Ένα δεύτερο μέτωπο στη μάχη για το Ντονμπάς

borotba-logo

Ένα δεύτερο μέτωπο στη μάχη για το Ντονμπάς [1]

Του Victor Shapinov [2]

Μετάφραση: Γιώργος Τσακανίκας

Τα οικονομικά και πολιτικά πράγματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LC) διατηρούν την επιρροή των ολιγαρχικών φατριών που διαμορφώθηκαν κατά το ουκρανικό παρελθόν. Αυτό δημιουργεί μια σοβαρή απειλή για την οικοδόμηση του κράτους της δημοκρατίας και για την ίδια της την ύπαρξη και παρεμποδίζει τις ευκαιρίες για τη σταδιακή ενσωμάτωση της LC στον κοινό οικονομικό χώρο της Ρωσίας και της Ευρασιατικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Ντονμπάς κατά των μισητών αρχών του Κιέβου, την άνοιξη του 2014, οι συμμετέχοντες στο λαϊκό κίνημα δεν ξέχασαν ποτέ ονόματα όπως αυτά του Rinat Akhmetov [3], του Yura Yenakiyevo, της Nataliya Korolevska, και του Sergey Kurchenko. Με απλά λόγια η εξέγερση προσλαμβανόταν όχι μόνο ως (εξέγερση) για την εθνική απελευθέρωση (εναντίον των Ουκρανών εθνικιστών), αλλά και ως κοινωνική (εναντίον των ολιγαρχών).

Και αν οι εθνικιστές βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της πρώτης γραμμής, οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας που έμειναν πίσω, όπως εκείνοι στο Κίεβο, εκείνοι στη γαλλική Ριβιέρα, και (πρέπει να το παραδεχτεί κανείς) εκείνοι στη Μόσχα, άρχισαν να «κάνουνε μπίζνες» και πάλι.

Οι ολιγαρχικές φατρίες της εποχής του Yushchenko  και Yanukovych, οι οποίες «τίποτε δεν ξέχασαν και τίποτε δεν έμαθαν» την άνοιξη του 2014, προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους ώστε να συνεχίσουν όπως πριν υπό το ουκρανικό «παλαιό καθεστώς», εις βάρος της ίδιας της ύπαρξης των λαϊκών δημοκρατιών.

Αυτή η «ήσυχη αποκατάσταση» της παλιάς ουκρανικής τάξης που προετοιμάζουν (οι ολιγάρχες [4]) για το LC και την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR) είναι στην πραγματικότητα ακόμα πιο επικίνδυνη από τις νέες στρατιωτικές προετοιμασίες του καθεστώτος του Κιέβου. Πιο επικίνδυνη, γιατί οι νέες δημοκρατίες, με το πτώμα της παλιάς ολιγαρχίας να βρίσκεται σε αποσύνθεση και να διοχετεύει δηλητήριο μέσα τους, δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαμόρφωση ενός νέου κρατικού μηχανισμού. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη εμπειρία στην καταστροφή του κράτους.

Η ουκρανική ολιγαρχία είναι ένας εχθρός έναντι του οποίου η «κάλυψη» μιας ομοβροντίας πυροβολικού δεν θα αποδώσει. Εδώ απαιτείται μια μακρά και συστηματική πάλη που να συμπίπτει κατ’ ουσίαν με την κατασκευή ενός νέου οικονομικού και πολιτικού μοντέλου στο Donbass, του μοντέλου που ονειρευόταν οι άνθρωποι στα οδοφράγματα την άνοιξη του 2014 και για το οποίο ψήφισαν στο δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου [2014].

Γιατί οι Ουκρανοί ολιγάρχες έχουν γίνει ένα τέτοιο πρόβλημα για τις λαϊκές δημοκρατίες; Δεν φαίνεται ότι το μεγάλο κεφάλαιο έχει επενδύσει πολλά εκεί και πως πολλοί ολιγάρχες έχουν αυτό- πλασαριστεί επί χρόνια ως μεγάλοι πατριώτες του Ντονμπάς; Γιατί να μην τα βρούμε;

Στην πραγματικότητα, τα συμφέροντα των ολιγαρχικών ομάδων και τα συμφέροντα του λαού του Ντονμπάς μοιραία θα έφταναν σε σημείο να γίνουν ασύμβατα. Και δεν πρόκειται μόνο για την τυπική μετα-σοβιετική σύγκρουση μεταξύ μιας αρπακτικής ελίτ – νεόπλουτης μέσω των ιδιωτικοποιήσεων – και στο φτωχοποιημένο λαό.

