Εντείνεται η νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας

war_against_imperialist_war

Αναδημοσιεύουμε τμήμα ενός άρθρου που έγραψε πρόσφατα ένα μέλος της Καμπάνιας για το avantgarde. Το άρθρο υποστηρίζει πως ο δυτικός ιμπεριαλισμός έχει μπει για τα καλά στο μονοπάτι του πολέμου και παρουσιάζει διάφορα στιγμιότυπα αυτής της διαδικασίας. Αναδημοσιεύουμε το πρώτο μέρος του άρθρου, που αφορά την κλιμακούμενη νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας και άρα σχετίζεται πιο άμεσα με το αντικείμενο της Καμπάνιας. Σημειώνουμε πως, κατά τα γνωστά, οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο δεν εκφράζουν απαραίτητα το σύνολο της Καμπάνιας.

Μπαίνοντας στον ένατο χρόνο της καπιταλιστικής κρίσης, το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στη βαλτωμένη παγκόσμια οικονομία με την πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους στις σημαντικές οικονομίες, την οικονομική δυσπραγία της Κίνας αλλά και την ύφεση που επικρατεί σε πολλές «αναπτυσσόμενες» χώρες, τις τιμές των εμπορευμάτων να πέφτουν και τις μετοχές να ξεπουλιούνται μαζικά, οδηγεί αστούς αναλυτές να προβλέπουν «κρίση μέσα στην κρίση». Δε φαίνεται κάποια εύκολη διέξοδος για το καπιταλιστικό σύστημα από το καθοδικό αυτό σπιράλ – ή σπιράλ θανάτου, όπως το αποκαλεί η CitiGroup. H Deutsche Bank έρχεται να πιστοποιήσει τους φόβους αυτούς περαιτέρω. Αν βάλει κανείς στην εξίσωση και την αναντιστοιχία μεταξύ της συνεχιζόμενης οικονομικής παρακμής του νατοϊκού ηγεμόνα, των ΗΠΑ, και της στρατιωτικής του υπεροπλίας, ο πόλεμος φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά. Η πολεμοχαρής διάσταση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για τον εκμηδενισμό του γεωπολιτικού ρόλου και την καθυπόταξη των ανταγωνιστών του καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία από τη σκοπιά του, και η Δυτική Αυτοκρατορία έχει μπει για τα καλά στο μονοπάτι του πολέμου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. Σταχυολογούμε κάποια από τα κομμάτια του παζλ αυτής της διαδικασίας.

Εντείνεται η νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας

Στις 2 Φλεβάρη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε στην Ουάσινγκτον το στρατιωτικό προϋπολογισμό της χώρας για το 2017, συνολικού ύψους $582.7 δις. Για να κατανοήσει κανείς την τάξη μεγέθους, αρκεί να πούμε πως το αντίστοιχο ποσό του 2015 ξεπερνούσε το συνολικό άθροισμα των αμυντικών προϋπολογισμών των επόμενων εννιά χωρών (Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Νότια Κορέα). Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του προϋπολογισμού αυτού είναι η τεράστια αύξηση των δαπανών για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη, που εκτοξεύεται από τα $800 εκατομμύρια στα $3.4 δις. Στόχος των αυξημένων δαπανών είναι, φυσικά, η «αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας» – δηλαδή η κλιμάκωση της περικύκλωσης της Ρωσίας. Στους 65,000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη θα προστεθούν τεθωρακισμένες ταξιαρχίες καθώς και μεγάλες ποσότητες οπλικών συστημάτων (τανκς, πυροβολικό κοκ) σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι χώρες της Βαλτικής – που βρίσκονται στα σύνορα της Ρωσίας. Ο Κάρτερ απαρίθμησε τις πέντε βασικές προκλήσεις για την άμυνα των ΗΠΑ: 1) Ρωσία, 2) Κίνα, 3) Ιράν, 4) ΛΔ Κορέας και 5) ISIS. Ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση: «Σε αυτό το περιβάλλον, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι πιο πιεστικοί ανταγωνιστές μας.»

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού «θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ενισχύσουν την ισχυρή στρατιωτική τους στάση στην Ευρώπη και θα βελτιώσει την ικανότητά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις του άρθρου 5 προς τα μέλη του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Αμερική θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό των συμμάχων της στην υπεράσπιση όχι μόνο του εδάφους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην υπεράσπιση των κοινών αρχών του διεθνούς δικαίου και της τάξης». Έστειλε με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα στις – ακροδεξιές και έντονα αντιρωσικές – συμμαχικές του κυβερνήσεις των χωρών της Βαλτικής ότι τις στηρίζει και άρα μπορούν να αποθρασυνθούν περαιτέρω.

Λίγες μέρες αργότερα, το αμερικάνικο θινκ τανκ RAND έδωσε στη δημοσιότητα μιαέκθεση βγαλμένη κατευθείαν από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Υποστήριξε πως «ο ρώσικος στρατός μπορεί να κατακτήσει τις χώρες της Βαλτικής μέσα σε 60 ώρες», και πρότεινε ως αντίμετρο σε αυτή την «απειλή» την περαιτέρω αύξηση των νατοϊκών δαπανών κατά $2.7 δις. Και συνέχισε: «Περαιτέρω πολεμικές προσομοιώσεις δείχνουν πως μια δύναμη αποτελούμενη περίπου από επτά ταξιαρχίες – συμπεριλαμβανομένων τριών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών – υποστηριζόμενες επαρκώς από αεροπορική δύναμη, πυρά εδάφους, και άλλα μέσα στο έδαφος και έτοιμες να πολεμήσουν κατά την έναρξη των εχθροπραξιών θα αρκούσαν για να εμποδίσουν την ταχεία κατάληψη των κρατών της Βαλτικής». Δικαιολόγησε τη δαπάνη ως εξής: «Δεν είναι μικρό ποσό, αλλά αν το δει κανείς στο πλαίσιο μιας Συμμαχίας με συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μεγαλύτερο από $35 τρις και με συνολικές ετήσιες αμυντικές δαπάνες άνω του $1 τρις, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι είναι και τόσο δυσβάσταχτο, ιδίως σε σύγκριση με τα πιθανά κόστη μιας αποτυχίας υπεράσπισης των πιο εκτεθειμένων και ευάλωτων συμμάχων του ΝΑΤΟ.» Την ίδια σχεδόν στιγμή, το BBC δημοσίευε ένα «υποθετικό σενάριο» για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξεκινούσε με τη Ρωσία να εισβάλλει στη Λετονία. Στις 10 Φλεβάρη, το ΝΑΤΟ ενέκρινε την κλιμάκωση της περικύκλωσης, με τον Στόλτενμπεργκ να λέει για την ανάπτυξη μερικών ακόμα χιλιάδων στρατιωτών και την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο ακόμα νατοϊκών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη.

[…] η συνέχεια εδώ: Η Δυτική Αυτοκρατορία στο μονοπάτι του πολέμου

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s