«ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!»

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: «ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!»

του Παναγιώτη Τσελεπή

Νέα «εκστρατεία κατά της κυβέρνησης του Κιέβου» ανακοίνωσαν μέλη φασιστικών οργανώσεων και ταγμάτων στην πόλη Λβιφ (Λβοφ) της Δυτικής Ουκρανίας. Γράφει σχετικά ο «PolitNavigator»: [1]

«Στο Λβιφ ανακοινώθηκε εκστρατεία εναντίον του Κιέβου – «πυροβολήστε τον Ποροσένκο και την Ανώτατη Ράντα (Ουκρανική Βουλή)»

Περίπου 1.000 μέλη της UNA-UNSO (Ουκρανική Εθνική Συνέλευση-Ουκρανική Εθνική Αυτοάμυνα – σ.τ.μ. η μεγαλύτερη οργάνωση της φασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας») και των (φασιστικών) ταγμάτων «Καρπάθια Sich» (Μονάδα των Καρπαθίων), «Tornado», «Aydar», «DUK-Pravy Sektor» (Εθελοντικό Ουκρανικό Σώμα του «Δεξιού Τομέα») ανακοίνωσαν σήμερα σε ένα συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης Λβιφ (Δυτική Ουκρανία) την πραγματοποίηση αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 20 Φεβρουαρίου στο Κίεβο.

IMG_6334

Η δράση θα γίνει απαιτώντας την απελευθέρωση και το κλείσιμο των ποινικών υποθέσεων εναντίον πρώην μελών της ATO («Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης» στην Ανατολική Ουκρανία) που τώρα κρατούνται. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται όπως αναφέρθηκε και οι διοργανωτές του αποκλεισμού της Κριμαίας από τον «Δεξιό Τομέα», καθώς και όσοι συμμετείχαν στην αιματοχυσία στην Υπερκαρπαθία (Δυτική Ουκρανία).

«Ας μην μείνουμε μόνο στα λόγια και ας συγκεντρωθούμε στις 20 Φεβρουαρίου»,   είπε ομιλητής απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της συγκέντρωσης στο Λβιβ. Επίσης τους προέτρεψε να θυμηθούν τα λόγια του μουσικού Kuzma Skryabin, ο οποίος λίγο πριν από το θάνατό του, εξέδωσε ένα μήνυμα σε βίντεο όπου καλούσε να πυροβολήσουν την Ανώτατη Ράντα.

«Όλα αυτοί οι γ***νοι που κάθονται στην Ανώτατη Ράντα θα πρέπει να πυροβοληθούν και να γ***θουν. Αν δεν τους γ*** εμείς θα μας γ*** αυτοί», – δήλωσε στο μήνυμά του ο Skryabin.»

Όμως, παρά τις μεγαλοστομίες, δεν διευκρινίζεται από τους διοργανωτές αν πρόκειται πραγματικά για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Ποροσένκο-Γιατσενιούκ ή αποσκοπεί απλώς στην απελευθέρωση μελών των εν λόγω οργανώσεων που κρατούνται αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες για εγκληματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης» κατά του εξεγερμένου πληθυσμού στο Ντονμπάς, καθώς και του αποκλεισμού της Κριμαίας και των αιματηρών γεγονότων στην Υπερκαρπαθία. Στην τελευταία περίπτωση άνδρες του «Δεξιού Τομέα» είχαν εμπλακεί σε ένοπλη αντιπαράθεση με τις επίσημες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες συμμετέχουν και ως μέλη του κοινοβουλίου στην «προδοτική» Ανώτατη Ράντα (Ουκρανική Βουλή) εκλεγμένοι είτε με τις λίστες των «προδοτικών κυβερνητικών κομμάτων»,[2] είτε όπως ο τότε αρχηγός του «Δεξιού Τομέα», Ντμίτρο Γιάρος, ως «ανεξάρτητοι υποψήφιοι» σε μονοεδρικές, πριμοδοτούμενοι πάλι από τα ίδια κόμματα. Επίσης, τα φασιστικά τάγματα είναι με απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης ενταγμένα στις δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών και μισθοδοτούνται από τους πόρους του. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή των φασιστών στην εξουσία δεν έχει εξαλείψει τις προστριβές – συχνά αιματηρές – με τους νεοφιλελεύθερους εταίρους τους. Αντίθετα, φασίστες που δεν είναι πλήρως ενταγμένοι στην εξουσία ή/και που έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες από το να είναι οι μικροί εταίροι των «κυριλέ» εθνικιστών και μαντρόσκυλα του κράτους απειλούν διαρκώς με «πορεία στο Κίεβο».