Τι είναι αυτή η ασυμβατότητα;

Πρώτον, οι ουκρανικές ολιγαρχικές ομάδες (το LC νιώθει πιο έντονα την επιρροή των Efremov [5], Korolevska [6], Ivanyushchenko / Yura Yenakiyevo [7], Abram, Kurchenko [8], και Akhmetov) επικεντρώνονται στο να αποσπάσουν το μέγιστο κέρδος στον συντομότερο δυνατό χρόνο, το οποίο αντικειμενικά αντίκειται στα στρατηγικά συμφέροντα της δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, όταν η Δημοκρατία προσπάθησε να προτείνει σε έναν ολιγάρχη ένα σχήμα για την ανακατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού, αντιμετώπισε την άρνηση του. Ο ολιγάρχης επέλεξε άντ’ αυτού να κερδοσκοπήσει σπεκουλάροντας με τις τιμές της βενζίνης και των καυσίμων,  καταστρέφοντας την ήδη καθημαγμένη από τον πόλεμο περιφέρεια, αντί να εμπλακεί στη συστηματική δουλειά για την αποκατάσταση της οικονομίας.

Δεύτερον, οι επιχειρήσεις των ουκρανικών ολιγαρχικών ομάδων είναι συνδεδεμένες με την Ουκρανία. Και λόγω αυτού, είναι προς το οικονομικό  συμφέρον της ολιγαρχίας  να επιστρέψει το Ντονμπάς στην εξουσία του Κιέβου. Φυσικά, o Akhmetov ή o Ivanyushchenko δεν είναι οπαδοί των Ναζί του Bandera και του Shukhevych [9], πρόκειται «απλώς για μπίζνες». Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι ολιγάρχες της Ουκρανίας στο Donbass αποτελούν a priori αντι-κρατική δύναμη εχθρική προς τις LC και DNR.

Τρίτον, η ουκρανική ολιγαρχία συνιστά επίσης απειλή μέσω της διαφθοράς του κυβερνητικού μηχανισμού της LC και της αναβίωσης όλων των πληγών του ολιγαρχικού συστήματος εξουσίας, από το οποίο οι άνθρωποι του Donbass ήλπιζαν να απαλλαγούν ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα.

Τέταρτον, η ουκρανική ολιγαρχία είναι προσανατολισμένη προς δυσμάς. Εκεί είναι που βρίσκονται τα κεφάλαιά τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι πιστώσεις τους, εκεί σπουδάζουν τα παιδιά τους. Από την καπιταλιστική ελίτ της Δύσης είναι που ονειρεύονται να γίνουν αποδεκτοί.

Όλοι θυμόμαστε το πως ο «πατριώτης του Ντονμπάς» Rinat Akhmetov υποστήριξε το Euromaidan αφότου η εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ Victoria Nuland πραγματοποίησε μια επιμορφωτική συνομιλία μαζί του. Η Δύση γνωρίζει όλα τα «αδύνατα σημεία» της ουκρανών ολιγαρχών, και μπορεί, σε περίπτωση ανάγκης, να καθοδηγήσει τις δραστηριότητες τους προς τη σωστή για τον εαυτό της κατεύθυνση.

Η «Δευτέρα Παρουσία» των Ουκρανών ολιγαρχών στο Ντονμπάς αποτελεί θανάσιμη απειλή για τις λαϊκές δημοκρατίες. Έχει η ηγεσία του LC και το DNR επίγνωση αυτής της απειλής, και είναι δυνατό να ανοίξει ένα πραγματικό «δεύτερο μέτωπο» μέσα στο Ντονμπάς, στον πόλεμο εναντίον της ουκρανικής ολιγαρχίας;

Σε αντίθεση με το υπόλοιπο της Ουκρανίας, όπου οι ολιγάρχες ενίσχυσαν τις θέσεις τους μετά τη νίκη του Μαϊντάν, μετατρέποντας ορισμένες περιφέρειες σε φέουδά τους, η θέση των ολιγαρχικών φατριών στο Ντονμπάς έχει σοβαρά κλονιστεί. Και πολλοί λένε ότι οι ηγεσίες των LC και DNR είναι έτοιμες για περαιτέρω δουλειά ώστε να ολοκληρώσουν την «αποολιγαρχοποίηση» του Ντονμπάς.

