Επιστρέφει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Κι αν ναι, για ποιον;

Στις τελευταίες μας αναρτήσεις έχουμε αναφερθεί σε σημάδια κλιμάκωσης της σύγκρουσης από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου. Ο πολλαπλασιασμός των -πάντα υπαρκτών- παραβιάσεων της εκεχειρίας, η εντονότερη κινητικότητα των ναζιστικών εθελοντικών ταγμάτων τύπου Azov και φυσικά η τρομοκρατική ενέργεια της ανατίναξης τεσσάρων κεντρικών πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Ουκρανία στην Κριμαία συνιστούν βήματα που αν μη τι άλλο φανερώνουν μια επιθετική διάθεση προς τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς και τη Ρωσία. Καθόλου τυχαία, κατά τη γνώμη μας, η επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα της Ουκρανίας με το Ντονμπάς και την Κριμαία, έρχεται χρονικά σ’ ένα σημείο όπου οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μ. Ανατολή με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους απ’ την Τουρκία. Πλησιάζουμε όμως σ’ έναν τρίτο γύρο πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς ή πρόκειται απλά για ένα επικίνδυνο παιχνίδι πίεσης προς τη Ρωσία;

Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της ΛΔ Ντονιέτσκ, Έντουαρντ Μπασούριν, κατήγγειλε πάνω από 90 παραβιάσεις της εκεχειρίας απ’ την ουκρανική πλευρά την τελευταία εβδομάδα και ακόμα ότι 277 τανκς και βαριά κομμάτια πυροβολικού έχουν επιστρέψει από την ουκρανική πλευρά στη γραμμή επαφής. Όλα αυτά κατά παραβίαση των συμφωνηθέντων που προέβλεπαν απόσυρση όλων των βαρέων όπλων κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, ώστε να είναι αδύνατος ο βομβαρδισμός πόλεων και χωριών. Ας προστεθεί εδώ κι η πρόσφατη έναρξη εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων από πάνω από 100 αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Ουκρανίας πριν μία εβδομάδα πρόσθεσε στην απαγόρευση διέλευσης ρωσικών εμπορικών πτήσεων απ’ τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τις πτήσεις transit δημιουργώντας έτσι τις μέγιστες δυνατές δυσκολίες στο ρωσικό εμπόριο.
Όσον αφορά στην Κριμαία, το ουκρανικό καθεστώς και «ακτιβιστές» διατηρούν το μπλοκάρισμα τρένων και φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα ενώ ακόμα δεν έχουν επιδιορθώσει τους κεντρικούς πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα η Κριμαία να ηλεκτροδοτείται μες στο καταχείμωνο από γεννήτριες! Η φαιδρή δικαιολογία του Κιέβου είναι ότι μερικές δεκάδες Τατάροι και μέλη του Δεξιού Τομέα εμποδίζουν τις διαδικασίες επιδιόρθωσης. Στην πραγματικότητα, το αγαπημένο καθεστώς της ΕΕ και των ΗΠΑ δοκιμάζει φασιστικής εμπνεύσεως μέτρα εναντίον ενός πληθυσμού 2 εκ. ανθρώπων.

US-IN-UKRAINE

Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας από Αμερικανούς εκπαιδευτές στη Δυτική Ουκρανία

Ως αντίδραση στις άνωθεν πρακτικές, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς διέκοψαν την αποστολή άνθρακα στην Ουκρανία ενώ το ίδιο έπραξε και η Ρωσία. Αυτή την εβδομάδα θα κριθεί και το αν η Ρωσία θα διακόψει επιπλέον την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο αφού η τελευταία δεν έχει πληρώσει το απαιτούμενο ποσό για τη συνέχισή της. Επιπρόσθετα, η Ρωσία αναμένεται να εφαρμόσει απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών τροφίμων απ’ την 1η Γενάρη του 2016 ως απάντηση στη συμμετοχή της Ουκρανίας στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας. Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις που  έκανε ο πρωθυπουργός της ΛΔ Ντονιέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το τι συνιστά η Συμφωνία Μινσκ ΙΙ (=βάση της σημερινής εκεχειρίας). Κατά τον Ζαχαρτσένκο, η Ουκρανία βλέπει μέσα από το Μινσκ ΙΙ την σταδιακή επιστροφή του Ντονμπάς υπό την κυριαρχία της. Για τις Λαϊκές Δημοκρατίες όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί:

«Η διαδικασία του Μινσκ γίνεται αντιληπτή από εμάς ως μια ισότιμη συνεργασία με την υποχρεωτική επιστροφή της κατεχόεμνης περιοχής (σημ: εννοεί το υπόλοιπο Ντονμπάς που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο) ως βασική προϋπόθεση για το τέλος του πολέμου. Έτσι, υπάρχει όλο και λιγότερη ελπίδα για την επιτυχή συνέχιση των διαπραγματεύσεων.»

