Βίκτορ Σαπίνοφ: Το Κίεβο δεν αποδέχεται την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Μινσκ

Αναδημοσιεύουμε από το Red Star Over Donbass

Ο Ποροσένκο και μια αίσθηση πραγματικότητας (αποσπάσματα)

του Ντμίτρι Ροντιόνοφ, Free Press

 

6 Οκτώβρη: Ένα από τα κύρια συμπεράσματα που πρέπει να βγουν από τη συνεδρίαση του «Κουαρτέτου της Νορμανδίας» την περασμένη Παρασκευή είναι ότι καθένα από τα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Ντονμπάς έχει αναπτύξει τη δική του κατανόηση σχετικά με τη σειρά εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

vs1

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είπε ότι ο έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία πρέπει να αποκατασταθεί πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο δε θα κάνει κανένα συμβιβασμό στο θέμα της κυριαρχίας στα σύνορα.

«Από τη στιγμή που θα επιλέξουμε τις νέες ουκρανικές αρχές, ο ΟΑΣΕ, που πρέπει να αναλάβει τώρα τον έλεγχο της με ελεγχόμενης περιοχής, θα περάσει τις λειτουργίες ελέγχου στα ουκρανικά σύνορα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, πριν από την έγκριση των τροποποιήσεων του Συντάγματος. Πολύ απλά, αυτό είναι γραμμένο στο Μινσκ, και κανείς δεν κάνει καμία προσπάθεια να το αναθεωρήσει, «δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση.

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι «η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας θα πρέπει να συμβεί αμέσως», χωρίς να το συνδέει με το χρονοδιάγραμμα των τοπικών εκλογών, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και δηλώθηκε στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ποροσένκο περιέγραψε επίσης το όραμά του για τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς: «Ο διάλογος πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους του Ντονμπάς… Αυτές [οι υφιστάμενες αρχές των ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ] εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα των ψεύτικων εκλογών…», δήλωσε. «Αλλά αν διεξαχθούν πραγματικές εκλογές, αν είναι καλά οργανωμένες σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΑΣΕ και του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αν υπάρχει συμμετοχή των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης και των ουκρανικών κόμματα, αν αυτές οι εκλογές αναγνωριστούν από τους διεθνείς παρατηρητές, τότε θα επιλέξουν εκείνους με τους οποίους θα πρέπει να ανοικοδομήσουν τη χώρα», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Οκτώβρη στο Παρίσι, οι εκπρόσωποι του «Κουαρτέτου της Νορμανδίας» είχαν συνομιλίες για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Ντονμπάς. Το κύριο επίτευγμα της συνάντησης ήταν μια συμφωνία που προβλέπει την απόσυρση κατά 15 χιλιόμετρα των όπλων διαμετρήματος κάτω των 100 mm από τη γραμμή του μετώπου…

Δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο εδώ, πιστεύει ότι ο πολιτικός σχολιαστής Βίκτορ Σαπίνοφ.

Βίκτορ Σαπίνοφ (VS): Ο Ποροσένκο, όπως και οι Αμερικάνοι πατρόνες του, πιστεύει ότι οι νομοθετικές αλλαγές που η ουκρανική βουλή ψήφισε υπό τη διεύθυνση της Βικτόρια Νούλαντ αρκουν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Ακόμα και αν τα ίδια τα συμφωνηθέντα αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε συμφωνία με τις ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Free Press (FP): Πώς περιμένει ο Ποροσένκο να διενεργηθούν εκλογές πριν από το τέλος του έτους, εάν το κοινοβούλιο δεν έχει καν συζητήσει ακόμα τον ξεχωριστό νόμο για τις εκλογές, μετά την έγκριση του οποίου θα πρέπει να περάσουν 80 ημέρες μέχρι την ψηφοφορία; Ποιες είναι οι γενικές προοπτικές για την έγκριση ενός τέτοιου νόμου στην ουκρανική βουλή; Και τι γίνεται με την κατάργηση του νόμου που χαρακτηρίζει τις ΛΔ «κατεχόμενα εδάφη», που αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία; Με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος; Ποια είναι η πιθανότητα να εγκριθεί αυτό που προτείνει ο Ποροσένκο από τις ουκρανικές αρχές και την κοινωνία;