Αλλά για τις λεπτομέρειες αυτής της πάλης θα μιλήσουμε την επόμενη φορά.

[1] Σ.τ.μ.: Το πρωτότυπο κείμενο (στα ρωσικά) δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα ВЗГЛЯД, στις 02/12/2015: http://vz.ru/opinions/2015/12/2/781395.html. Εδώ μεταφράζεται από την αγγλική απόδοση του Greg Butterfield, στο Red Star Over Donbass στις 03/12/2015: http://redstaroverdonbass.blogspot.gr/2015/12/a-second-front-in-battle-for-donbass.html?m=1 Στο φόντο της πρόσφατης δολοφονίας του Pavel Dremov, είναι δυστυχώς τραγικά επίκαιρο…

[2] Σ.τ.μ.: Victor Shapinov / Виктор Шапинов, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Μπορότμπα (Объединения “Боротьба”) https://en.wikipedia.org/wiki/Borotba

[3] Σ.τ.μ.: Rinat Leonidovych Akhmetov / Ринат Леонидович Ахмeтов. Επιχειρηματίας και ολιγάρχης ταταρικής καταγωγής (https://en.wikipedia.org/wiki/Rinat_Akhmetov). Ιδρυτής και Πρόεδρος του System Capital Management (https://en.wikipedia.org/wiki/SCM_Holdings) στο οποίο ανήκει η Metinvest, ο μεγαλύτερος χαλυβουργικός και εξορυκτικός όμιλος της Ουκρανίας, με 80.000 εργαζόμενους (https://en.wikipedia.org/wiki/Metinvest). Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Shakhtar του Ντονέτσκ, κυπελλούχου UEFA to 2009 (https://en.wikipedia.org/wiki/FC_Shakhtar_Donetsk). Εκλέχθηκε δύο φορές (2006 και 2007) βουλευτής στη Verkhovna Rada με το Κόμμα των Περιφερειών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interfax-Ukraine, πιστώνεται με τη δωρεάν χορήγηση 550.000 πακέτων γευμάτων στο Ντονμπάς (http://ua.interfax.com.ua/news/general/225877.html). Σε δηλώσεις του τάσσεται υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας και της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης. Παρ’ ότι έχει κατηγορηθεί ως σπόνσορας των «σεπαρατιστών», έσπευσε να τηρήσει αποστάσεις κατηγορώντας τις αρχές της DPR για γενοκτονία του Ντονμπάς ενώ είχε διαθέσει εργάτες  για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και τη συνοδεία των αστυνομικών περιπολιών (!) στη Μαριούπολη…

[4] Σ.τ.μ.

[5] Σ.τ.μ.: Μάλλον πρόκειται για τον Aleksandr Efremov / Алекса́ндр Серге́евич Ефре́мов, σήμερα διωκόμενου πρώην βουλευτή της Verkhovna Rada με το Κόμμα των Περιφερειών και επίσης πρώην κυβερνήτη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ (https://en.wikipedia.org/wiki/Oleksandr_Yefremov).

