Δηλώσεις και σχολιασμοί για την αναβολή των εκλογών στις Λαϊκές Δημοκρατίες

Μεταφέρουμε δηλώσεις και σχόλια από αξιωματούχους και πολιτικούς παράγοντες περί της απόφασης αναβολής των τοπικών εκλογών στις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τα μέσα Οκτώβρη.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία Μινσκ-2 που υπεγράφη τον περσινό χειμώνα στη Λευκορωσία, η Ουκρανία ήταν υποχρεωμένη, μεταξύ άλλων, να διαμορφώσει ειδικό εκλογικό νόμο για τις περιοχές υπό ειδικό καθεστώς (=ΛΔ Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ). Κατόπιν οι δύο περιοχές έπρεπε να διεξάγουν τοπικές εκλογές, μετά το πέρας των οποίων κι εφόσον τηρούνταν οι υπόλοιπες προβλέψεις του Μινσκ-2, θα παραχωρούνταν στο ουκρανικό κράτος τα συνοριακά περάσματα που σήμερα τελούν υπό την φύλαξη των Λαϊκών Δημοκρατιών.

-Ο εκπρόσωπος τύπου του κοινοβουλίου της ΛΔ Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι η αναβολή των εκλογών για το 2016 είναι η ευκαιρία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία Μινσκ-2.

-Ο πρωθυπουργός της ΛΔ Λουγκάνσκ (Ιγκόρ Πλοτνίτσκι) δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των Λαϊκών Δημοκρατιών στην Ουκρανία όσο στην εξουσία είναι ο Ποροσένκο κι οι όμοιοί του.

-Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι η νέα εκεχειρία στο Ντονμπάς (πακέτο με την αναβολή των εκλογών) δίνει την ευκαιρία να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των εν λόγω περιοχών στην Ουκρανία. [Εμείς υπενθυμίζουμε ότι η εκεχειρία για την οποία μιλάει ο Ποροσένκο παραβιάστηκε 30 φορές την τελευταία εβδομάδα από τον ουκρανικό στρατό]

normandy

-Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Στεπάν Πολτόρακ δήλωσε ότι η εκεχειρία αποτελεί ευκαιρία για την επιπλέον εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού (η δήλωσή του και στα ρώσικα).

-Ο Πάβελ Κλίμκιν, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, με τη σειρά του δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να ψηφίσει το νόμο για τις εκλογές στις αποσχισθείσες περιοχές και την αμνηστία όμως αυτά ποτέ δεν θα εφαρμοστούν. Μίλησε επίσης για ντε φάκτο αναθεώρηση των όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ-2 λέγοντας ότι δεν πρέπει να ισχύσουν ούτε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 στο Ντονμπάς. Η απάντηση του Ντένις Πουσίλιν εκ μέρους της ΛΔ Ντονιέτσκ ήταν ότι οι θέσεις του Κλίμκιν αποτελούν αναθεώρηση των όσων συμφωνήθηκαν από το «Κουαρτέτο της Νορμανδίας» ενώ υπογράμμισε πως χωρίς την ψήφιση του νόμου για το ειδικό καθεστώς των επαρχιών Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ και αυτού για τη διεξαγωγή των εκλογών δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη.

Απ’ την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση των Λαϊκών Δημοκρατιών για αναβολή των εκλογών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση της Ουκρανίας έχει πολύ δρόμο ακόμη αποτελώντας προχωρημένο σημείο σε μια διεθνή σκακιέρα όπου η παρτίδα έχει ανάψει για τα καλά.

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s