VS: Θεωρητικά, η ουκρανική βουλή έχει την εξουσία να τροποποιήσει τον κάθε νόμο, συμπεριλαμβανομένου και του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, η ίδια η διαδικασία της τροποποίησης μπορεί να σκοντάψει επάνω σε μερικές δυσκολίες. Αλλά όπως είδαμε, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ μπορεί να περάσουν σχεδόν οποιαδήποτε απόφαση στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Όσον αφορά την κοινωνία, οι ριζοσπάστες (σ.σ. φασίστες) βρίσκονται τώρα στη μειοψηφία, η πλειοψηφία θέλει μια ειρηνική διευθέτηση και κάποια σταθερότητα. Ο Ποροσένκο μπορεί να προσπαθήσει να στηριχθεί σε αυτή τη σιωπηλή πλειοψηφία.

vs2

Η Βικτόρια Νούλαντ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πιάτ, στην ουκρανική βουλή, 16 Ιούλη 2015

FP: Το Ντονιέτσκ και το Λούγκανσκ έχουν ήδη δηλώσει ότι χωρίς αμνηστία δε θα παραδώσουν τις εκλογές. Και Κίεβο αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει αυτό το σημείο. Υπάρχει κάποια διέξοδος;

VS: Η διαδικασία του Μινσκ εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αν υπάρχει πρόοδος στο πεδίο της παύσης των εχθροπραξιών και της απόσυρσης των στρατιωτικών εξοπλισμών, δε βλέπουμε αυτή την πρόοδο και στο πολιτικό κομμάτι της εφαρμογής των συμφωνιών. Η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ δεν είναι αποδεκτή από το Κίεβο. Ωστόσο, ακόμα και αν ληφθεί μια απόφαση για αμνηστία, δεν πρέπει κανείς να σπεύσει να πιστέψει το Κίεβο. Το Κιέβο λειτουργεί σύμφωνα με την περίφημη αρχή που διατυπώθηκε από τον Φιλάτοβ: «Υποσχέσου οτιδήποτε στα καθάρματα, θα τους κρεμάσουμε αργότερα».

FP: Ο Ποροσένκο δήλωσε ότι όπως το καταλαβαίνει ο ίδιος, η ουκρανική εκλογική νομοθεσία απαιτεί τη συμμετοχή των ουκρανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και κομμάτων. Είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, κατ’ αρχήν; Και πώς ταιριάζει με το όραμα της Ευρώπης, με το «σχέδιο Μορέλ»;

VS: Όχι, δεν είναι συμβατό ούτε με τις συμφωνίες του Μινσκ ούτε με το ευρωπαϊκό όραμα της κατάστασης. Προφανώς, ο Ποροσένκο βάζει τα θεμέλια για περαιτέρω παζάρια. Εάν επιμείνει σε αυτό το όραμα, θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας.

FP: Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποσχέθηκε να ενθαρρύνει την ακύρωση των εκλογών στις ΛΔ. Αλλά η Δύση έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να κάνει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, και όπως λένε, ξέρουμε πώς έχει εξελιχθεί αυτό. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια τέτοια «βοήθεια»;

VS: Η Δύση προσπαθεί να πάρει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Ρωσία και τις ΛΔ. Δυστυχώς, οι προσπάθειες των δυτικών «εταίρων» στέφονται συχνά με επιτυχία.

FP: Ας φανταστούμε ότι οι εκλογές διεξάγονταν «σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία». Είναι δυνατή η εμφάνιση Ουκρανών φρουρών στα σύνορα της Ρωσίας με τις ΛΔ; Όπως και να έχει, κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος των ΛΔ. Θα το επιτρέψει αυτό η Μόσχα;

VS: Ελπίζω ότι δε θα το επιτρέψει. Θα είναι μια πραγματική καταστροφή για τις ΛΔ και για όλους όσους πίστευαν σε αυτές. Ίσως συγκεκριμένες δυνάμεις στη Μόσχα να ενδιαφέρονται για μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές μπορεί να αντιμετωπίσουν την απώλεια της εσωτερικής νομιμοποίησής τους αν υπάρξει τέτοια άμεση προδοσία των ανταρτών στο Ντονμπάς. Ο λαός δε θα ανεχτεί μια τέτοια παράδοση.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s