενώ το ισχύον εργατικό πλαίσιο της Ουκρανίας προβλέπει δικαίωμα για διάλειμμα από την εργασία για όλους τους εργαζόμενους, στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτό ισχύει μόνο εάν η συνεχής εργασία ξεπερνάει τις 6 ώρες.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τις ανησυχίες του «ευρωπαϊστικού» μπλοκ της Ουκρανίας σε μία φράση τότε τα λόγια της Oksana Voinarovska, ανώτατου στελέχους της εταιρείας νομικών υπηρεσιών Vasil Kisil and Partners θα ήταν τα κατάλληλα: «Η Ουκρανία είναι μία απ’ τις λιγοστές χώρες όπου ο εργοδότης μπορεί να θεωρηθεί εγκληματικά υπεύθυνος στην περίπτωση απόλυσης εργαζομένου», ενώ όπως προσθέτει αργότερα, «στον ουκρανικό εργατικό κώδικα υπάρχουν κατηγορίες εργατών που δεν μπορούν να απολυθούν καθόλου».

Βεβαίως, όπως προαναφέραμε, η εργοδοσία στην Ουκρανία έχει βρει πλάγιους τρόπους για να αποφεύγει την εργατική νομοθεσία, στις συνθήκες όμως του πραξικοπήματος του Μαϊντάν, του πολέμου και της επιστράτευσης φαίνεται πως λάμπει η ευκαιρία για να ξεφορτωθούν μια και καλή τα όποια απομεινάρια της σοβιετικής κουλτούρας στον χώρο της εργασίας.

Workers-at-the-coking-words-in-Avdiika-eastern-Ukraine-owned-by-Rinat-Akhmetov-Mstyslav-Chernov-AP

Ο Νέος Εργατικός Κώδικας της Ουκρανίας

Με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο νέος εργατικός κώδικας που προωθείται στην Ουκρανία προς αντικατάσταση του σοβιετικού προβλέπει:

  • περαιτέρω μειώσεις μισθών (ενώ ο κατώτατος ήδη ισούται με 55 δολάρια το μήνα) προκειμένου να «προσελκυθούν ξένες επενδύσεις»
  • ευκολότερες απολύσεις μανάδων μονογονεϊκών οικογενειών και άρση των περιορισμών στο να δουλεύουν υπερωρίες ή νυχτερινές βάρδιες
  • απολύσεις εργαζομένων σε περίπτωση που προβούν σε αποκάλυψη μιας μη-δημοσιοποιήσιμης συμφωνίας με τον εργοδότη τους. Εκπρόσωποι συνδικάτων καταγγέλουν ότι ο όρος «μη-δημοσιοποιήσιμη συμφωνία» είναι τόσο ευρύς που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα πάντα απαγορεύοντας έτσι στον εργαζόμενο επί παραδείγματι να κάνει λόγο ακόμα και για το ποσό της αμοιβής του….
  • πρόβλεψη ατομικού συμφωνητικού πρόσληψης μεταξύ εργοδότη-εργαζομένου, το οποίο ανοίγει τρομερό πεδίο εκβιασμών και οδηγεί σε χειροτέρευση των όρων εργασίας ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία σαρώνει.
  • αύξηση των απαιτούμενων εγγράφων για τη δημιουργία σωματείου από 3 σε 14!!

Αυτά και άλλα πολλά στην Ουκρανία που «εξευρωπαϊζεται». Ενώ ο πόλεμος μαίνεται στα ανατολικά της χώρας το κεφάλαιο δεν χάνει την ευκαιρία να σαρώσει τα εργατικά δικαιώματα στην υπόλοιπη επικράτεια με τις ευλογίες του ΔΝΤ.

Σε μια χώρα που λόγω του πολέμου έχει χάσει το 20% της βιομηχανικής της παραγωγής και ενώ το 56% των εργαζομένων απασχολείται στην «μαύρη οικονομία» το 5% του ΑΕΠ της θα διατεθεί για πολεμικούς εξοπλισμούς, ο κοινωνικός πόλεμος προχωράει ταυτόχρονα με την «Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση στα Ανατολικά».

Διδακτικές από κάθε άποψη οι ιστορίες που μας έρχονται από την Ουκρανία…

Shortlink: http://wp.me/p4I1po-vs

{πηγές: http://newcoldwar.org/the-debate-and-turmoil-over-changes-to-ukraines-labor-code/ και http://newcoldwar.org/imf-and-euromaidan-govt-threaten-workers-rights-in-ukraine/}

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s