Κυβερνητική κρίση στην Ουκρανία εν μέσω αύξησης των βομβαρδισμών του Ντονμπάς

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιατσένιουκ, ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στην αρχή της εβδομάδας. Η δήλωση του Ποροσένκο έγινε στο φόντο της ολοένα και μεγαλύτερης πτώσης της δημοτικότητας της ουκρανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού. Αν και η πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο δεν πέρασε τελικά, όλα δείχνουν πως ο Αρσένι Γιατσένιουκ θα αποτελεί σύντομα παρελθόν για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Εξάλλου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα του που ήρθε πρώτο σε ψήφους μαζί με αυτό του Ποροσένκο στις τελευταίες ουκρανικές εκλογές θα συγκέντρωνε γύρω στο 1% αν γίνονταν εκλογές σήμερα!! Επιπλέον, η ουκρανική κοινή γνώμη φέρεται να επιθυμεί παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου σε ποσοστό 70%. Και πως να μην προκαλούν το μίσος του μέσου Ουκρανού πολίτη όταν ανακοινώνουν νέα αύξηση των τιμών στην ενέργεια από την 1η Απριλίου. Εξάλλου, ο Γιατσένιουκ κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό στη διάρκεια της θητείας του ενώ πρόσφατα ο λιθουανικής καταγωγής υπουργός οικονομικών της Ουκρανίας παραιτήθηκε καταγγέλοντας ότι τα χρήματα των δανείων από το ΔΝΤ υπέρ των μεταρρυθμίσεων ακολουθούν περίεργες διαδρομές.

original_new-top

Γιατσένιουκ και Ποροσένκο σε παλαιότερες στιγμές

Η απόλυτη πτώση της δημοτικότητας των στυλοβατών του Μαϊντάν οδήγησε τον Ποροσένκο να δηλώσει μη-ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μες το 2015, σε μια προσπάθεια να διαχωριστεί. Ένας ριζικός ανασχηματισμός είναι ένα απ’ τα τελευταία χαρτιά του καθεστώτος προκειμένου να διορθώσει την εικόνα του.. Την τελευταία εβδομάδα πολυάριθμες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας ζητώντας την παραίτηση Γιατσένιουκ. Στις κινητοποιήσεις αυτές είχε έντονη παρουσία η ουκρανική ακροδεξιά, όπως το κόμμα Σβομπόντα. Εκτός από την έλλειψη ερείσματος στην κοινή γνώμη, η απομάκρυνση Γιατσένιουκ φαίνεται να έχει επιπλέον την έγκριση των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να αναμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό στην Ουκρανία. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα ενδεχομένως να τεθεί και ζήτημα Ποροσένκο. Χθες, ο εκπρόσωπος του State Department χαιρέτισε την απόφαση του Πέτρο Ποροσένκο να απομακρύνει τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, Βίκτορ Σόκιν, ως μια θετική κίνηση στην ενίσχυση του αγώνα εναντίον της διαφθοράς κι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Τελικά ο Σόκιν παραιτήθηκε σήμερα.

Τα σενάρια για τη διαδοχή του Γιατσένιουκ δίνουν και παίρνουν ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν πρόκειται απλά για μια κίνηση εξευμενισμού της κοινής γνώμης ή υπάρχει κάποιο βαθύτερο πολιτικό σχέδιο.

UKRAINE-TURKEY-RUSSIA-DIPLOMACY-POLITICS
Γιατσένιουκ-Νταβούτογλου συναντήθηκαν στις 15 Φλεβάρη με τον δεύτερο να δηλώνει
τη στήριξή του στην υπόθεση της Κριμαίας.

Σημαντική αύξηση της έντασης των βομβαρδισμών του Ντονμπάς

Ανησυχητική κρίνεται από τις κυβερνήσεις των ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ η αύξηση των περιστατικών παραβιάσεως της εκεχειρίας απ’ την ουκρανική πλευρά κατά τα τελευταία 24ωρα. Συγκεκριμένα στη ΛΔ Ντονιέτσκ καταγράφηκαν 31 παραβιάσεις της εκεχειρίας μόνο για την 16η του Φλεβάρη. Βομβαρδίστηκαν με πάνω από 200 βλήμματα προάστια της πόλης Ντονιέτσκ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 11χρονου αγοριού. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη ΛΔ Λουγκάνσκ όπου βλήμματα προσγειώθηκαν μέσα στα όρια της πόλης του Λουγκάνσκ χτυπώντας έναν παιδικό σταθμό που ευτυχώς ήταν κενός εκείνη την ώρα. Η ουκρανική πλευρά δήλωσε ότι έχασε τρεις στρατιώτες ενώ άλλοι εφτά τραυματίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων. Αυτές είναι κι οι σημαντικότερες απώλειες του ουκρανικού στρατού από τα μέσα Νοέμβρη.

About solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s