Για την πρόσφατη σύνοδο του «Κουαρτέτου της Νορμανδίας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος του κιεβικού καθεστώτος Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκαν στις 2 Οκτώβρη στο Παρίσι στα πλαίσια των εργασιών του «Κουαρτέτου της Νορμανδίας».

normandy

Αυτό το κουαρτέτο, που υπάρχει εδώ και 1.5 χρόνο με στόχο τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, έχει συντάξει τη συμφωνία «Μινσκ ΙΙ», βασικό στοιχείο της οποίας ήταν η ειρήνη σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ουκρανικού συντάγματος και την αναγνώριση ειδικού καθεστώτος για τις ΛΔ στο Ντονμπάς. Τίποτα από τα δύο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα με ευθύνη του αντιδραστικού καθεστώτος του Κιέβου, που αρνείται πεισματικά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις αρχές των ΛΔ τις οποίες δεν αναγνωρίζει ενώ παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εκεχειρία.

Το κουαρτέτο, μετά από διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου πέντε ώρες την Παρασκευή, αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Συμφώνησε στη διαδικασία απομάκρυνσης πυροβολικού από το μέτωπο και τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης
  • Την αναβολή των εκλογών των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που είχαν προκηρυχθεί για τις 18 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη αντίστοιχα, και την πραγματοποίησή τους σύμφωνα με τον ουκρανικό νόμο (σύμφωνα με δήλωση του Ποροσένκο, οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση συμφώνησαν ότι οι εκλογές στο Ντονμπάς θα διεξαχθούν σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία κάτω από την επίβλεψη του ΟΑΣΕ)
  • Την αποκατάσταση του ελέγχου του Κιέβου στα σύνορα με τις Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Ρωσία την επομένη των εκλογών

Καταλαβαίνει ο καθένας ότι τα δύο τελευταία σημεία είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Δε βλέπουμε κάποιον τρόπο να ενταχθούν ομαλά οι ΛΔ ξανά στην Ουκρανία όσο στην εξουσία βρίσκεται αυτό το άθλιο ακροδεξιό καθεστώς που θεωρεί το λαό των ΛΔ στην καλύτερη περίπτωση πολίτες δεύτερης κατηγορίας (στη χειρότερη τούς θεωρεί «σκαθάρια και υπανθρώπους»), πολύ περισσότερο μετά τον πόλεμο που έχει προηγηθεί. Και στην Ελλάδα έχουμε ιστορική εμπειρία από λευκή τρομοκρατία που ακολούθησε τη συνθηκολόγηση. Ο Ποροσένκο είναι σαφέστατος όταν δηλώνει: «Έχουμε μια εκεχειρία, αλλά όχι το τέλος του πολέμου. Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν μας επιστραφεί και το τελευταίο κομμάτι ουκρανικής γης».

Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι των συνομιλιών που δεν έχει διευκρινιστεί και αφορά το ειδικό καθεστώς για τις ΛΔ. Ο Ολλάντ δηλώνει καθαρά πως το ειδικό καθεστώς θα ισχύσει μετά τις εκλογές, ενώ οι Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν διφορούμενες δηλώσεις : «Όλοι κατανοούν πως η απόφαση για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις ενέργειες του Κιέβου. Σε αυτή τη φάση, πρέπει να συμφωνήσει με τους αντιπροσώπους των ΛΔ του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στις τροπολογίες στο ουκρανικό σύνταγμα, να βάλει σε εφαρμογή τούς νόμους για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, για την αμνηστία.». Τα ρωσικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν μέχρι στιγμής καθαρά το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας, οπότε κανείς πρέπει μάλλον να πιστέψει τον Ολλάντ στο συγκεκριμένο.

Φυσικά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, υπάρχουν άλλωστε πολλές μεταβλητές (είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές) που επηρεάζουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αυτά δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το λαό του Ντονμπάς αλλά και για κάθε αντίπαλο της χούντας, που πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Και φαίνεται πως πραγματικά βρίσκεται: εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ντονιέτσκ ανακοίνωσε πως το πυροβολικό του θα αποσυρθεί από το μέτωπο μόνο μετά τις εκλογές στις 18 Οκτώβρη και αν η κατάσταση είναι ήρεμη. Την ίδια στιγμή, η Ταξιαρχία Φάντασμα έχει απευθύνει κάλεσμα για ενίσχυση των Διεθνών Ταξιαρχιών.

Σημαία της πρώτης Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, υψωμένη από πολιτοφύλακες του Ντονμπάς σε σημείο ελέγχου στην Αν. Ουκρανία.

Σημαία της πρώτης Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, υψωμένη από πολιτοφύλακες του Ντονμπάς σε σημείο ελέγχου στην Αν. Ουκρανία.

Μολονότι η πολιτική αποκρυστάλλωση της κατάστασης μοιάζει αβέβαιη, τη σφραγίδα στις εξελίξεις θα τη βάλει η ταξική πάλη. Ο λαός του Ντονμπάς έχει δείξει εξαίρετα δείγματα γραφής ενάντια σε τρομερές αντιξοότητες. Σήμερα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ένοπλος και πολύ πιο έμπειρος, δοκιμασμένος στη φωτιά και το ατσάλι. Σε ό,τι μας αφορά, θα συμβάλλουμε όπως μπορούμε για τη δικαίωση των προσπαθειών του.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Για την πρόσφατη σύνοδο του «Κουαρτέτου της Νορμανδίας»

  1. Παράθεμα: Αναβολή των εκλογών στις ΛΔ – οι κιεβικοί αποθρασύνονται | Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s