Δολοφονήθηκε ο υπερασπιστής της Λ.Δ.Ντονιέτσκ «Μοτορόλα»

«Όταν είδα τα γεγονότα του Μαϊντάν και τη δράση των φασιστών σε όλη την Ουκρανία κατάλαβα τι θα ακολουθούσε. Πήρα το τρένο και πήγα στο Ντονμπάς. Κανείς δε με κάλεσε. Κανείς δε μου υποσχέθηκε ότι θα μου δώσουν όπλο. Το χρωστούσα στον παππού μου του οποίου το όνομα φέρω και ο οποίος πολέμησε το φασισμό στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Πήγα και βρήκα τους ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να οργανώσουμε την αντίσταση. Δεν ήρθα ούτε για τα μετάλλια ούτε για υψηλή πολιτική. Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα του λαού να προστατεύσει τον τόπο του από το φασισμό»

motorola6

Αυτά έλεγε το Σεπτέμβρη του ’14 ο Arsene Pavlov, γνωστός ως «Μοτορόλα». Πήγε μόνος του στο Σλαβιάνσκ, βρέθηκε στο Χάρκοβο όπου συμμετείχε σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις του αντι-μαϊντάν κινήματος και κατοχυρώθηκε στα πεδία των πιο κρίσιμων μαχών για την υπεράσπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Αν και ο ίδιος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τη φήμη του αντιμετωπίζοντας πάντα με σεμνότητα τις μυθικές διαστάσεις που έλαβαν οι στρατιωτικές του ικανότητες, από απλός στρατιώτης έγινε διοικητής της λαϊκής πολιτοφυλακής «Σπάρτα». Ιδιαίτερα μετά τις νικηφόρες μάχες στο Ιλοβάισκ και την ηρωική επανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονιέτσκ, όπου το ταγμα του δεν έλειψε λεπτό από τη μάχη, μπήκε για πάντα στις καρδιές του λαού του Ντονμπάς και του διεθνούς αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και τιμήθηκε επανειλημμένα από τις Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2016 το βράδυ στα 33 του χρόνια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Άμυνας της Λ.Δ.Ντονιέτσκ Εντ. Μπασούριν:

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μοτορόλα σκοτώθηκε μετά από τρομοκρατική επιχείρηση ουκρανών σαμποτέρ που κατάφεραν να διεισδύσουν στο Ντονιέτσκ. Καθώς γυρνούσε στο σπίτι του, σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ και πυροδοτήθηκε από μακριά»

Ο Πρωθυπουργός της Λ.Δ.Ντονιέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο δήλωσε:

«Ο στενός μου φίλος σκοτώθηκε. Σκοτώθηκε από έκρηξη. Θα βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος: ποιος διέταξε τη δολοφονία – το γνωρίζουμε. Ο Ποροσένκο έσπασε την εκεχειρία. Τώρα καλά θα κάνει να φοβάται»

motorola5

Πρόσθεσε ότι οι Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας θα φροντίσουν τώρα για την οικογένεια του, τη σύζυγο και τα παιδιά του. Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μοτορόλα βρέθηκε στο στόχαστρο του ουκρανικού φασισμού. Είχαν προηγηθεί κι άλλες  απόπειρες, με την προτελευταία να γίνεται με την ανατίναξη αυτοκινήτου μέσα σε χώρο νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν και παιδιά.

Οι σύντροφοι και συμπολεμιστές του Μοτορόλα εκτός από τις στρατιωτικές του ικανότητες αναφέρονταν πάντα στην ευρύτερη προσωπικότητα του. Αν και ατρόμητος στον πόλεμο, ο ίδιος πάντα ανέφερε ότι είναι διαπαιδαγωγημένος στην ειρήνη και μία από τις δουλειές που έκανε πριν τον πόλεμο ήταν η δουλειά του διασώστη. Άλλωστε, και στο Ντονμπάς δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος και το τάγμα του διέσωσαν τον άμαχο πληθυσμό χωριών που σφυροκοπούνταν από τους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού και των νεοναζιστικών ταγμάτων Αζόφ, Αϊντάρ, Μισανθρωπική Ταξιαρχία κ.α.

motorola7

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που με θλίψη κάνουμε ανάρτηση για ένα δολοφονημένο διοικητή λαϊκής πολιτοφυλακής.  Από το Μοζγκοβόι της ταξιαρχίας Φάντασμα, το Ντρέμοφ της πολιτοφυλακής των κοζάκων μέχρι το Μοτορόλα της πολιτοφυλακής Σπάρτα, όλοι νέοι άνθρωποι κάτω των 40 ετών που εθελοντικά αφοσιώθηκαν στη μάχη κατά του φασισμού αντλώντας έμπνευση από την ανεξάνλητη ιστορική παράδοση της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης. Γνώριζαν πολύ καλά το κόστος της συνειδητής επιλογής τους και δήλωναν έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για τον ιερό σκοπό. Ο Μοζγκοβόι ονόμασε την ταξιαρχία του «Φάντασμα» περιγελώντας τους καθεστωτικούς του Κιέβου που διέδιδαν ότι εξολόθρευσαν τη λαϊκή πολιτοφυλακή κι έλεγε συχνά «οι νεκροί στο χώμα, οι ζωντανοί στο τραπέζι» γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα του πολέμου. Ο Μοτορόλα αντίστοιχα διακρίνονταν για το χιούμορ του ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές των μαχών. Κάθε φορά που τα ουκρανικά μέσα διέδιδαν φήμες ότι σκοτώθηκε συνήθιζε να απαντάει γελώντας «αφού με βλέπετε, είμαι ζωντανός».

υγ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες μαζί του σκοτώθηκε και δεύτερος μαχητής της λαϊκής πολιτοφυλακής Σπάρτα.

motorola4

Τώρα πια, μαχητή Μοτορόλα, θα σε βλέπουν οι νέες γενιές ως παράδειγμα αντιφασίστα μαχητή και θα ακολουθούν το παράδειγμά σου. Άλλωστε, όπως έλεγε κι ο Τσε «άλλα χέρια θα σηκώσουν αυτά τα όπλα». Μέχρι τη στιγμή που όπως έγραφε ο Φάνια, ο έλληνας μαχητής που «έπεσε» κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ το Νοέμβριο του ΄14, θα λάβουμε όλοι και όλες μια περήφανη πρόσκληση –  για τη μεγάλη γιορτή της νέας μεγάλης αντιφασιστικής νίκης.

Εκεί θα τιμηθεί η μνήμη όλων των πεσόντων.

motorola3


Δημοσιεύτηκε από τον solidarity2014

καμπάνια αλληλεγγύης στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία

2 σκέψεις σχετικά με το “Δολοφονήθηκε ο υπερασπιστής της Λ.Δ.Ντονιέτσκ «Μοτορόλα»

Σχολιάστε