[6] Σ.τ.μ.: Nataliya Korolevska / Наталія Юріївна Королевська, (https://en.wikipedia.org/wiki/Natalia_Korolevska) Γεννήθηκε στο Krasnyi Luch του Λουγκάνσκ. Επί πρώτης πρωθυπουργίας Victor Yanukovych συμμετείχε στο Συμβούλιο των Επιχειρηματιών αλλά έπειτα μεταπήδησε στο μπλοκ της Yulia Tymoshenko, διατελώντας βουλευτής της «Πανουκρανικής Ένωσης – Πατρίδα» μέχρι το 2011, οπότε εξελέγη αρχηγός του «Ουκρανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος». Σύντομα το κόμμα εγκατέλειψε το μπλοκ της Tymoshenko και μετονομάστηκε σε «Κόμμα της Nataliya Korolevska Ουκρανία – Εμπρός!» (https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine_%E2%80%93_Forward!).  Παρά τη  συμμετοχή του διάσημου ποδοσφαιριστή  Andriy Shevchenko και την πολυέξοδη καμπάνια, το κόμμα πάτωσε στις εκλογές του 2012. Η εξωκοινοβουλευτική Nataliya δήλωνε πως δεν θα στηρίξει τον  Πρόεδρο – πλέον – Victor Yanukovych, πλην όμως το Δεκέμβρη του 2012 διορίστηκε Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής στη δεύτερη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Mykola Azarov. Στις τελευταίες εκλογές εκλέχθηκε βουλευτής με το «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης». Το 2008 το Focus την κατέτασσε στην 93η θέση των πιο πλούσιων Ουκρανών. Η ίδια δηλώνει πολιτικός, καθώς τον έλεγχο των επιχειρήσεών της έχει αναλάβει ο σύζυγός της, Yuriy Solod, ο οποίος παρεμπιπτόντως, εξελέγη βουλευτής στη μονοεδρική του μαρτυρικού Slavyansk.

[7] Σ.τ.μ.: Yuriy Ivanyushchenko / Юрий Владимирович Иванющенко, γνωστός και ως Yura Yenakiyevo. Έχει κι αυτός διαβεί το κατώφλι της Verkhovna Rada με τις λίστες του Κόμματος των Περιφερειών. Είναι από το Yenakiyevo του Ντονέτσκ  – συμπατριώτης του Victor Yanukovych, άλλα οι μπίζνες του επικεντρώνονται στις περιφέρειες του Ζαπορόζιγιε και της Οδησσού (https://www.redanalysis.org/2014/06/13/ukraine-state-play-oligarchs/).

[8] Σ.τ.μ.: Serhiy Vitaliiovych Kurchenko / Сергі́й Віта́лійович Ку́рченко (https://en.wikipedia.org/wiki/Serhiy_Kurchenko) ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου Gas Ukraine 2009, που ελέγχει το 1/5 περίπου της ουκρανικής αγοράς υγροποιημένου αερίου, του ομίλου Ukrainian Media Holding που περιλαμβάνει τα ουκρανικά ΜΜΕ Forbes, Vogue, Reporter, Focus, Komsomolskaya Pravda in Ukraine κ.α. με 4,000 υπαλλήλους. Είναι επίσης Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Metalist Kharkiv, κακό δαίμονα του Ολυμπιακού και τιμωρημένης πρόπερσι από την UEFA για στήσιμο αγώνα της με τη FC Karpaty Lviv (https://en.wikipedia.org/wiki/FC_Metalist_Kharkiv). Το Μάρτη του 2014 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Ο εκπρόσωπος τύπου του δήλωσε πως είναι στη διάθεση των αρχών της Ε.Ε. για να αποδείξει την αθωότητά του – ωστόσο ο ίδιος είχε φροντίσει να μετακομίσει σε άγνωστη τοποθεσία ένα μήνα πριν…

[9] Stepan Andriyovych Bandera / Степан Андрійович Бандера (https://en.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera) και Roman-Taras Yosypovych Shukhevych / Рома́н-Тарас Йо́сипович Шухе́вич γνωστός και με το ψευδώνυμο Taras Chuprynka (https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Shukhevych).  Ουκρανοί Ναζί, αντικομμουνιστές και εγκληματίες πολέμου, υπεύθυνοι για πλήθος θηριωδιών, ειδικά εις βάρος του πολωνικού λαού, και ηγετικά στελέχη του УПА (Українська Повстанська Армія, 1942-1949, https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Insurgent_Army) Αποτελούν ήρωες των σημερινών φασιστών στην Ουκρανία και παγκοσμίως, όπως δυστυχώς αποδεικνύουν τα (επιεικώς προβληματικά) άρθρα της  αγγλόφωνης wikipedia στα οποία οδηγούν οι σύνδεσμοι που παρατίθενται εδώ προς ενημέρωση και προβληματισμό…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s