Στην πραγματικότητα όμως, αυτές οι πορείες μέχρι στιγμής είναι μερικών εκατοντάδων, καθώς η πλειοψηφία των φασιστικών ηγετικών κύκλων φαίνεται απρόθυμη να έρθει σε ρήξη με τους κυβερνητικούς εταίρους της. Χαρακτηριστική περίπτωση εδώ είναι ο Ντμίτρο Γιάρος o οποίος στις 28 Δεκεμβρίου 2015 παραιτήθηκε από αρχηγός του «Δεξιού Τομέα»,[3] ανακοινώνοντας παράλληλα την ίδρυση νέας οργάνωσης. Ο λόγος όπως εξήγησε στη δήλωσή του [4] είναι ότι «Ο Δεξιός Τομέας εκπλήρωσε την αποστολή του και ο ουκρανικός εθνικισμός πρέπει να μπει σε νέα φάση. Το νέο κίνημα θα είναι αντιπολίτευση στην εξουσία», αλλά όμως τα μέλη του «δεν θεωρούν σκόπιμό να οργανώσουν την αιματηρή – και καταδικασμένη σε αποτυχία – ανατροπή της».

Κατά συνέπεια, αν και η νέα φασιστική «πορεία στο Κίεβο» δεν φαίνεται ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες, ο εναγκαλισμός των φασιστών με την εξουσία έχει ήδη επιβάλει την εθνικιστική – αντικομμουνιστική ατζέντα, με την απαγόρευση και καταστολή οποιασδήποτε «αντεθνικής» απόκλισης και γίνεται εργαλείο για την επιβολή των πιο σκληρών αντεργατικών πολιτικών προς όφελος των ντόπιων ολιγαρχών, αλλά και των ιμπεριαλιστών πατρόνων της σημερινής εξουσίας. Αυτό από μόνο του είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα, όχι μόνο για τους φασίστες, αλλά και για τις άρχουσες τάξεις της Ευρώπης. Στο μέλλον βέβαια, καθώς θα βαθαίνει η κρίση, σε περίπτωση αδυναμίας των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων-εθνικιστικών κύκλων να κυβερνούν, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν στα σοβαρά οι φασίστες να γίνουν από «τζούνιορ» εταίροι, οι κυρίαρχοι της εξουσίας.

[1] http://www.politnavigator.net/vo-lvove-anonsiruyut-pokhod-na-kiev-rasstrelivat-poroshenko-i-verkhovnuyu-radu.html

[2] https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2014/10/30/βουλή-ακροδεξιών-και-ναζιστών-στην

[3] http://vesti-ukr.com/strana/129857-jarosh-otkrestilsja-ot-pravogo-sektora-i-sozdal-novuju-organizaciju

[4] http://ria.ru/world/20151228/1350397337.html

Advertisements

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Ανάλυση. Bookmark the permalink.

2 Responses to «ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!»

  1. Παράθεμα: Μαθήματα Ουκρανικής Ιστορίας: Από τη Eurovision, στην κηδεία των ΕςΕς! – Lefteria

  2. Παράθεμα: Μαθήματα Ουκρανικής Ιστορίας: Από τη Eurovision, στην κηδεία των ΕςΕς! | πέμπτο κύμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s