Το κατά πόσον οι τελευταίες επιθετικές κινήσεις του ουκρανικού καθεστώτος συνιστούν μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου αναζωπύρωσης του πολέμου με την στήριξη της Δύσης (ή τουλάχιστον των ΗΠΑ), κατά πόσο πρόκειται για επιχείρηση να στριμωχθεί η Ρωσία στο φόντο των ανταγωνισμών στη Μ. Ανατολή ή τέλος μια απέλπιδα προσπάθεια του ουκρανικού καθεστώτος να τραβήξει την προσοχή και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο φόντο μιας διαδικασίας υπόγειας διαδικασίας προσέγγισης ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας, (όπως π.χ. υποστηρίζει ο μόνιμος συνεργάτης του Russia Insider, Alexander Mercouris) θα φανεί σύντομα…

Αυτό που δεν χωράει αμφισβήτηση είναι ότι η επιλογή πρόσδεσης στο άρμα της ΕΕ και των ΗΠΑ με ταυτόχρονη διακοπή των παραδοσιακών σχέσεων με τη Ρωσία έχει γονατίσει την ουκρανική οικονομία. Έχουμε γράψει πολλές φορές σε αυτό εδώ το μπλογκ για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, ο ερχομός του ΔΝΤ και φυσικά ο πόλεμος στα Ανατολικά για τον ουκρανικό λαό. Πλέον φαίνεται πως κι η ουκρανική ολιγαρχία έχει αρχίσει να πληρώνει το κόστος των επιλογών της. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όλοι οι Ουκρανοί ολιγάρχες φαίνεται να βλέπουν την περιουσία τους να συρρικνώνεται κατά τα δύο τελευταία έτη. Για κάποιους μάλιστα, όπως στην περίπτωση του πάλαι ποτέ «Άρχοντα του Ντονμπάς», ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ, η διετής σύγκρουση έχει αποβεί καταστροφική αφού η περιουσία του έχει υποστεί μείωση πάνω από 100% σε σχέση με το -προπολεμικό- 2013. Με απώλειες που πλησιάζουν τα 6δις δολάρια σε ένα έτος, ο Αχμέτοφ εισήλθε στο φετινό top 10 των μεγάλων χαμένων παγκοσμίως, όπως αυτή καταρτίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Μικρότερες αλλά επίσης σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν κι οι άλλοι μεγάλοι ολιγάρχες της Ουκρανίας όπως για παράδειγμα ο διαβόητος Ιγκόρ Κολομόισκι, ιδρυτής και χρηματοδότης πολλών ναζιστικών παραστρατιωτικών ταγμάτων που πολεμούν εναντίον του λαού του Ντονμπάς, ο οποίος έχει δει την περιουσία του να μειώνεται διαδοχικά κατά 40% σε σχέση με το -προπολεμικό- 2013.
Φυσικά αντίστοιχες απώλειες παρουσιάζουν και αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες που φιγουράρουν κι αυτοί στο top 10 των μεγάλων χαμένων λόγω των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Ρώσους επιχειρηματίες και στη Ρωσία ως κράτος εξαιτίας της εμπλοκής της στο ουκρανικό ζήτημα.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι μες στη γενικότερη εικόνα απωλειών υπάρχει ένας και μοναδικός Ουκρανός ολιγάρχης που διασώζεται. Ποιος; Μα φυσικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος καταγράφει κέρδη της τάξης του 20% μόνο για φέτος. Τι παράξενο για έναν άνθρωπο που είχε υποσχεθεί να πουλήσει τις επιχειρήσεις του μόλις εκλεγεί Πρόεδρος… Και επιπλέον, εσείς τι θα κάνατε για να σταματήσετε μία πολεμική σύγκρουση απ’ την οποία εσείς κερδίζετε και όλοι οι ανταγωνιστές σας χάνουν;..

c0a3ee7-clipboard01

Βεβαίως, το πραγματικά δυσάρεστο γεγονός δεν είναι άλλο από το ότι ο φτωχός ουκρανικός λαός δεν έχει  κερδίσει τίποτα ακολουθώντας τις σειρήνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, δεν έχει κερδίσει τίποτα πιστεύοντας σε ένα κίνημα όπως το Μαϊντάν που με λαϊκιστικό τρόπο του φώναζε «Δόξα στην Ουκρανία – Δόξα στους ήρωες» κυματίζοντας πλάι-πλάι τις σημαίες της ΕΕ και των συνεργατών των ναζί στον Β’ΠΠ. Όσο για τις παράλληλες απώλειες των Ουκρανών ολιγαρχών; Πλάι στην οικονομική κρίση, ας όψεται η εξέγερση του λαού του Ντονμπάς.

πηγές: http://newcoldwar.org/war-returns-to-ukraine/

http://newcoldwar.org/ukrainian-army-redeploys-277-tanks-heavy-artillery-pieces-to-contact-line-reports-donetsk-republic/

http://newcoldwar.org/zakharchenko-minsk-is-perceived-differently-there-is-less-hope-for-peaceful-negotiations/

http://www.forbes.com/sites/chasewithorn/2015/03/04/forbes-billionaires-2015-see-who-lost-the-most-money/

 

 

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s